Brynjar Harsviks leserinnlegg om flåttproblematikken er blant de mest leste sakene på BAnett så langt i 2018. Harsvik foreslår der låne en metodikk fra Skottland, der man gir ryper parasitt-drepende medikamenter via en spesiell type grus som fuglene spiser, for å få bukt med flåtten i Brønnøy.

Harsviks forslag var å behandle gulrøtter med medikamenter som dreper flått og legge dette ut på steder der man vet rådyr ferdes, for på den måten å redusere flått-bestanden gjennom vertsdyr. Han mener også at et samarbeid med Brønnøy Jeger- og fiskerforening (BrJFF) kunne være en vei å gå.

Jegerforeningen: - Stiller gjerne opp

Leder i BrJFF Glenn-Robert Johnsen er glad i å være ute i naturen, men mener flått-problemet i Torgøyene nå er så ille at han ikke lenger vil ta hundene med ut i terrenget der. Her fra et orienteringsløp i 2009.

Leder i BrJFF Glenn-Robert Johnsen er positiv til Harsviks forslag og sier det helt sikkert er mange jegere i Brønnøy som vil stille opp på en eventuell dugnad for å bekjempe flått. Han opplever selv at flått er et problem som bare blir verre og verre.

- Jeg bor på Nordhus, men har sluttet å gå tur med hundene på denne siden av brua. Går man noen minutter i terrenget så må jeg vaske, børste og plukke vekk 20-30 flått fra hver av hundene. Jeg må også sjekke meg selv og har flere ganger opplevd at de kravler rundt på kroppen selv etter en grundig sjekk. Det er ikke noe gøy, sier Johnsen.

Han er inneforstått med at risikoen for å pådra seg sykdom fra flått er relativt lav, men mener skadevirkningene fra eksempelvis borreliose er så alvorlige at han ikke ønsker å ta noen sjanser.

Et av områdene Johnsen brukte som turmål ofte før flått-bestanden eksploderte i Torgøyene er skogsområdene i nærheten av Nordhus skole.

- Men der er det så mye flått at jeg bare måtte slutte å gå der, sier Johnsen.

Han mener man bør vurdere bråtebrenning i nærheten av skoleområder i Brønnøy.

- Flåtten og disse larvene tåler ikke varme, så dette tror jeg kunne bidratt til å i alle fall redusere bestanden i nærheten av skolebyggene hvis man brenner jevnlig, mener Johnsen.

Mattilsynet: Gulrot-plan er ikke mulig

Førsteinspektør Sunniva Fremgården fra Mattilsynet forklarer at det ikke finnes medikamenter som kan gis til rådyr eller annet vilt for å drepe flått. Foto: Bård Pedersen

BAnett har vært i kontakt med Mattilsynet for å få svar på om Harsviks gulrot-plan er en mulig vei å gå. Mattilsynet slår imidlertid fast at det per dags dato ikke finnes noen legemidler som er godkjent for den typen bruk som Harsvik foreslår. Dermed vil et slikt prosjekt ikke kunne gjennomføres på lovlig vis.

- Dyrehelsepersonelloven slår fast at det kun er veterinærer som kan behandle dyr med legemidler. I dag har vi ingen registrerte preparater som veterinærer har lov til å bruke på denne måten, altså ved at dyrene spiser det, til rådyr eller annet vilt, sier førsteinspektør og veterinær Sunniva Fremgården hos Mattilsynet i Brønnøysund.

- Men kan man da få registrert midler som dreper eller forhindrer at flått fester seg på rådyr - disse finnes jo til hund og katt?

- Det er Legemiddelverket som bestemmer hvilke preparater som skal registreres, og det er veldig mye jobb. Dersom det skulle være mulig så må det først, blant annet, gjennomføres studier med eventuelle preparater på rådyr over tid, svarer Fremgården.

Selv om det hadde vært et lovlig preparat som kunne brukes så ville dosering antakelig blitt en utfordring. Mattilsyn-inspektøren understreker nemlig at parasittmidler mot flått kan være giftige for dyr hvis doseringen er for høy, og at samme legemiddel mister effekten hvis doseringen er for lav.

- Dette er problematisk.

Henviser til viltforvaltning

Oppsummert er det altså lite Mattilsynet kan gjøre med flått-problematikken. Fremgården henviser til viltforvaltning eller andre måter å få bukt med problemet på. Hun registrerer også at mange i Brønnøy bruker flåttmidler på kjæledyr for å unngå flått.

- Det er et kjempefint tiltak, siden man her har lovlige midler å bruke for å begrense flått på hunder og katter. Det er også mulig at gårdbrukere som har sau og storfe i områder med mye flått kan få preparater til sine dyr, for der finnes det løsninger.

Ordføreren liker bråtebrennings-forslag

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) er enig med Harsvik og Johnsen i at flåtten er et problem. Ifølge Hanssen er det forsøkt tiltak både i Brønnøy og i en rekke andre kommuner rundt i Norge, uten at noen har funnet en god løsning.

- Dette handler om at det ikke finnes så mange muligheter som er gjennomførbare. Skal man brenne bråte? Ja, det kan man sikkert på strategiske plasser. Spørsmålet er om det hjelper. Vi kan ikke drepe alle rådyrene heller. Slik jeg ser det er det veldig lite nå som virker å være til hjelp, sier Hanssen.

- Hva med Johnsens forslag om å brenne bråte eller eventuelt få beitet ned områder rundt skoler - eventuelt rundt turområder?

- Jeg synes bråtebrenning er et godt forslag. Det gir samtidig finere, mer kultiverte områder når man brenner gress. Men jeg undrer meg over om det er vi som skal finne opp kruttet her. Jeg er som sagt ennå ikke forelagt noen eksempler fra andre områder der man har funnet en løsning på dette, sier Hanssen, som lover å holde politisk fokus på flått-saken og forsøke å finne avbøtende tiltak.