Teknisk sjef Ole Bjørn Nilsen i Brønnøy kommune forteller fredag at brønnnøyværingene har fulgt oppfordringen og senket sitt vannforbruk.

- Folk har vært solidariske og tatt grep, sier han.

Hevertsystem

I tillegg gjør kommunen flere grep for å øke vannmengden i hovedreservoaret Nedre Sæterstivann. Mandag gjorde sju mann fra Brønnøy kommune et viktig dagsverk i området mellom Øvre og Nedre Sæterstivann.

- Som en del av beredskapen vi har vi liggende en cirka 50 meter lang slange/rør fra Øvre Sæterstivannet og fram til en bekk som renner ned i hovedkilden Nedre Sæterstivann (hovedkilden). At vi har den i beredskap gjøre at vi slipper å fly opp en slange når vi havner i en slik vannsitasjon som vi har i dag, forklarer Nilsen

Mandag var sju mann fra Brønnøy kommune i sving mellom øvre og nedre Sæterstivann. Onsdag ble hevert-slangen tatt i bruk. Foto: Brønnøy kommune

- Slangen/røret lå under cirka én meter snø og vi måtte håndgrave den fram fra snøen. 50 meter graving i én meters snø er tøffe tak, selv for sterke kommunearbeidere. Dette arbeidet ble gjort denne uken og på onsdag satte vi hevertsystemet i drift. Dermed flytter vi vann fra Øvre til Nedre Sæterstivann.

Mandag brukte kommunens folk også pumper til å flytte vann man ikke får tak i med vanlig forsyning over i de delen av Nedre Sæterstivann hvor det er utløp.

Kommunen ordnet mandag et hevert-system slik at vann renner fra Øvre Sæterstivann til Nedre Sæterstivann. Ventilen er også åpnet slik at det kommer vann fra Kvengroen, som ligger sørøst for Nedre Sæterstivannet, og inn i vannbehandlingsanlegget. Foto: Statens kartverk

- På denne måten får vi utnyttet det vannet som er tilgjengelig fram til det begynner å regne og fylle opp magasinet igjen, forklarer Nilsen. Han roser innsatsen til sine medarbeidere. Mandag hadde kommunen sju mann oppe ved Nedre Sæterstivann, onsdag fem og i dag, fredag, er er fire medarbeidere i sving der oppe.

- Klarer vi å stå han av med de tiltakene vi har satt i gang sammen med sparetiltakene innbyggerne har gjort skal vi være stolte over innsatsen og samarbeidet, sier han.

Trenger regn

Fredag ser Nilsen et visst håp i langtidsmeldingen, som varsler regn onsdag i neste uke.

- I dag er det 11 grader. Hjelper det på smeltingen av is og snø?

- Det hjelper litt, men kilden ligger i fjellet, hvor det er kaldere. Mye av snøen på solsiden har allerede smeltet, og på skyggesiden er det ofte minusgrader om natten. I tillegg ligger det 70 - 80 centimeter is på Sæterstivannet, så en del av vannet som smelter legger seg oppå isen og fordamper. Først og fremst trenger vi regn. Sammen med varme og vind.

Etter en utbedring for noen år siden har kommunen nå to utløp i Nedre Sæterstivann.

- Det gamle er fortsatt intakt, men det nye utløpet ligger lavere. Nå som vannet er lavt kan vi pumpe vann fra kulper under vanlig vannnivå og over til det gamle utløpet, som er best egnet for akkurat dette.

Kommunen slipper også ut vann fra Kvengroen til vannbehandlingsanlegget.

- Ved Kvengroen åpnet vi ventilen for 2-3 uker siden, slik at det tappes mer derfra enn normalt. Tilsiget til vannet ser ut til å være fint, så vi har økt mengden ytterligere etter det.

Torgvatnan

- Har dere andre muligheter enn Nedre Sæterstivann?

- Vi kan hente vann på Tilrem eller i Torgvatnan. Sistnevnte er ikke drikkevann, så da må vannet kokes. Det blir også endel etterarbeid dersom dette urensede vannet skal ut i rørnettet.

- Er det fortsatt aktuelt med nattestengning av vannet?

- Vi har redusert vanntrykket om natten i en ukes tid, men det ser ikke ut til å ha den effekten vi ønsket. Nattestengning er fortsatt aktuelt, men vi har 2- 3 ukers perspektiv på det. Hvis det kommer regn neste uke, så er vi ovenpå igjen. Men kommer ikke regnet, så blir det Torgvatnan og nattestengning.

I mellomtiden gjør oppfordrer kommunen folk til å spare på vannet, og de gjør alt de kan for å redusere svinn.

- Vi har flere folk som leter etter og utbedrer feil enn normalt. På lang sikt på vi skifte ut de gamle delene av ledningsnettet, sier Ole Bjørn Nilsen.

Teknisk sjef Ole Bjørn Nilsen er blitt en ivrig leser av nettstedene til Yr og Storm. Fredag ser han håp i at begge varsler regn fra førstkommende onsdag.