– Bør skolematen være gratis for elevene? spurte BAnett femteklassingene Kaisa Graven, Sunniva Hansen, Heine Grøttheim og Andreas Lindvall Dahle. De møtte vi tilfeldig i kantina på Vik skole onsdag, hvor mange av elevene brukte anledningen til å forsyne seg av dagens salatbar, og meieriprodukter. Dette får de tilgang til med betalingskort, hvor foreldre setter inn en sum penger tilpasset hvor mange kantinemåltid deres barn skal få handle.

– Ja, skolelunsjen bør være gratis, repliserer de fire femteklassingene i kor. Dette begrunner de slik;

– For da slipper elevene å bruke kort og mange penger for å kjøpe mat på skolen. Flere får mye mer forskjellig mat. Det er kjedelig å spise brødskiver hele tiden.  Flere velger å kjøpe fra kantina fremfor å spise brødskiver hver dag.

Men femteklassingene har observert at «det er mange elever som ikke får kjøpe mat i kantina», og utbryter til dette at «heldigvis er det andre elever som spanderer på dem».

Har utredet gratis lunsj

Kommunestyret i Sømna får torsdag lagt frem tall på hva gratis lunsj for 5.-10.trinn på Vik vil koste, inkludert skolefrukt for 1.-4 klasse på Berg. Dette etter bestilling fra formannskapet i Sømna, hvor ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) tok initiativ til gratis lunsjordning på Vik skole. Sp var skeptisk, men det ble tverrpolitisk enighet i formannskapet om at dette skulle utredes til neste kommunestyre, og satses på.

Folkehelsekoordinator Marianne Vedal Grøttheim legger frem regnestykket, som viser at helårsregningen blir én million kroner. Kostnaden ut dette året er beregnet til 578 000 kroner.

Må lage mat til alle

– Ved servering av gratis lunsj må det tas utgangspunkt i at det tilberedes mat til alle elevene, påpeker Vedal Grøttheim som også har lagt melkeordningen inn i regnestykket. Samt en 75 prosent stilling, en engangskostand på kjøkken, og to-årig leie av kassaapparat.

I forslaget som var lagt frem for formannskapet 11. april, har rådmannen tilrådt fortsatt lunsjtilbud, men til en pris på 15 kroner per elev/ lunsj. Dette vil gjøre lunsjtilbudet betydeligere billigere for kommunen, som da slipper med en kostnad på 409.500 kroner årlig.

– Administrasjonen har vurdert kostnadene ved forslaget som ble vedtatt i formannskapet 11. april. Gratis lunsj vil høyst sannsynlig innebære at ordningen vil måtte oppskaleres fra dagens nivå, der omtrent halvparten av elevene bruker ordningen, til en fullskala ordning som omfatter alle elever. Den økonomiske konsekvensen av dette er stor, konstaterer rådmann Øystein Johannessen.

Mener Sømna ikke har råd

Johannessen mener at Sømna kommune ikke har råd til dette.

«Rådmannens vurdering er at en såvidt høy pris innebærer en for stor belastning på en kommuneøkonomi med begrenset handlingsrom», skriver han i saksfremlegget som tilrår å gå inn for 15 kroners lunsjer på Vik.

«Det er en pris som er så vidt lav sammenlignet med om lunsjen skulle vært kjøpt inn på for eksempel Coop, at prissettingen er forsvarlig i et sosialt perspektiv», mener rådmannen i saksinnstillingen som først skal behandles i torsdagens formannskapsmøte som avholdes i forkant av kommunestyret. Dette for korrekt formell behandlingsprosedyre av saken.

Viser til at flertallet er fornøyd

Skolelunsjen har vært tema for en undersøkelse blant elever, foreldre og lærere ved skolen.

– Majoriteten av tilbakemeldinger blant foreldre , elever og lærere er at man er fornøyd med priser og dagens tilbud. Tilbudet er mangfoldig og gir elevene valgfrihet. Det at ikke alle benytter seg av kantinen handler ikke nødvendigvis om at tilbudet er priset for høyt. Mange elever foretrekker matpakke foran varm lunsj. De som eventuelt ønsker å benytte seg av kantinen, men som faller utenfor av ulike grunner, skal skolen ha fokus på og følge opp, skriver rådmannen.

Sier skolemiljøet er gjennomsiktig

Til BAnett uttaler Vedal Grøttheim og fungerende rektor Tove Buskerud, at alle elevene ved skolen i dag har betalingskort for lunsj, og at alle benytter det i mer eller mindre grad. De mener også at skolemiljøet er så gjennomsiktig, at de klarer å fange opp familier som ikke har penger å avstå til skolelunsj.

– Det viktigste for meg er at kantinetilbudet videreføres, hvordan får politikerne avklare. Vårt inntrykk av kantinetilbudet er at det er sosialt inkluderende, og at elevene har mer overskudd på slutten av dagen,  sier fungerende rektor Tove Buskerud på Vik skole.