Med pekefinger på  avisoppslag om forsøpling, manglende toalettfasiliteter og lignende knyttet til turisme i Lofoten siste år, tar Helgeland Reiseliv nå et «føre-var»-initiativ. Reiselivssjef Torbjørn Tråslett ber alle de 18 kommunene på Helgeland trå til, og hindre at turisme lokalt medfører forsøpling. Helgeland Reiseliv vil arbeide for at ren natur og bærekraft forblir et konkurransefortrinn for Helgeland som destinasjon. Dette ved et felles interregionalt prosjekt, kalt «Prosjekt Bærekraft».

– Gjennom prosjektarbeidet skal det diskuteres og skapes gode fellesløsninger for søppelhåndtering, toalettfasiliteter, tømmestasjoner, informasjon, parkeringsutfordringer med mer i kommunene, skriver Tråslett  om initiativet.

Sømnarådmann positiv til initiativ

Sømnarådmann Øystein Johannessen stiller seg positiv til forespørselen. Saken skal behandles i formannskapsmøte i Sømna onsdag.

– Reiselivet er en sentral næring for Helgeland og betyr mye for mange av lokalsamfunnene langs kysten vår. Den byr på viktige muligheter for å kunne kapitalisere på våre naturgitte ressurser og fortrinn og bidrar til viktig lokal verdiskaping i småskala. Trafikken langs Fv 17 er stor, og den har status som en av de 18 nasjonale turistvegene.  Fjorårets oppslag om forsøpling i Lofoten har satt et viktig og nødvendig søkelys på hvilke effekter stor turisttrafikk har for et område og hvilke belastninger det kan medføre. Rådmannen finner det fortjenestefullt at Helgeland Reiseliv har tatt dette initiativet for å sikre at ren natur fortsetter å være et konkurransefortrinn for regionens reiseliv. Et prosjekt som dette forutsetter felles innsats. Inngangsbilletten er lav, og rådmannens vurdering er at nytteverdien er stor dersom man lykkes å sikre ekstern finansiering og etablere prosjektet. Ut fra dette anbefales det at Sømna kommune slutter seg til prosjektet. Deltakeravgiften er så vidt lav at den kan belastes rådmannens område og bakes inn i fremtidige budsjetter, skriver sømnarådmannen i sin tilråding til formannskapet.

Vil være troverdige og langsiktige

Helgeland reiseliv viser til at regionen Helgeland profileres ved å arbeide med begrep som «genuint, kvalitet/livskvalitet, naturnært, ettertenksomt, arktiskt, kulde, ro, bra for helsen, naturturisme og så videre».

– Dette krever at våre produkter, opplevelser, bedrifter og destinasjoner jobber utifra ett bærekraftig perspektiv for å kunne bli troverdige og langsiktige, konstaterer selskapet i brev til alle regionens ordførere og rådmenn. De vil derfor nå raskt  involvere alle 18 kommunene på Helgeland i ett felles interregionalt prosjekt som skal gå over tre år. Den lokale innsatsen med midler er beregnet til 5.380.000 kroner.

– Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med en rekke (alle) ressursmiljøer på Helgeland, reiselivsnæringen, veivesenet, HAF / SHMIL, Nordland Fylkeskommune, Innovasjon Norge, FoU-miljøer osv., samt Hemavan / Tarnaby og Gold of Lappland med flere på svensk side, skriver Tråslett i brev til ordfører og rådmenn.  Han ber konkret kommunene  støtte opp om prosjektet med tid tilsvarende tre dagsverk per år,  samt at de dekker egne konferanse / kursavgifter beregnet til 12.600 kroner i tid per år, samt deltakeravgifter på 5.000 kroner per år. Interreg programmet ved Bottnia Atlantica har fått rettet søknad om 4.500.000 kroner i midler.

Skal ha et overordnet fokus

– Prosjektet skal ha et overordnet fokus på bærekraftig destinasjonsutvikling og reiseliv, med profilbygging, kompetanseutvikling, erfaringsutveksling, informasjon og holdningsskapende arbeid som virkemidler. Gjennom prosjektarbeidet skal det diskuteres og skapes gode fellesløsninger for søppelhåndtering, toalettfasiliteter, tømmestasjoner, informasjon, parkeringsutfordringer med mer i kommunene, lover reiselivsselskapet.