I dommen skriver dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy at tre potensielle vitner som er omtalt med navn i sakskomplekset burde vært ført, og at det at disse ikke ble ført for retten skaper «et hull i bevisbildet som etterlater tvil og som må komme tiltalte til gode».

I tiltalen mot mannen, som er tatt ut av statsadvokat Erik Trones, ble mannen anklaget for å ha utført seksuelle handlinger mot en fornærmet mindreårig jente flere ganger over flere år, fra hun var ti år gammel.

Lagde falsk SMS for å komme unna

Retten mener det samlede bevisbildet ikke beviser ut over enhver rimelig tvil at tiltalte har forholdt seg som i tiltalebeslutningen, og frikjenner ham derfor med unntak for ett forhold.

Han dømmes for å ha forsøkt å utføre en seksuell handling mot jenta, som ifølge hennes forklaring ble avbrudd ved at hun fingerte en falsk SMS fra faren, som sa at hun måtte komme hjem.

Påtalemyndigheten hadde opprinnelig lagt ned påstand om ti måender ubetinget fengsel, og bistandsadvokaten om en erstatning på 75.000 kroner.

– Mente bevisbildet var godt nok

Det har ikke lykkes BAnett å komme i kontakt med statsadvokat Erik Trones som tok ut tiltale i saken. Aktor i saken var politiadvokat Olav Rynning Veum.

– Retten kritiserer bevisbildet i saken. Burde  de tre vitnene som nevnes av retten vært ført?

– Når du leser dommen sitter man igjen med oppfatningen om at det burde vært gjort for å opplyse saken mer, svarer han.

– Burde de vært ført?

– En tiltale tas ikke ut uten at påtalemyndigheten er overbevist om at den vil lede til domfellelse. Jeg mente bevisbildet var godt nok for å domfelle for samtlige forhold. Det mener ikke retten. Det tar vi til etteretning, sier Veum til BAnett.

– Ukjente vitner burde vært ført

Den fornærmede jentas bistandsadvokat er Marita Pedersen. Hun ønsker ikke å kommentere dommen som sådan, men kommenterer vitnene retten nevner:

– Vitnene som er nevnt i dommen trenger ikke å føres. Det er det andre vitner som kunne vært ført, disse er ikke kjent for tingretten, sier hun.

Som bistandsadvokat kan hun bare anke over det sivile kravet, altså erstatningen, og ikke selve skyldspørsmålet eller straffeutmålingen.

– Jeg har hatt en dialog med påtalemyndigheten angående en eventuell anke. Som bistandsadvokat kan jeg ikke anke over annet enn det sivile kravet. Jeg har fått beskjed om at påtalemyndigheten ikke har intensjon om å anke dommen, sier Pedersen.

Statsadvokat Erik Trones, som behandler spørsmålet om anken, var ikke tilgjengelig onsdag.

Domfelte anker ikke

Mannens forsvarer er advokat Tore Walle-Jensen.

– Dommen blir ikke anket fra vår side.

– Din klient mener at han ikke er skyldig i det han er dømt for?

– Jeg har ingen kommentar ut over at han er uenig i at han blir dømt, men han har valgt å ikke anke dommen, sier Walle-Jensen.