Setter forutsetninger

I vedtaket legger kommunen til grunn at flotellet i liten grad vil hindre bruk av småbåter, at plasseringen vil være skjermet fra Rema-siden på grunn av at parkeringsplassen ligger relativt høyt, det var ikke kommet inn klager fra nærmeste naboer øst for plasseringen, at hotelldrift normalt ikke medfører særlige ulemper for naboer, men at restaurantdrift kan være utfordrende.

I den sammenhengen skriver kommunen i vedtaket at man forutsetter at driften tar hensyn til omgivelsene. Det legges også til grunn at plasseringen er gunstig med tanke på parkering, og at Rema 1000 og flotellet vil trenge parkeringsplass på forskjellige tider av døgnet. Derfor mener kommunen at det er relativt få arealkonflikter.

Det forutsettes videre at det før etablering av flotell må avklares hvem som er ansvarlig eier av lekteren, og hvordan den er registrert, hvordan ansvarsforholdene er ved avvikling/opphør og om det er relevant å stille bankgaranti som sikrer disse problemstillingene. Kommunen forutsetter altså at man ikke får en situasjon der lekteren blir liggende uten at noen har ansvar for den.

Kommunen mener videre at flotellet kan etableres raskt uten større inngrep for å utfylle behov i forbindelse med konkrete byggeprosjekter og sesongmessige behov, og at dette kanskje er noe det kan «være behov for selv om en ser at tilgjengelig overnattingskapasitet i Brønnøysund i dag ikke utnyttes i eksisterende virksomheter». Det innrømmes at «en slik farkost kunne oppleves som et fremmedelement i omgivelsene».

Sterkt kritisk nabo

9. april sendte nabo Merethe Blomstervik en klage på dette vedtaket. Hun bor i Blomstervikveien, og blir således nabo til plasseringen.

Hennes klagepunkter er:

  • Hun mener det hele er lite gjennomtenkt, og at rammefaktorene for etableringen virker å være lite kontrollert

  • Hun mener lekteren vil være et stort fremmedelement som forringer miljøet og utsikten

  • Hun mener dette vil påvirke trivsel og boligpriser

  • Hotell- og restaurantdrift vil medføre støy fra blant annet uteservering, og trafikkstøy, mener hun.

  • Hun mener parkeringen ved Rema 1000 ikke er større enn den bør være, og peker på at det er en bensinpumpe der. Hun mener også at utkjørselen fra Rema 1000 er smal og uoversiktelig, og at det var en dødsulykke ved utkjørselen i vinter.

  • Hun er uenig i at Rema 1000 og flotellet vil trenge parkering på forskjellige tider av døgnet fra hverandre.

  • Hun mener overnattingskapasiteten i Brønnøysund er tilfredstillende, og peker på at flyplasshotellet står ubrukt.

  • Hun frykter også for fuglelivet i osen.

På grunn av denne klagen blir kommunens vedtak nå gjenstand for klagebehandling i planutvalget, og gjennomgang hos Fylkesmannen i Nordland dersom planutvalget opprettholder vedtaket.

Sivertsen: – «Leit» og «useriøst»

Jan Terje Sivertsen avviser i vide trekk Blomsterviks klage kontant i sitt tilsvar. Han mener det er «leit» at nabo Blomstervik reagerer som hun gjør, og stiller seg uforstående til den.

Han mener det er «useriøst» av henne, og mener det faktum at Blomstervik skriver at det ikke er noen «nære beboere» øst for plasseringen (de som fikk nabovarsel før vedtaket), mens det ifølge Sivertsen finnes to naboer i øst, gjør at klagen ikke fremstår som «en saklig klage», og understreker at han har samtykke fra den nærmeste naboen i øst.

Han argumenterer videre for at

  • Utsikten fra Blomstervikveien blir minimalt redusert og at lekteren knapt kommer høyere enn biler på parkeringen

  • Han mener verdien på boligen neppe vil bli lavere med «større aktivitet».

  • «At det blir mye støy fra gjestene og fra uteserveringen er en påstand som virker tullete og svært så useriøs.»

  • Han viser videre til at Blomstervikveien er nærmeste nabo til Sømnaveien, som er svært trafikkert.

  • Han mener det er lite substans i påstanden om at det er for lite parkering hos Rema 1000.

  • Han mener det er på «kanten til det usmakelige» at dødsulykken nevnes i klagen, og skriver at ulykken er irrelevant.

  • Han skriver videre at overnattingskapasiteten i Brønnøysund ikke er god nok, sett opp mot turisme og annen aktivitet.

  • Han spør hvilket fugleliv det er i Trælvikosen, og peker på at flotellet skal være fortøyd, og ikke kjøres rundt i osen.

Han skriver videre:

«Vi ber Brønnøy kommune se bort fra en klage som kanskje ikke er useriøst ment, men som i utgangspunktet er usaklig, uriktig og fylles med påstander, uvitenhet».

Kystverket sa nei

I januar ga Kystverket endelig avslag på søknaden om å legge ut et flotell på en lekter i Brønnøysundet.

Dette var slutten på en lengre prosess der Jan Terje Sivertsen og Lekteren Flotell har ønsket å legge ut et flotell i sundet utenfor Brønnøysund.