Tirsdag står et par utenfor Brønnøy rådhus og demonstrerer med bannerne fra barnevern-demonstrasjonen 7. mars. Paret sier at de sultestreiker og at de ikke vil flytte seg før de kommer i dialog med barnevernet om sin sak.

- Vi blir her i natt, sier de.

Bruker ytringsfriheten

- Ytringsfriheten er en viktig norsk verdi. At folk bruker de kanalene som finnes for å gjøre sin sak kjent er selvfølgelig en del av friheten. Vi har både registrert dette, sett plakatene og tatt informasjonen med oss, skriver Brønnøy-rådmann Pål Trælvik når BAnett ber om kommentar til markeringen.

Demonstrantene 7. mars nevnte spesielt at mange i innvandrermiljøet på Sør-Helgeland mangler tillit til barnevernet.

- Er innvandrere overrepresentert i barnevernsstatistikker lokalt?

- Å gå gjennom statistikk og snakke om «overrepresentasjon» vil være uforsvarlig. Vi ønsker ikke å bidra til informasjon som eventuelt kan virke stigmatiserende, svarer Trælvik.

- Hvordan takler dere språk- og kulturforskjeller?

- Vi bruker tolk og tolketjenester når vi har samtaler.

- Hva tenker dere om den manglende tilliten demonstrantene denne måneden ser ut til å ha til dere?

- Tillit kan man ikke vedta. Vi arbeider likt med alle saker helt uavhengig av hvem det måtte angå. Barnevern har plikt å følge opp bekymringer, og det har vi gode systemer for å ivareta, skriver Pål Trælvik.

- Avhengig av tillit

Hilde Rakvaag, leder for barnevernet på Sør-Helgeland og oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy kommune kommenterte demonstrasjonen 7. mars slik med en lengre uttalelse. De skrev blant annet:

"Barneverntjenesten er avhengig av tillit i befolkningen. Har ikke folk flest tillit til oss, risiker barn som lever under alvorlig omsorgssvikt at hjelpen kommer for sent, fordi de voksne vegrer seg for å melde fra. Det å lytte til og analysere kritikk er sentralt for å bygge tillit.

Å miste omsorgen for et barn er noe av det mest smertefulle en forelder kan oppleve, da er det er helt naturlig å reagere både med sinne og sorg. Dette gjelder uavhengig av landbakgrunn. Barneverntjenesten er forpliktet til å vurdere alle bekymringsmeldinger som kommer inn, uavhengig av hvem meldingen omhandler.