Nordland fylkeskommune gjennomfører administrativ høring med frist 17. april knyttet til buss og båtruter i fylket. Det foreslås å ta bort en rekke avganger mellom Brønnøysund og Rørøy på grunn av lavt belegg. Fylkeskommunen understreker at skoleskyss ikke vil bli berørt av eventuelle endringer.

Det foreslås å fjerne totalt 15 avganger. Blant annet avgangen klokken 08.30 fra Brønnøysund til Rørøy som går hver tirsdag, torsdag og fredag. Og båten som returnerer til Brønnøysund de samme dagene. I tillegg kveldsrutene på hverdager. Alle avgangene lørdag og søndag foreslås også fjernet.

Nytt forslag på bordet

Siden dette kuttforslaget ble kjent, har Vega-ordfører Andre Møller (Ap) jobbet mye med kommunens høringssvar. Det la han frem for formannskapet torsdag og dette ble enstemmig bifalt.

—Jeg kontaktet fylkesråden for samferdsel for cirka 14 dager siden. Da sa han at vi kunne ha møte med samferdselssjefen, men han er klar på at de må spare penger og at alle må bidra, sier Møller.

Dermed sendte Møller over et forslag til ledelsen i Torghatten Trafikkselskap som han mener er en bedre løsning enn fylkeskommunens forslag som vil kutte hardt i rutetilbudet.

—I kuttforslaget fra fylkeskommunen som ligger ute på høring vil det gi dem en innsparing på cirka 1,7 millioner kroner. Men så må vi trekke fra tapte billettinntekter og dermed vil fylkeskommunen med sine kuttforslag ha en netto innsparing på cirka 1,1 millioner kroner, anslår ordføreren før han legger frem sitt nye forslag som også innebærer kutt i avganger, men kun i de avgangene med færrest passasjerer.

—Jeg har et forslag som vil gi en reduksjon på 16.000 kilometer, dette utgjør cirka 828.000 kroner i innsparing. Men det jeg foreslår vil ikke gi tapte billettinntekter. Jeg tror det vil gi en økning, slik at fylkeskommunen kan få en innsparing på 1,4 millioner kroner, sier Møller.

Tilpasset flyruter

Han viser til at det for bare noen år siden var flere som tok hurtigbåten til Brønnøysund. Antallet passasjerer er halvert på to år.

—Jeg tror årsaken er at flyrutene har endret seg. Derfor har jeg kommet med et nytt forslag til ruter lørdag og søndag. Jeg foreslår en rute som passer med Grongbussen og flyrutene på lørdag, sier Møller, som også foreslår å tilpasse hurtigbåtrutene slik at de harmonerer mer med fly både sørfra og nordfra på hverdagene.

Spør offshore-ansatte

Vega kommune skriver i sin høringsuttalelse at det er behov for minimum tre formiddagsturer fra Vega. Dette først og fremst på grunn av arbeidspendling og næringslivets behov for daglig transport av mindre gods, men også for tilgang til offentlige tjenester som tannhelse og et planlagt distriktsmedisinsk senter. De viser til at formiddagsturene også er viktig for reisende til Ylvingen, der blant annet privatpraktiserende psykolog har arbeidssted. Vega kommune har også cirka 50 arbeidstakere innen offshore som pendler via flyplassen i Brønnøysund, i tillegg til ukependlere som jobber i arbeidsbransjen, helsereisende, politikere og privatpersoner.

—Vi må se på hva som er behovet og sende ut en spørreundersøkelse, spesielt til dem som jobber offshore for å tilpasse dem og deres reisemønster, sier Møller.

Hurtigbåten fra Kirkøy

Det ligger også inne et forslag om at hurtigbåten mellom Kirkøy og Sandnessjøen skal ligge i Sandværet.

—Jeg måtte spørre om det var dette de mente. Det er ikke infrastruktur og overnatting der. Mitt forslag er at båten går til Kirkøy alle dager og ligger stille der. Jeg tok opp problemstilling i forhold til transport av fisk også. Jeg ble lovet at de skulle ta oss med på råd når de skal se på disse rutene. Det blir uansett ikke endringer før 20. august, men vi må være tett på denne saken, sier Andre Møller.