Lønnsøkningen rådmann Pål Trælvik i Brønnøy fikk etter enstemmig vedtak i kommunestyret tidligere i år har utløst flere runder med diskusjon om rådmannens lønn. Sist i BAs papirutgave der Asle Bakken skriver i et leserbrev at han mener Trælvik har altfor mye i lønn.

Bakken stiller også spørsmål om det er andre rådmenn som tjener lignende summer. Kommunal Rapport innhentet i fjor data fra over 400 kommuner og fylkeskommuner i Norge som viser at det basert på 2016-lønn var 21 kommunale og fylkeskommunale administrative ledere som tjente mer enn statsministeren. Kommunal Rapports statistikk viser at om lag 120 rådmenn i Norge i 2016 hadde en årslønn på over 1 million kroner.

BAnett har denne uken hentet inn arbeidsavtaler og annen informasjon om hvilken godtgjørelse som ytes rådmennene i Rana, Vefsn og Alstahaug - de tre andre bykommunene på Helgeland. Her kommer det frem at alle fire tjener over en million i året, fra 1.032 til 1,2 millioner kroner per år, per 2017.

To av rådmennene, i Alstahaug og Rana, har i tillegg etterlønnsavtaler som sikrer dem 12 måneders lønn hvis kommunestyret velger å avslutte arbeidsforholdet til rådmannen.

Rana: 1.200.000 kroner per år

1.200.000 Rådmann Robert Pettersen i Rana.

Rådmannen i Rana har mest lønn. Robert Pettersen godtgjøres ifølge Rana kommune med nøyaktig 1,2 millioner kroner i årslønn. Pettersen får, i likhet med sin kollega Pål Trælvik i Brønnøy, også dekket sine hjemreiser til sin bopel i Oppegård kommune (nabokommune til Oslo). På spørsmål om hvor mye reiseavtalen koster kommunen svarer kommunikasjonssjef Geir Staib at avtalen er omtrent lik den Trælvik i Brønnøy har. Pettersen har også en sluttavtale. Han får 12 måneders etterlønn hvis han skulle bli oppsagt av kommunestyret. Utover dette får Pettersen tjenestetelefon og andre lignende ordninger som er normalt, iføge Staib. Pettersen har hatt en "normal lønnsutvikling" siden han ble tilsatt i 2013.

Hjemreiseavtalen fikk Pettersen på nøyaktig samme vis som Trælvik i Brønnøy. Da Pettersen ble ansatt i 2013 var det svært viktig for flertallet av kommunepolitikerne i Rana at han skulle flytte til kommunen han var rådmann i etter et år. Etter et år i stillingen opplyste imidlertid Pettersen til kommunestyret at han ikke fikk til dette med tre barn og samboer i Oppegård. Han stilte et ultimatum; enten fikk han ukependle, ellers måtte han si opp sin stilling. Da fikk pipa en annen lyd hos politikerne i kommunestyret i Rana, som enstemmig valgte å fjerne flyttekravet fra arbeidsavtalen hans. Oppsummert mente politikerne at Pettersen gjorde en god jobb, og at dette var viktigere en bostedsadresse. Dette ifølge Rana Blad.

Vefsn: 1.090.000 kroner per år

1.090.000 Rådmann Erlend Eriksen i Vefsn.

Ordfører Jann-Arne Løvdahl (Ap) i Vefsn har meget god oversikt over hva hans administrative leder Erlend Eriksen - som tidligere har vært rådmann i Sømna - tjener. Han brukte under et sekund på å gi et meget kort og konsist svar:

- Eriksen har 1.090.000 kroner i året. Han fikk 40.000 kroner i lønnsøkning etter siste forhandling, dette gjelder fra i fjor. Han har ingen andre ordninger utenom telefon og lignende ordinære godtgjørelser, sier Løvdahl.

Dette får BAnett bekreftet hos Eriksen selv.

Alstahaug: 1.032.000 kroner per år

1.032.000 Rådmann Børge Toft i Alstahaug.

Ordfører Bård Anders Langø (Ap) i Alstahaug har oversendt arbeidsavtalen til og protokoll fra siste lønnsforhandling med rådmann Børge Toft. Han ble ansatt første gang som rådmann i Alstahaug i 2009 i en åremålskontrakt med seks års varighet. Toft fikk fornyet tillit av politikerne i Alstahaug i 2014, etter at han hadde søkt jobb andre steder, og da ble det også laget en ny arbeidsavtale. Toft jobber ikke lenger på åremål, men har samtidig skrevet under på at kommunestyret kan avslutte arbeidsforholdet hans uten oppsigelse. Som kompensasjon for at han kan bli uten jobb hvis flertallet i kommunestyret ønsker det er Toft sikret med en etterlønnsavtale på 12 måneder - i likhet med ranarådmannen.

Toft fikk en årslønn på 940.000 kroner fra juni 2014. Etter årlige lønnsforhandlinger har imidlertid lønna økt. Etter siste forhandling i mars 2018 ble lønna økt fra 993.000 kroner per år til 1.032.000 kroner per år gjeldende fra mai 2017. I arbeidsavtalen står det at Toft skal evalueres av ordfører årlig basert på resultatoppnåelse.

Børge Toft har i tillegg til ordinære ordninger som fri telefon, bærbar PC, aviser og dekning av hjemmekontor også 10 ekstra fridager som kompensasjon for overtid og møter. Han har også muligheten til seks måneders lønnet permisjon i løpet av en femårsperiode for å ta eventuell etterutdanning samt et minimum på ti virkedager per år med lønnet permisjon til faglig arbeid/utvikling.

Brønnøy: 1.130.000 kroner per år

1.130.000 Rådmann Pål Trælvik i Brønnøy.

Rådmann Pål Trælvik i Brønnøy har etter de siste forhandlingene i år en årslønn på 1.130.000. Han har også rett til hjemmekontor på fredager etter siste lønnsforhandling og vedtak i kommunestyret.

Trælviks arbeidsavtale inneholder også dekning av hjemreiser til Oslo, noe som er estimert til en kostnad på cirka 100.000 kroner per år. Han får utover dette dekket kostnader til PC, mobiltelefon, bredbånd og ett avisabonnement.