Grunneiere og kommuneadministrasjon er invitert til Vik i kveld for å drøfte grunnlaget for hjorteviltjakta.

Forsvarer nye beregninger

Da kommunen på tampen av 2017 vedtok å endre grunnlaget for beregnet jaktkvote, så ble Vidar Bentsen i Prosjekt Utmark/Nordland Bondelag,  engasjert til å utføre beregninger. I kveld forsvarer han resultatet på det åpne møtet.

- Jeg ble spurt om lage forslag til tellende arealoversikt. I kveld vil jeg vise hvilken metodikk som ligger bak beregningene, sier Bentsen. Om hvorfor han er invitert i kveld, så sier Bentsen:

- Bakgrunnen for møtet er at man historisk sett i Sømna har hatt metoder å beregne tellende areal som kanskje ikke har vært helt korrekt i forhold til forskriftene.

Fikk bare godkjent halvparten

- Det er vel enda noen som synes de har fått redusert arealet på eiendommen sin radikalt, sier Steinar Fagernes som representerer Sømna jeger og fiskerforening i Sømna viltnemd.

På tampen av 2017 vedtok Sømna viltnemd å fjerne "skrinn fastmark, bebygd samferdsel, vann, isbre og snø" fra arealgrunnlaget som som ligger til grunn for jakta. Fagernes viser til at enkelte har fått halvert arealet sitt som følge av regelendringen.

- Det skal være forståelse for at folk som har fått redusert arealet kraftig reagerer. Det er grunneiere som har fått en reduksjon på over 50 prosent. Hvis en har 4000 mål og deretter bare får godkjent 2000 mål i "Prosjekt utmark" så forstår jeg at de kan kjenne seg overgitt over det, sier Fagernes.

I 2008 felte Eivind Hjelmseth (foran) denne 15-spirs kronhjorten i et område i nærheten av Grøttheim i Sømna (ikke langt fra skytebanen). Forøvrig deltok nesten samtlige i jaktlagene innenfor Lysingen storviltområde (Ursfjord, Grøttheim, Dale), et talende uttrykk for hvor vanskelig hjortejakt er. Det ble også brukt to jakthunder, Laika og Salto (Laika til venstre på bildet). Nærmeste rekke (knestående bak hjorten): F.v Ernst Hugo Blystad, Odd Arne Flatås, Børge Abrahamsen, Steinar Fagernes og Odd Arne Abrahamsen. Bakerste rekke f.v.: Jim Kleiven, Roy Helge Dahle, Ole Reinfjord, Hans Gunnar Holand, Karl Hestås, Eldar Reinfjord, Brynjar Henningsen, Roald Abrahamsen og Charles Storvik. Leo Brekk var også med på hjortejakta men var ikke til stede da bildet ble tatt.