Stikker er satt i jorda mellom Cirkle K og det gamle samvirkebygget på Berg, men byggingen av ny Coop-butikk er ikke igangsatt. Selskapet fikk innfridd formålsendring for tomt og rammetillatelse for bygging i slutten av januar i år. Da var det uttalte målet for Coop å være i gang med bygging denne måneden, med åpning til jul.

- Ja, vi skulle vært i gang med grunnarbeidene nå. Butikken blir ikke åpnet så tidlig som planlagt, sier administrerende direktør i Coop Nordland, Lars Arve Jakobsen, som ikke ser noen dramatikk i dette.

- Det er derfor vi har høringer på byggevedtak. For å få opp momenter, som vi nå har i vår sak. Det er helt i tråd med normal saksgang.

Han kan ikke love å endre dagens Coop marked-konsept på Berg til Prix-lavprisbutikk før nybutikken åpner.

- Det er fordi det koster veldig mye å omprofilere en butikk rent teknisk sett. For oss vil det medføre at vi må betale dobbelt, hvis vi skal inn med utstyr nå som også skal inn i ny butikk, sier Jakobsen.

Opphevde formålsvedtaket

Det viser seg å være flere forhold som må avklares før spaden kan stikkes i jorda. For å gå klar av Helgeland Krafts høyspentkabel, har Coop nå flyttet det planlagte nybygget åtte meter lenger nord. Dessuten har Sømna kommune valgt å oppheve formålsvedtaket for byggetomta vedtatt i januar 2018. I sakspapirene som ble lagt frem for den nye politiske behandlingen av saka i formannskapet 11. april vises det til at januarvedtaket "ble påklaget av en nabo til eiendommen da nabovarselet som ble sendt ut informerte om en endring av formålet til serviceanlegg, og ikke forretning slik det står i vedtaket". Dette utløste en ny høring, hvor nabo som får delvis sperret sin utsikt grunnet utbyggingen, huseierne Nils Anders Røkke og Heidi Bente Hoel, i mars varslet at de opprettholder sin klage.

Huseierne har hele tiden hevdet at kommune og utbygger ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til deres, og allmennhetens interesser i utbyggingssaken. De skriver i brev av 8. mars i år at de fortsatt mener at det må foretas beregninger av støy, og at deres ønske er at Coop-bygget trekkes helt mot nord og at parkeringsplasser legges mot sør. Dersom plasseringen av bygget endres som foreslått vil de trekke sin klage, skriver de til Coop ved Atle H. Johansen.

Utbyggingsområde Oransje farge viser Coops tomteområde på Berg. Gult hus over fylkesveien, i sørende av oransje felt er klagers hus.

Coop har fått ny rammetillatelse

Formannskapet i Sømna har 11. april gjort en påpekning av at utbygger må holde seg til lovens forskrifter om støy, men finner ikke grunnlag for å ta naboklage til følge.

I henhold til plan og bygningsloven samt reguleringsplan for Berg Vest med bestemmelser og formålsendring, så er søknad om rammetillatelse for oppføring av ny butikk/forretningsbygg på eiendom  70/145 godkjent som omsøkt.

Coop vil ta hensyn

Jakobsen i Coop Nordland sier de vil ta hensyn til omgivelsene.

- Vi vil jo prøve å ta hensyn så godt vi kan til omgivelsene rundt, så lenge det ikke er til forringelse for butikkdriften vår.

- Det er fortsatt mulig å bevege Coop-bygget?

- Ja hvis det er mulig og ikke til ulempe for drifta vår så vil se på det. Det kan jo være tekniske forhold som gjør at det ikke går. Det har jeg ikke kunnskap om. Men jeg tar med signalene  inn i eiendomsavdelingen,  og så får de se på det videre, sier Jakobsen.

Tidligere styreleder i Coop Sør-Helgeland, nå nestleder i Coop Nordland, Wenche Stuvland Knygh har uttalt at dere har interessenter til gamlebygget som huser nåværende butikk. Hva kan du si om det nå ?

- Jeg har desverre ikke oversikt salg av den eiendommen, sier Jakobsen

Naboklagen og svarene de får

Her er den fremførte naboklagen og slik svarer kommunen (kursiv) og Coop i de kommunale sakspapirene fremlagt formannskapet i Sømna 11. april :

Røkke/Hoel: -  Tiltaket (Oppføring av Cooopbygget)  medfører en vesentlig forringelse og blokkering av utsikten fra vårt hus mot sjøen og havna, et økt støybilde og innebærer en betydelig verdi- og kvalitetsforringelse av vår eiendom og hus Gnr/Bnr 74/14. Vi kan ikke se at det er vedlagt siktmålinger, støykartlegging, kotekart med snitt øst-vest eller soldiagram for tiltaket - nabovarslet er mangelfullt.

- Klager har rett i at plasseringen av den nye butikken vil blokkere en del av utsikten til eiendom 70/14, men så lenge tiltaket er i henhold til gjeldende reguleringsplan med bestemmelser har tiltakshaver rett til å bygge på eiendommen. I henhold til reguleringsplanen for Berg Vest er det ikke krav til siktmålinger, støykartlegging, kotekart eller soldiagram. Tiltakshaver har krav om å forholde seg til gjeldende regelverk i forhold til støy.

Røkke/Hoel: - Plasseringen av bygget på tomta som det er tegnet inn strider fundamentalt med vår forståelse for hvordan dette skulle tilpasses ihht tidligere samtale med disponent for Coop Sør Helgeland v/ Jan Olav Osen (februar 2017). Vi syntes at det var en akseptabel løsning gitt at man skulle bygge på tomta at man ville legge bygget helt i det nordøstre hjørnet av tomta. Vi ble da forsikret om at man skulle ha en transparent prosess med involvering av berørte parter, og at man ville legge nybygget mot nord på tomta ved dagens innkjøring til den eksisterende Coop butikken på Berg for å redusere evt ulemper for naboer og historiske bygg.

- Samtaler partene har hatt seg imellom har kommunen ingen kommentar til.

Klager på støy

Røkke/Hoel: - Vi vil sterkt henstille utbygger om å legge bygget helt mot nord/nordøst på tomta og flytte parkeringsplassene til den andre siden av bygget mot vest. På denne måten vil man minimere ulempene som påføres oss og gir en bedre samlet løsning som redegjort for i dette skriv.

- Dette punktet tar kommunen ikke stilling til så lenge tiltakshaver forholder seg til gjeldende byggelinjer og bestemmelser i reguleringsplanen.

Røkke/Hoel:  - Riksvei 17 ligger allerede svært nærme vårt hus og medfører mye støy. En nytt bygg med beliggenhet som indikert i nabovarslet vil ytterligere forsterke denne støyen blant annet på grunn av refleksjon fra vegger og de strukturer som er indikert. Dette er ikke akseptabelt. Vårt hus er gammelt og ikke bygd for å isolere mot ny og økt støy som dette medfører, og huset kan ikke enkelt modifiseres for å redusere effekten av økt støy. Vi kan heller ikke se å ha mottatt noen støykartlegging- analyse som vedlegg til nabovarsel. Det må gjennomføres støykartlegging og beregninger samt målinger fra uavhengig part. Tekniske innretninger som må påberegnes i et slikt butikkbygg vil medføre viftestøy, kompressorstøy og støy fra tilbringertjenester og tungtrafikk. Dette må anlegges slik at det ikke øker støynivået for vår bolig og rettes mot vest inkludert varemottak. Her trenger man gode buffersoner. Tekniske innretninger er i drift hele døgnet og vil forstyrre nattesøvn dersom plassering, kvalitet og utforming er ugunstig tilrettelagt. Slik man tolke byggemeldingstegningen er teknisk rom og grovlager plassert nærmest mulig vårt hus og soverom i sør- dette er meget uheldig.

- TEK 17 inneholder krav om støyforhold. Kommunen forventer at tiltakshaver forholder seg til disse. Det har ikke kommet søknad om dispensasjon fra disse kravene.

A.L Høyer Sandnessjøen AS ved Atle H. Johansen svarer slik på støyklagen på vegne av Coop:

"Coops søknad om reguleringsendring fra Industriformål til forretningsformål, vil medføre mindre støy enn hva det opprinnelige industriformål i verste fall ville kunne medføre".

Johansen hevder deretter at når det gjelder støy fra kjøle- og fryseanlegget, så vil dette ligge på 35dB i en avstand 10 meter fra der hvor aggregatene blir plassert, og ikke vil medføre noen vesentlig økning av støy i området.

"De vesentligste støyproblemer er vel de man allerede har i dag i form av trafikken på riksvei 17" skriver Johansen som heller ikke se at kundetrafikken til den nye butikken vil bli endret i forhold til det man allerede har. Så vises det til at bygget i tillegg er flyttet åtte meter nordover for å unngå konflikt med Helgelands kraft høyspentkabel.

"Det vil også begrense støyproblematikken.  Coop kan på dette grunnlag ikke se nødvendigheten av å foreta noen form for støymålinger i forkant av at nybygget blir realisert".

Hevder lite gjennomtenkt sentrum

Røkke/Hoel:  -  Plan- og bygningslovens §29-2 "Ethvert tiltak ... skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering". Vi kan ikke se at det er godtgjort her, idet plasseringen av bygget er lagt slik at enhver utsikt fra veien mot sjøen for kjørende vil bli blokkert på strekningen fra Circle-K stasjonen til nåværende Coop butikk. Kommunen må og påse at Berg sentrum samles og får en totalt hensiktsmessig utforming. Ved gjennomføring av tiltaket vil det bli et vakuum av aktiviteter og virksomhet i Berg sentrum ved bygninger som står til forfall eller ikke er i bruk fra eksisterende Coop butikk via tidligere Berg service til veien som grenser mot skolen. Butikken burde vært anlagt mot det som er Berg sentrum og nord og ikke mot sør- helheten i tettstedet er ikke godt gjennomtenkt.

Kommunen: - Det er gjeldende reguleringsplan som setter kommunens mål for Berg sentrum, og planen tillater bygging på denne eiendommen. Coop har også kjøpt eiendommen under disse forutsetningene. Hva som skal skje med eksisterende bygningsmasse kan bli et tema mellom kommunen og eier ved et senere tidspunkt.

Ikke i samme byggefelt

Røkke/Hoel: - Vår eiendom er en helårsbolig som midlertidig er i bruk som fritidsbolig, huset kan tas i bruk eller omsettes som vanlig helårsbolig når som helst. Huset er etablert rundt 1850 og har hatt ulik bruk gjennom århundrene - som gårdsbruk, som sykkelfabrikk, som bolig for drift av bensinstasjon, hele tiden som helårsbolig. Vi har i de siste årene oppgradert huset betydelig for å bevare det lokale særpreget, og som lokalt signal- og historiebærende bygg på Berg. Et moderne bygg anlagt slik det fremgår av nabovarslet bryter fullstendig med stilen og den bevarende verdien i området rundt huset.

Kommunen: - I reguleringsbestemmelsene står det at bygninger i samme byggefelt skal ha en enhetlig og harmonisk utførelse. Eiendom 70/145 og eiendom 70/14 kan ikke regnes som å ligge i samme byggefelt. Eiendom 70/145 ble regulert til industri og ligger i reguleringsplanen for Berg Vest, mens eiendom 70/14 ble regulert til bolig og ligger i reguleringsplanen for Berg Øst. Gamle Berg anses som det gamle sentrum av Berg og slike føringer vil blant annet gjelde.

Røkke/Hoel:- Det er også å anmerke at tomta per i dag brukes til lokale, sosiale formål på sommeren som feks sommerdagene i Sømna, og et stoppested langs den nasjonale turistveien (RV 17) for turister og bobiler. Det vil ikke øke attraktiviteten til Berg som tettsted hvis sjøsiden bygges igjen med et betongbygg, og sperre for den fineste og eneste utsikten man har mot Torghatten og sjøen fra veien på Berg for turister og reisende. Riksvei 17 er en nasjonal turistvei. Utsikten på Berg er helt unik og bør hegnes om som en kvalitet og varig verdi som man kan kapitalisere på nå og i fremtiden.

Kommunen: - Coop er eier av tomten og må kunne benytte seg av denne. At de har tillatt annen aktivitet på eiendommen er i utgangspunktet prisverdig. Når de nå har nye planer må man forholde seg til dette.