Tine SA avdeling Sømna har søkt fylkesmannen i Nordland om endret utslippstillatelse for meieriet på Berg.

Egen sjølinje

Meieriets utslippstillatelse ble gitt desember 2006 og gjaldt den gang utslipp av prosessavløpsvann fra produksjon oppad begrenset til 6.800 tonn kvitost, 25.000 tonn mysekonsentrat og 2.300 tonn fløte til supplering samt utslipp av sanitæravløpsvann fra inntil 45 personer.

Utslippsrammen har vært 111.600 kilo BOF-7 per år. BOF-7 er en metode for å måle biologisk oksygenforbruk i spillvann, hvor utslippet måles over sju dager.

Meieriet har egen sjølinje for utslipp, som går til Torgfjorden. Meiets sanitæravløp går til kommunalt nett.

Lager mer ost

I søknaden skriver meieriet at produksjonsrammen for hvitost er blitt overskredet de siste årene. Tine i Sømna ønsker derfor å utvide produksjonsrammen til 9.800 tonn hvitost, 5.000 tonn fløte og 30.000 tonn mysekonsentrat samt utslipp av sanitæravløpsvann for inntil 60 personer.

"Slik situasjonen er nå har ikke Tine Meieriet Sømna overskredet grensen for årlig utslipp av organisk stoff til sjø, men rammene for produksjonen er ikke tiøppasset den nye situasjonen. Virksomheten ønsker å få på plass en ny tillatelse med rammer og utslippsnivå som er tilpasset dagens og planlagt fremtidig drift av anlegget.", heter det i fylkesmannens høringsbrev til Sømna kommune.

Fem slag

Meierisjef Kurt A. Nilssen ved Tine Sømna bekrefter overfor BAnett at produksjonen har økt jevnt og trutt ved anlegget de siste årene, fra fra 6.100 tonn i 2013 til 6.600 tonn i 2017.

- Men toppåret 2016 på 7.500 tonn er grunnlag for en ny søknad, opplyser han.

- Per 2018 har vi fem ostesorter ved anlegget: Norvegia F45, Norvegia H30, Norvegia Fyldig, Gräddost og Østavind. Salget av Østavind er godt, men det er ikke økning i produksjonsvolum grunnet denne osten aleine.

Meieriet har 33 ansatte og fire lærlinger - to på vedlikehold og to i osteproduksjonen.

- Produksjonsøkninga har ikke gitt oss flere ansatte. Vi har ligget stabilt på 32/33 ansatte siden høsten 2009, forklarer Kurt A. Nilssen.

Meierisjef Kurt A. Nilssen opplyser at produksjonen i Sømna øker jevnt og trutt, med 2016 som foreløpig toppår. Foto: Bård Pedersen