– Vi har alle et felles ansvar. Integrering gir makt til majoriteten mens inkludering gir likestilling, sier Loveleen Brenna.

Ensom ungdomstid

Hun er forfatter, forretningsutvikler og foredragsholder. Hun kom til Norge fra India i 1973 bare seks år gammel. Under markeringen av internasjonal dag på Samfunnshuset torsdag, holdt hun foredrag om hvordan oppvekst og ungdomstiden fortonte seg for henne.

– Har du en plan for livet, eller lar du andre planlegge livet ditt for deg, spurte Brenna forsamlingen. En sal med ungdomsskoleelever, elever ved Voksenopplæringen og andre inviterte. Foredraget hennes ble oversatt til tre ulike språk underveis.

– Vi snakket ikke om kulturforskjellene mellom India og Norge før jeg kom i tenårene. Foreldrene mine sa det var greit med norske venner om ingen av dem røkte, drakk eller hadde kjærester. Da var det ingen igjen. I stedet for at jeg ble sosialisert, ble jeg ensom, forteller hun åpenhjertig.

Som 18-åring ble hun giftet bort til en indisk mann. De var gift i elleve år og fikk to barn sammen før de skilte seg. Hun opplevde å stå mellom to verdener. Da hun ble giftet bort fikk hun ros fra det indiske miljøet for at hun hadde respekt for sine foreldre, da hun skilte seg fikk hun høre av de samme at hun ikke respekterte sine foreldre.

Tok tak i eget liv

Hun hadde to barn hun ville være en rollemodell for. Hun bestemte seg for å slutte å fokusere på forskjellen mellom mennesker, men på likhetene.

– Jeg tok kontroll over eget liv og jeg valgte bevisst bort alle personer som ga meg negativ energi. Jeg måtte også ta en kamp med meg selv, en kamp mot alle de negative tankene jeg hadde om meg selv. Mitt tips til dere alle er at dere går hjem og observerer tankene deres. Bryt tankene som er negative. Jeg hadde lyst til å lede mitt liv slik at jeg ble en stor leder for mine barn, forklarer Brenna.

Før det ble servert et internasjonalt måltid til 200 gjester minnet hun alle om at prosjekter der flere personer fra ulike nasjonaliteter samarbeider, er nøkkelen for likestilling mellom alle mennesker.