Alt matavfall og slam fra Søndre Helgeland Miljøverks (Shmil) elleve eierkommuner sendes til Ecopro i Verdal der det omdannes til biogass. Men å frakte organisk avfall over lange avstander er ikke miljøvennlig.

Eget anlegg

Styreleder i Shmil, Stig Høyvik, og administrerende direktør Håkon Johansen, sier selskapet nå kartlegger muligheten for å produsere biogass også på Helgeland. Nibio på Tjøtta er engasjert i forstudien. De skal beregne hvor mye biologisk avfall som «produseres» på Helgeland.

– Svaret fra dem kommer om kort tid. Et biogassanlegg kan forsyne biler, ferger og busser i regionen, sier de.

Shmil mener potensialet er stort.

– Det er utvilsomt at det er veldig mye slam fra folk, fe og oppdrettsnæringa, sier de.

– Hva slags forutsetninger må være på plass, og hva slags tidsperspektiv snakker man om?

– Tidsperspektivet er tre-fire år. Når gassen først er på plass, kommer infrastruktur rundt distribusjon av seg selv, sier Johansen.

Stor eier

Shmil er nest største eier i selskapet Ecopro. Selskapet har siden januar produsert biogass basert på avfall fra mat og matproduksjon. Gassen er solgt til Norgas, som i sin tur skal forsyne de 300 gassdrevne bussene i Trondheim med drivstoff.

I tirsdagens styremøte i Shmil informerte Trond Norum i SeSammen om utvidet felles samarbeid mellom avfallsselskapene i Midt-Norge. Norum kjørte mandag de 38 milene fra Verdal til Sandnessjøen i en Scoda drevet av biogass, produsert ved anlegget i Verdal.

– Denne bilen kjørte hit på matavfall, feskskit og mannskit, smiler daglig leder i Shmil, Håkon Johansen.

Fra strøm til gass

Ecopro-fabrikken sto ferdig i 2008. Shmil har vært inne på eiersida fra starten. Til å begynne med produserte fabrikken strøm, men da strømprisene falt begynte de å se på andre muligheter og endte opp med biogass av kjøretøy-kvalitet. Biogassfabrikken i tilknytning til Ecopro sto ferdig i slutten av 2017, og var i full drift fra januar 2018.

Nå produserer selskapet, ifølge sine egne nettsider, biogass tilsvarende tre millioner liter diesel årlig.

– Det artige er at det er ingen forskjell på det vi produserer i løpet av 14 dager og det de pumper opp ute på sokkelen som har tatt mange millioner år å produsere, sier Håkon Johansen.