I en diskusjonstråd på en annen sørhelgelendings facebook-side skriver mannen at han mener det er «på tide» at noen skyter justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og at han «håper» hun blir voldtatt. Kommentaren ble raskt slettet, men en screenshot av kommentaren har siden versert i en rekke tråder på Facebook og mannen får mye kritikk for utspillet. Flere tolker kommentaren som en drapstrussel og en trussel om voldtekt. Det blir også hevdet at politiet og kripos «er på saken», at mannen er anmeldt og at mannens facebook-profil er slettet av Facebook etter kommentaren.

Det lokale politiet på Sør-Helgeland har ingen kommentar til saken. BAnett har foreløpig heller ikke fått en kommentar fra Kripos, men på generelt grunnlag opplyser presseansvarlig hos Kripos at det er kommet veldig mange innspill fra folk de siste dagene på lignende hendelser. Kripos vurderer sterke ytringer og i tilfeller der kommentarer oppfattes som straffbare så blir saken oversendt til lokalt politi.

—Reaksjoner kan være bekymringssamtale med vedkommende eller i verste fall bøter og fengsel, opplyser Kripos.

Utblåsning, ikke alvor

BAnett har snakket med mannen som skrev den mye omtalte kommentaren. Ut fra screenshotten som deles kan det se ut som at kommentaren er skrevet direkte til bildet Sylvi Listhaug delte av terrorister og som hun senere måtte beklage og fjerne. Ifølge mannen selv er dette feil, kommentaren ble skrevet på tråden til en annen sørhelgelending som selv hadde lagt ut Listhaugs innlegg. Dette i sammenheng med en opphetet verdikonflikt han hadde gående med den andre mannen.

—Dette var en ukontrollert utblåsning som jeg kom med i en diskusjon som inneholdt mange innlegg fra både meg og en person jeg kjenner meget godt i det som var en konflikt mellom oss. Det var ikke ment som noe som helst mot Sylvi Listhaug i det hele tatt, jeg har ikke noe meninger om henne og er ikke politisk aktiv. Jeg vet imidlertid at han jeg diskuterte med er en stor tilhenger av Listhaug og hun sto lagelig til for hogg, med tanke på den siste tids medieomtale, så jeg skrev dette. Dette er ikke en kommentar jeg står inne for og ikke noe jeg mener. Det var ment for å male et bilde av personen jeg diskuterte med, sier kommentarskriveren til BAnett.

—Bare for å være helt tydelig: Du vil ikke at justisministeren skal utsettes for noe av dette?

—Nei, nei, nei. Selvfølgelig ikke. Dette var en kommentar ment for en privat mottaker, som skulle vise hva jeg synes om ham og hans meninger. Dette er en person som legger ut veldig mye på facebook som jeg oppfatter som fremmedfiendtlig og hatsk. Jeg ser at dette ikke var veldig modent skrevet av meg, men det var en reaksjon, en utblåsning. Jeg er ingen volds- eller drapsmann. Dette er hentet ut og tatt ut av kontekst av mannen jeg diskuterte med for å fremme hans egen politiske agenda, svarer personen.

Fortsatt på face

Forstår du at noen kan tolke dette som en drapstrussel?

—Selvfølgelig. I dag sitter folk og snakker med hverandre på nettet, og de fleste uttalelser kan bøyes dit man vil. Det er mannen jeg diskuterte med som har delt denne kommentaren ut, og som har tipset flere nettsteder om dette for at de skal lage saker på det. Dette er tatt totalt ut av kontekst og alt annet jeg har skrevet, blant annet forklaringene om at dette ikke var ment slik, er slettet. Jeg har forsøkt å skrive inn i andre debatt-tråder for å forklare, men ingen vil høre. Det er rimelig håpløst å få folk til å forstå dette, sier han.

—Beklager du at du skrev dette?

—Definitivt og ubetinget ja! sier mannen.

Sørhelgelendingen avviser også at Facebook har slettet profilen hans og sier han ikke har hørt noe fra noen offentlige myndigheter.

—Jeg fikk en melding om at kommentaren var slettet, og det var den vel fordi han jeg diskuterte med rapporterte den. Jeg har ikke hørt noe fra verken politi eller andre, og jeg tok selv ned profilen min fordi det ble så hett, sier han.

- Får drapstrusler

For etter at mannens navn, adresse og telefonnummer er delt hyppig på Facebook de siste dagene, blant annet i kommentarfeltet hos et av nettstedene som ble tipset om Listhaug-utspillet, er det mange andre som har tatt kontakt

– Det har rydd inn med drapstrusler både mot meg og familien min, jeg måtte ganske enkelt få litt avstand til dette og valgte derfor å ta ned facebookprofilen min, sier han.

Mandag ettermiddag aktiverte han imidlertid profilen igjen. Personen han hadde diskusjonen med, som la ut Listhaug-innlegget diskusjonen handlet om, ble mandag ettermiddag spurt på Facebook om han trodde personen som skrev den stygge kommentaren var en mulig draps- og voldtektsmann. Vedkommende svarer med store bokstaver at det er personen ikke, at dette var en person som var glad i mennesker: «Han er "bare" ekstra glad i de som vil pakke Norge fullt av innvandrere», skriver mannen.

BAnett har vært i kontakt med personen kommentar-skriveren hadde diskusjonen med. Han bekrefter at den krasse meldingen falt i en opphetet diskusjon og at den var ment mot ham, ikke Sylvi Listhaug.

—Dette var en hatmelding mot meg, fordi han vet jeg støtter Listhaug, men han forsto vel ikke i sitt raseri at dette ville gå ut offentlig, sier mannen.

Kommentar-skriveren ble oppfordret til å fjerne Listhaug-utspillet, men da dette ble gjort var bilder av det som ble skrevet allerede delt. Diskusjonspartneren avviser kategorisk at han har delt kommentaren for å sverte sørhelgelendingen som skrev meldingen.

—Nei, overhodet ikke. Dette var et sjokk for meg, og en melding jeg aldri ville delt uansett.