Januar 2016 kom nyheten om at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avslo søknaden om bygging av Ådalen kraftverk i Brønnøy. Hovedårsaken var negative konsekvenser for reindrift og landskap i et område som er viktig for reindriften. '

Klage avvises

NVE la også noe vekt på ulemper for biologisk mangfold. Dermed ble det tommelen ned for kraftutbyggingen i Barstadelva med en forventet årlig produksjon på 5,1 GWh. Det var Kristiansand-selskapet Bekk og Strøm AS som hadde søkt om tillatelse til å bygge.

I et brev ført i pennen av Kåre M. Lande klaget grunneierne på avslaget. NVE vurderte klagen uten å finne grunn til å omgjøre sitt vedtak og sendte så saken videre til Olje- og energidepartementet, som har svart Lande 15. februar i år.

Departementet konkluderer med at klagen ikke tas til følge, og at NVE-vedtaket dermed opprettholdes. Avdelingsdirektør Lars Christian Sæther og seniorrådgiver Steinar Pettersen slutter seg til NVEs konklusjoner angående reindrift, landskap og i noen grad biologisk mangfold.

«Etter en samlet vurdering finner departementet at fordelene og nytten ved Ådalen kraftverk er mindre enn skadene og ulempene for allmenne og private interesser.» skriver de.

– lkke spesiell

I grunneiernes klage ble det argumentert med at hensynet til reindrift og landskap var tillagt for stor vekt på bekostning av grunneiernes rettigheter og fordelene av en utbygging.

«Som grunneiere mener vi at vi eier området iflg. De tinglyste papirer vi har. Samene som ikke har noen tinglyst eierrett er blitt tatt mer hensyn til. Det er også litt merkelig at Sametinget ikke har hatt noen innvending og og at det bare er Fylkesmannen i Nordland og Nordland fylkeskommune som hadde negative innvendinger.», skriver Lande.

Ifølge Lande har reindriften i område vært begrenset de siste 70 år. Han skriver også at området fungerer som flyttlei, men at flyttleiea er blitt en annen etter at Helgeland Kraft søkte om konsesjon for linje i området.

Grunneierne mente også at Barstadelva ikke er spesiell sammenlignet med andre elver i området som har fått konsesjon og at det uansett ikke er bekkeørret i elva lenger etter at minken kom og oteren ble fredet.

Kåre M. Lande klaget i februar i 2016 på NVEs avslag. Februar 2018 var Olje- og energidepartementet ferdige med å behandle klagen. Foto: Glenn Anders Hermstad