Det var Rødt-leder Bjørnar Moxnes  og Rødt som fremmet mistillitsforslaget mot justisminister Listhaug etter Facebook-innlegget der hun skrev at Ap «mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet».

Håper på et annet debattklima

Lokal Rødt-leder Per Anton Nesjan på Vega,  mener det var på tide at Listhaug forlot sitt embete.

- Det skulle ha skjedd for en god stund siden, sier Nesjan som synes dagen i dag har vært god.

- Ja, det er en god dag.  Listhaug har gått av. Jeg  tror ivertfall debattklimaet fra regjeringen blir litt annerledes og litt bedre. Nå blir hun sittende på Stortinget, så vi får se om hun fortsetter sine utspill derifra. Der kan hun ikke settes av, konstaterer Nesjan.

Listhaug betonte ytringsfrihet da hun meldte sin avgang i dag.

-Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten. Det er en utrolig viktig norsk og vestlig verdi  jeg skal gjøre alt for å hegne om. Derfor vil jeg fortsatt ha min ytringsfrihet på hvilken asyl,- flyktning og integreringspolitikk som skal føres. Jeg trekker meg, og  vil stå for det jeg tror på uten at andre skal bestemme det, sa hun.

Nesjan mener ytringsfriheten ikke er under press.

-Nei,  den form for ytringer hun  representerer det har vi ikke bruk for. Det er å fremelske hat i samfunnet,  og det har vi ikke bruk for.  Det er ødeleggende for samfunnet. Det må være mulig  å ytre seg uten drive på på den måten. Ingen sagt at hun ikke skal få ytre seg, men det mest provoserende slik jeg oppfatter det, er at hun tillegger andre en oppfatning de ikke har, i slik ekstrem grad, sier Nesjan.

FrP hevder at Støre (Ap) er problemet

To av Frps stortingsrepresentanter  Jon Helgheim og Mazyar Keshvari forsvarer imidlertid Listhaug.  De mener Ap-lederens beskyldning mot Sylvi Listhaug var «mye grovere» enn utspillet som førte til hennes avgang.  I NRK åpner de for en ny 22. juli-debatt.

Det var i forrige uke Ap-leder Jonas Gahr Støre kom med kraftig kritikk av regjeringa og avtroppende justisminister Sylvi Listhaug.

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli, sa Støre fra talerstolen i landsstyremøte forrige tirsdag.

- Nesjan, er det Støre som er problemet?

-Nei, da må du se hva Listhaug gjør. Hun kommer fra kommunikasjonsbransjen, og vet utmerket hva hun setter i gang. Det er en helt rett reaksjon fra Støre, sier Nesjan.

Rødt: Må slutte å opptre som offer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener stortingsflertallet har sagt klart fra hva som er akseptabelt fra en statsråd, og ber i et NRK-intervju Sylvi Listhaug slutte å opptre som et offer.

– Du er ikke noe offer om du må stå til ansvar for uttalelsene du gir som statsråd. Enhver maktpolitiker skal stå til ansvar for det han eller hun gjør i sin statsrådsgjerning, sier Moxnes til NRK.

-Nesjan, det er blitt hevdet at det er modererende å ha ytterliggående innenfor- og ikke utenfor regjering?

-Ja, det kan hende at det er rett. Men jeg synes på den annen side at vi skal ikke ha slike statsråder som er så provoserende og vekker så mye hat i samfunnet som hun gjør, sier Nesjan.

Rød Ungdom Tirild Vold Hansen (th) synes Listhaug bygget opp hat. Foto: Rødt

Hansen (21) glad for gjennomslaget

Tirild Vold Hansen (21) fra Alstahaug ble i helgen valgt inn i sentralstyret i Rød Ungdom, som eneste representant fra Helgeland. Hun synes det var på tide at Listhaug gikk av.

- Jeg er veldig glad for at vi fikk gjennomslag for mistillitsforslaget vårt og det er fint at Erna Solberg tar grep. Det er synd at statsministeren har sittet stille i båten så lenge, sier Hansen.

Hun mener Listhaug fører en splittende retorikk.

- Hun bygger opp om et hat som ikke fremmer noen sikkerhet for Norges befolkning. Jeg håper at Solberg nå tar denne tilbakemeldingen, og at hun slår ned på slikt fra sine ministre i framtiden, sier Hansen.

"Fake news"

Senterpartiets stortingsrepresentant Siv Mosleth kommenterer Listhaug-avgangen slik:

- Sylvi Listhaug går av som minister, og sier at det skjer på grunn av en Facebook-oppdatering. Dette er et forsøk på å bagatellisere at den Solbergske parlamentarismen førte til regjeringskrise. Og med den Solbergske parlamentarismen mener jeg at regjeringsmedlemmer og regjeringspartiene snakker for seg selv, og skylder på hverandre, i stedet for å ta et helhetlig ansvar som regjering. Det er også et eksempel på hvordan Listhaug sprer «Fake news», falske nyheter, på Facebook og deretter gjemmer seg bak ytringsfriheten.