Linda Sørfjell Wærstad og Mathias Wærstad som driver Grøtheimslia gård, har fått Sømna landbruksnemd tillatelse til å kjøpe landbrukseiendommen Jellmoen i Sømna, 10 kilometer fra Vik. De har gitt 2,5 millioner kroner for eiendommen som ligger på Grønmoen, noen kilometer lenger oppe i terrenget fra Grøtheimslia.

Signerte før godkjenning

I 2001 ble det satt takst til 950 000 kroner på Jellmoen som da hadde melkekvote. Melkekvoten ble solgt i 2002 da nåværende selger Arnstein Grændsen overtok eiendommen. Til tross for at det er landbruksnemda som avgjør hvem som får tillatelse til å kjøpe og drive, har Wærstad og Grændsen signert kjøpsavtale på 2,5 millioner kroner i mars, før landbruksnemda startet sin behandling av saken.

På gårdstunet Deler av plansiloen er revet, og driftsbygning og redskapshus bærer preg av meget stor slitasje.

På brukbar vei tok landbruksnemda bestående av leder Norun Arnes Sømna bondelag, lokalpolitikere fra Ap/TpL og Sp kjøreturen opp dit på befaring, torsdag 5. april. På tunet foran et slitt våningshus ble de møtt av konsesjonssøker Linda S. Wærstad og selger Arnstein Grændsen.

Denne vinteren er det gjort utbedringer på bolighuset på Jellmoen. Men politikerne stod omkranset av bolighus, driftsbygning og redskapshus som ifølge Sømna kommune alt er i dårlig teknisk stand. Men eiendommen har samtidig store ressurser i form av landskap som er definert som dyrkbart areal (650-700 dekar), samt store utmarksarealer med mye fjell og grunnlendt areal. Totalareal er fastsatt til 2127 dekar, hvor 101 dekar av dette er fulldyrket jord.

Selger Arnstein Grændsen uttalte seg om prisen til nemda:

- Prisen, dette går igjen som det hotte tema. Sammenlignet med andre bruk som er overdratt i Sømna, så synes jeg det er en grei prissetting. Det er ikke kjempehøyt og ikke kjempelavt. Her er også verdi i form av gjerding som er satt opp. Innen landbruk er det stor, større, størst som gjelder. Det er politikken i dag, konstaterte han.

Store ressurser Kart fra Sømna kommune som gir en oversikt over Jellmoens ressurser

Kjøpesum for høy mener jordbrukssjef

På tunet ga jordbrukssjef Nils Nyborg en orientering til nemda, hvor han blant annet sa at han synes kjøpesummen var for høy.

"Avtalt kjøpesum er nå 2,5 millioner kroner. I dette tilfellet mener administrasjonen at avtalt kjøpesum er betydelig høyere enn det som kan defineres som en samfunnsmessig forsvarlig pris", heter det i saksfremlegget.  Her står det også;  "Dersom søkerne ikke innvilges konsesjon, foreksempel fordi at nemda finner prisen for høy, får de ikke tinglyst ervervet".  Men pris skal ikke alltid vurderes. I saksfremlegget til nemda har Nyborg lagt opp til at eiendommen skal drives sammen med konsesjonssøkernes øvrige eiendommer som en driftsenhet, og at Jellmoen kan brukes som helårsbolig gjennom såkalt upersonlig boplikt.

"Det skal ikke foretas priskontroll ved konsesjonsbehandlingen når det gjelder kjøp av eiendom med brukbart bolighus, dersom den avtalte prisen er under 3,5 millioner kroner. Dette får bare anvendelse dersom kjøpet skjer til boligformål.  Hvis kjøpet ikke skjer til boligformål må det foretas en konkret vurdering av ha som er en samfunnsmessig  forsvarlig prisutvikling som landbruksmyndighetene kan akseptere. Dersom nemda finner at prisen ikke er samfunnsmessig forsvarlig kan det føre til avslag på konsesjon".

Avtalt kjøpesum er 2.5 millioner -Det er for høyt, mente jordbrukssjef Nils Nyborg som her gjennomgår saken foran landbruksnemda og de som har inngått kjøpekontrakten Linda S. Wærstad (kjøper) og selger Arnstein Grændsen

Vanskelig å vurdere om beboelig eller ikke

Arild Barlien (Ap) kommenterte dette slik: -Er det vi som skal vurdere om huset er beboelig eller ikke? Det er vanskelig for meg å si at dette er et hus der ingen kan bo. Barlien gjorde det samtidig klart at han kom til å gå inn for å gi Wærstad konsesjon.

-Jeg tror prisen kunne blitt enda høyere hvis det hadde vært budrunde. Jeg kommer ikke til å stoppe dette. Mitt utgangspunkt er at vi går for denne saken, sa han under nemdbehandlinga.

Wencke Stuvland Knygh (Tpl) reagerte også på prisen.

-Dette er en gård som i 2001 ble solgt for  950 000 kroner med melkekvote. Det er greit at det har gått 16 år. Men jeg synes prisen er ekstremt høy. Husene fremstår som dårlige, og det står i vurderingene her- teknisk: "Dårlig på alle tre bo -og driftsbygninger" . Det er skummelt med denne prisen. Det kan skape presedens for lignende  type saker. Det er greit at det er en stor eiendom, som ligger veldig gunstig til. Jeg vil ikke hindre Wærstad å kjøpe den, men jeg kan ikke uten videre gå god for dette uten å  kommentere utfordringene med prisen.  Her er store utmarks  og fjellressurser. Men skrinn jord også. Hvor mye en kan få dyrka mark ut av det, kan jeg ikke vurdere. Det er et spørsmål om det er satt en samfunnmessig riktig pris. Ja, de er blitt enig. Vi kan ikke gjøre så mye med prisen de har fastsatt mellom seg. Hvis vi ikke godtar, så kan det bety ho ikke får kjøpe noe annet. Hun bør få kjøpe men prisen er for høy, sa Knygh.

Sammenlignet med fiskekvoter

- Det er synd at de går ut av landbruket skal sitte igjen med mye penger til ulempe for de som driver gårdene videre, avsluttet hun.  Senterpartiets gruppeleder Leif Edvardsen var helt klart på at han støttet Wærstads kjøp.

- Jeg vil støtte saken slik den ligger. Jeg synes Wærstad er ei  tøff dame. Og som hun sier det;har fått  oppfyllt sin drøm. Jeg skal ikke stikke kjepper i hjulet. Hvis det hadde vært en åpen budrunde,  da er jeg helt sikker på at flere ville by og har penger til det. Hvis hun må inn i dette og  så taper budrunden, da har jeg gjort dårlig jobb. Jeg kan ikke ta stilling til om huset er beboelig. Om jeg kan nekte konsesjon på grunnlag av dette, så vil jeg ikke. Når det gjelder dette Knyghs sier angående selgere som sitter igjen med masse peng til ugunst, så vil jeg vise til kvotepolitikken innen fiskeri. Her selger fiskerne kvoter for  millioner som de selv fikk i sin tid. Vi har et lovssystem i dag som sier at slik kan de gjøre, og slik gjør de det, konstaterte Edvardsen.

Utfordret Wærstad Arbeiderpolitiker Merethe Sund gjorde det klart overfor Wærstad at hun mente prisen var alt for høy.

Tapte budrunde i fjor

Stående foran bygningsmassen på Jellmoen, utfordret landbruksnemda kjøper Linda S. Wærstad på kjøpesummen.

- Jeg ser for meg at vi innen tre år har pusset opp boligen, og får noen til å bo her fast. Skal jeg ha muligheter, så er jeg nødt til å ha jorda. Jeg var med i budrunde i fjor som jeg tapte, og kan ikke si nei til denne sjansen her. Skal en søke Innovasjon Norge, så må man ha jord. Når det gjelder leiemuligheter, så er det ikke enkelt. Det er ikke noe å få tak i. Denne eiendommen som vi nå har kjøpt, ligger nært hovedvei. Dette er også en kjempemulighet for sauedrifta vår. I dag har vi ikke beiterett på eiendommen vår, nå får vi det og slipper å leie beite. Det vil også være arbeidsrasjonaliserende å drive her, fremfor å kjøre riksveien til beiter andre steder.  Jeg har i dag drømmejobben min. Jeg vil være bonde på fulltid, sa hun til landbruksnemda.

Innovasjon Norge presser på

Nemdleder Norun Arnes viste til at de stod overfor to parter som har inngått kontrakt.

-Denne gavner begge to. Linda visste hva hun kjøpte. Jeg vet andre som ville vært med på budrunde. Slik er kampen for tilværelsen  for bøndene nå. Vi vil få se høyere summer, det trur jeg. Nestleder Roy Helge Dahle fra bondelaget støttet også at konsesjon måtte innvilges.

-Det er positivt at Linda vil satse. Jeg støtter denne saken. I verste fall om vi avviser, så kan vi sitte her i et  tilsvarende møte og diskutere en pris på 3 millioner kroner for samme eiendom, og har skutt oss sjøl i foten. Næringen sjøl er den største fienden. Alle jager etter bli størst, konstaterte han til en replikk fra Arnes.

- Det er Innovasjon Norge som presser på. Det er vanskelig å få dem med, uten at det legges til grunn større enheter.

Prisvurderingen faller bort mener jordbrukssjefen

Jordbrukssjefen har i sitt saksfremlegg kommet til at prisvurderingen i saken Wærstad- Grændsen faller bort.

"Vi anser dette som en landbrukseiendom med et bolighus, som med en del restaurering kan egne seg til helårsbolig. Med de vilkår som er satt i rådmannnens innstilling, mener vi også at ervervet ivaretar bosettingen i området. Dermed faller prisvurderingen i denne saken bort, da kjøpesummen er lavere enn 3,5 millioner kroner. Det tilrås at søker får konsesjon".

Arild Barlien ønsker presisert at han er representant i Sømna kommunestyre og landbruksnemnd for Sømna arbeiderparti og ikke Tverrpolitisk liste. I Sømna kommunes presentasjon av landbruksnemda, er Barlien oppført som Ap/TpL.