Ute på tunet går grisene fritt. På norsk går de under navnet ullgris, men rasen er mangalitsasvin og er en svinerase fra sentral- og sørøst i Europa.

— De er full av ull og går ute hele året. De har et eget hus for ly og i vinter satte vi inn en varmelampe fordi det var så kaldt, forklarer Mette Lundseng.

På norsk går disse grisene under navnet ullgris, men rasen er mangalitsasvin og er en svinerase fra sentral- og sørøst i Europa.

Avler frem egen rase

I tillegg til ullgrisen, har de også kjøpt inn en purke som er en krysning av Norsk landsvin og amerikanske Hampshire. Denne purka har de en langsiktig plan for.

— Vi ønsker å avle frem en egen rase. Vi ble veldig interessert i ullgrisen og den har også et veldig godt kjøtt. Men den har mye fett og dette er ikke folk så begeistret for. Derfor er vi inne i en prosess der vi skal lage vår egen rase for å få det beste kjøttet. Men det tar tre-fire år før vi har denne rasen klar, forklarer Lundseng.

Ute på tunet går grisene fritt i vakre omgivelser på det som skal bli Opdal Nordre Gårdsslakteri.

Gårdsslakteri

Paret drev vanlig svineproduksjon frem til 2014 før de la ned driften. De var begge enige om at driftsbygningen måtte brukes til noe. Når og hvordan ideen om Opdal Nordre gårdsslakteri kom opp, kan ikke Mette Lundseng huske. Nå er planene i ferd med å realiseres og mange følger spent med på fremdriften via deres egen Facebook-side.

— Vi bygger et slakteri i fjøset. Meningen var at alt skulle stå klart 1. juni, men jeg tviler på at vi blir ferdig til denne datoen, medgir hun.

De har investert tungt og har fått tilsagn om nesten 600.000 kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge. De har blant annet investert i kjølerom, et lite kjøkken, et tørrvarelager, skifterom og et klimarom. I tillegg skal det lages et røkeri, det er investert i skoldekar, pølsestopper og kjøttkvern. Aleksander Lundseng skal ta nødvendige kurs slik at han får svennebrev som slakter.

Begge har jobber utenom gården. Mette driver egen hudpleiesalong på Kolvereid, mens mannen er prosjektleder hos Sinkaberg Hansen.

Selger på nett

Det vil ikke bli gårdsutsalg direkte, paret har planer om å selge produktene de laget via egen nettside og de begynner med to forskjellige pakker når de er i produksjon. Dersom det er behov for dette kan de også kjøre ut produktene til kundene.

— Hvilke produkter tar dere sikte på?

— På sommeren tenker vi blant annet grillribbe, koteletter, pølser, filetprodukter og forskjellige pølser. For julesesongen blir det for eksempel ribbe, hodesylte, leverpostei og andre sesongprodukter. I tillegg til dette kommer vi til å ha faste tradisjonelle svineprodukter, og kundene vil få mulighet til å velge selv hva de ønsker, forteller Mette Lundseng og legger til at de også satser på å få i gang spekematproduksjon.

Den tradisjonelle svineproduksjonen ble lagt ned for fire år siden. Nå blir det ny drift på gården i Nord-Horsfjord.