De fire jentene som nettopp hadde hatt nynorsk-tentamen hadde flere forslag da Sparebank-1 Nord-Norge spurte ungdommen hva de skal bruke sitt rekordstore overskudd fra fjoråret til.

- Vi får jo ny klatrerute på Vega. Kanskje dere kan bidra til den, foreslår Astri-Mari Hansen

- Eller squashbane lokalt, det hadde vært kult!

Park og Newton-rom

Emma Johansen spiller håndball og har et forslag tilknyttet det.

- Vi spillerne må skure gulvet for klister. Kunne dere bidratt til en løsning så vi slapp det?

Hun kunne også tenke seg mer parkarealer i Brønnøysund sentrum.

- Det er litt lite grønt.

Othilie Rodahl mener banken bør prioritere å bidra med penger til Newton-rom.

- Det er viktig at unge får prøve praksis før teori og se at realfag er artig.

Banken fikk også flere idrettsrelaterte forslag. Som skitunnel. Lærer og svømmetrener Stian Olsen Sætervik var heller ikke i tvil om hva han mener trengs:

- Skikkelig svømmebasseng, såklart. Med løpebane rundt? Og en litt bedre kino, med litt større lerret.

Har 466 millioner

Det er Sparebank1 Nord-Norge som ber folket si sin mening om hvordan de skal bruke fjorårets rekordstore samfunnsutbytte på 466 millioner kroner.

- Samfunnsutbyttet har alltid vært brukt til såkalte «allmennyttige forhold». Det inkluderer alt fra instrumenter til musikkorps, via bygging av kunstgressbaner til utvikling av kunnskap om landsdelen. Men samfunnsutbyttet har i de senere år økt vesentlig. Det gir muligheter til tyngre satsinger, sier banksjef Øyvind Løvdahl i Brønnøysund i en pressemelding.

- Vi inviterer til det vi har kalt Samfunnsløftet. Hensikten er at alle skal få komme med innspill om hvordan pengene skal benyttes. Spørsmålene vi ønsker svar på er ganske enkle; hva mener du er viktig for ditt lokalmiljø? Hva mener du er viktig for Nord-Norge? Hvilket samfunn ønsker du at dine barn og barnebarn skal arve, sier Løvdahl.

Lokalt eierskap

Torsdag var Sparebank-1 Nord-Norges medarbeidere i Brønnøysund høyt og lavt for å samle inn forslag til hvordan pengene kan brukes.  Karina Syvertsen og Kjell Rune Stavang besøkte Brønnøysund videregående skole for å høre de unges mening.

- Det er viktig å høre hva ungdommen synes, hva som skal til for å få dem til å bli her eller komme tilbake, sier Syvertsen.

De siste ti årene alene har SpareBank 1 Nord-Norge tilbakeført 2 milliarder kroner til gode formål. Årsaken til dette er å finne i konsernets eiermodell; SpareBank 1 Nord-Norge er eid delvis av private via børs (46,4%), og delvis av alle som bor i Nord-Norge (53,6%). Utbyttedelen av overskuddet deles dermed ut til disse to grupperingene.

- Noen sier vi bare kunnne gitt alt videre til lånekundene, men dette er ikke våre penger, de tilhører lokalsamfunnet. Mange idealister har satt inn penger i grunnfondsbevis. Vi er eid av lokalsamfunnet, sier Kjell Rune Stavang.

Forslag tas imot ut mai og sorteres kommunevis. Siden blir de vurdert av bankens styre, og i september blir det gjort kjent hva pengene skal brukes på.

- Badeland. Og nytt kulturhus, kanskje. Kulturhus med basseng og konserter, sånn som i Sandnessjøen, sa Niklas Moe, og Line Vandalsvik var enig.