Ordningen med skolelunsj videreføres i Sømna som et prøveprosjekt i 2018-2019 ved Vik skole, og skal deretter evalueres. Elevene må betale 15 kroner for hver lunsj. Drikke og annet kommer i tillegg. Dette ble torsdag vedtatt i kommunestyret i Sømna, som et kompromiss mellom Ap, TpL og Sp.

Flere velger kjøp

- Bør skolematen være gratis for elevene? spurte BAnett femteklassingene Kaisa Graven, Sunniva Hansen, Heine Grøttheim og Andreas Lindvall Dahle. De møtte vi tilfeldig i kantina på Vik skole onsdag, hvor mange av elevene brukte anledningen til å forsyne seg av dagens salatbar, og meieriprodukter. Dette får de tilgang til med betalingskort, hvor foreldre setter inn en sum penger tilpasset hvor mange kantinemåltid deres barn skal få handle.

- Ja, skolelunsjen bør være gratis, repliserer de fire femteklassingene i kor. Dette begrunner de slik;

- For da slipper elevene å bruke kort og mange penger for å kjøpe mat på skolen. Flere får mye mer forskjellig mat. Det er kjedelig å spise brødskiver hele tiden. Flere velger å kjøpe fra kantina fremfor å spise brødskiver hver dag.

Men femteklassingene har observert at «det er mange elever som ikke får kjøpe mat i kantina», og utbryter til dette at «heldigvis er det andre elever som spanderer på dem».

Oppegaard snudde

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard uttalte i formannskapet 11.april at det var ønskelig å innføre gratis lunsj, for å få en bedre sosial profil på tiltaket, noe hun da fikk tverrpolitisk støtte for. Til formannskapsmøtet 19. april, valgte imidlertid rådmannen å opprettholde sin innstilling på 15 kroner for hvert lunsjmåltid. Han la frem utregning som viser at skolelunsj for alle elever - og ikke halvparten som i dag- og som er gratis, vil koste kommunen 1.million kroner årlig.

Da valgte ordføreren å gå bort fra sitt gratis-forslag.

- Da jeg la frem mitt forslag 11. april, hadde jeg andre utregninger. Tallene som administrasjonen deretter la frem viste at det ble dyrere enn hva jeg var forespeilt. Vedtaket vi har fått nå er en gylden middelvei som ikke rammer andre tiltak for hardt. Det er hevdet i møtet at skolemat er et foreldreansvar. Jeg synes ikke argumentasjon som går på foreldres ansvar skal gå ut over unger. Sømna har folkehelseutfordringer - vi har mange unge uføre og høy fedmeproblematikk, så dette vedtaket er rett for oss, sier hun.

Finansiere skattelette

- Men lunsjen ble ikke gratis med den sosiale profilen som du ønsket?

- Nei, det ble ikke den sosiale profilen som jeg ønsket. Men jeg er betrygget fra skolen at de har løsninger for de som faller utenfor. Så må vi se på sikt om vi har et annet handlingsrom. Vi ser at andre skandinaviske land har hatt slikt gratis skolemattilbud i mange herrens år. Nå har vi tatt ett steg, konstaterer Oppegaard.

Gratis servering av skolemat er en nasjonal debattsak, hvor statsminister Erna Solberg har uttalt at hun heller vil ha flere lærere enn gratis skolemåltid.

- Det er klart at hvis en skal finansiere skattelette, så vil det gå ut over velferdsgoder, sier Oppegaard til dette.

Flertallet fornøyd

Det eksisterende lunsjtilbudet ved Vik skole, har vært tema for en undersøkelse blant elever, foreldre og lærere ved skolen.

- Majoriteten av tilbakemeldinger blant foreldre, elever og lærere er at man er fornøyd med priser og dagens tilbud. Tilbudet er mangfoldig og gir elevene valgfrihet. Det at ikke alle benytter seg av kantinen handler ikke nødvendigvis om at tilbudet er priset for høyt. Mange elever foretrekker matpakke foran varm lunsj. De som eventuelt ønsker å benytte seg av kantinen, men som faller utenfor av ulike grunner, skal skolen ha fokus på og følge opp, skriver rådmannen til kommunestyret.

-Skolelunsjen bør være gratis, mener femteklassingene Andreas L.Dahle, Kaisa Graven, Sunniva Hansen og Heine Grøttheim.