I fjor høst ble det klart at en gruppe på fire eksperter skulle undersøke årsakene til tosenraset, som gikk  i Tosbotn 1. og 2. april 2016.

6. februar besøkte gruppa Tosbotn på befaring.

– Vår formål med dette er ren forskning, vi ønsker å finne svar som kan bidra til at det tas riktige beslutninger i framtiden – slik at slike skred kan unngås så langt det er mulig. Det er gjort en rekke slike utredninger tidligere med nettopp dette som formål. Hvis vi finner årsaken til dette, og kan peke på både de bakenforliggende og utløsende årsakene så får andre trekke konklusjoner rundt hvem som eventuelt står ansvarlig, sa Steinar Nordal, som er professor i geoteknikk ved NTNU og leder gruppen, da.

Ikke klar til påske

Da satte gruppen som mål å få rapporten ferdig til påske, men lovet ikke at det ville være tilfellet. Lovnaden var at den skulle være klar før sommeren. Og før påske blir den ikke klar.

– Vi innså i et møte i forrige uke at vi ikke klarer undersøkelsesgruppa sitt mål om å ferdigstille arbeidet inklusive rapportering innen påske. Vi ber om forståelse for dette, opplyser professor Nordal til BAnett.

I avtalen mellom NTNU og Nordland fylkeskommune fremgår det at arbeidet skal ferdigstilles våren 2018. Man hadde som nevnt et håp om å gjennomføre arbeidet før påske.

– Ikke helt overraskende har en del andre oppgaver, ikke minst for Statens vegvesen, ført til forsinkelser på arbeidet med Tosbotnskredene. Utsettelsen på befaringen var også medvirkende, sier han videre.

Klar etter påske?

Ifølge ham er fremdriften imidlertid god.

– Etter befaring, som endelig ble gjennomført den 6. februar, har vi gjennomført tolkning av en rekke målinger og logger, samt grunnforhold og gjort en mange ulike geotekniske analyser og simuleringer for å belyse stabilitetsforholdne i Bjørnstokkvika og på Bekkevold. Dette arbeidet bearbeides nå for rapportering. Videre har vi studert og jobbet med bergspennings-vurderingene, jekking og lekkasje fra kraftverks- tunnelen. Resultater fra spenningsmålingene utført av SMCoy og SINTEF etter skredet har vært nyttige. Vedrørende bergteknikk og bergspenninger gjenstår noe arbeid. Vi har hatt tre møter i utvalget, det siste i forrige uke, og vil ha et lite møte også denne uka. Befaringen til Tosbotn 6. februar var nyttig, sier han.

Og om alt går etter planen er det ikke lenge til rapporten er klar.

– Vi forventer å kunne sluttføre arbeidet i løpet av et fåtall uker etter påske, men ønsker ikke å sette en absolutt dato.