Mannen i 20-årene er dømt til fengsel i syv måneder, hvorav tre gjøres betinget. Han møtte nylig i Sandefjord tingrett, der han erkjente straffskyld for 28 tiltalepunkter etter straffelovens paragraf 371 bokstav a, som omhandler uberettiget vinning.

Tiltalte hadde ifølge dommen fra tingretten forledet 28 personer til å betale opp til 5.000 kroner for billetter til konserter og pass til festivaler. Han erkjente i retten at han ikke hadde disse billettene og passene. «Festivalpassene» solgte han på facebook, og erkjente i retten å ha gjort det forsettelig og med vinnings hensikt. Han ble også dømt for et skadeverk.

Det var NRK Vestfold som først omtalte dommen.

Solgte to ikke-eksisterende rootspass

Ifølge tiltalen var to av de 28 bedrageriene rettet mot kjøpere som ønsket rootspass:

  • Onsdag 7. juni 2017 oppga han å være en kvinne, og forledet en kvinnelig kjøper til til å overføre 1.855 kroner til en konto som betaling for pass til Rootsfestivalen. Billetten hadde han annonsert på facebook. Han hadde ikke noe festivalpass.

  • Samme dag brukte han samme falske identitet og forledet en annen kvinne til å overføre 3.710 kroner til en konto som betaling for pass til Rootsfestivalen. Også dette passet var annonsert på facebook.

Totalt tilegnet mannen seg 46.850 kroner ved å selge billetter og festivalpass han ikke hadde. Retten kom til at mannen skulle dømmes til syv måneder fengsel, der tre måneder gjøres betinget, og at han må betale tilbake pengene han har tilegnet seg med svindelen.

Dømt for 21 bedrageri i 2016

Retten mener at allmennpreventive hensyn tilsier en streng straff, fordi slike bedragerier er plagsomme for publikum, og rokker ved tilliten som handel mellom private på internett er avhengig av.

«Slike bedragerier viser en økende tendens, og det er nødvendig å sende et klart signal til potensielle lovbrytere. [...] Politiet har normalt ikke ressurser til å etterforske og iretteføre tilsvarende enkeltstående bedragerier. [...] Etter rettens oppfatning tilsier allmenpreventive hensyn en streng straff når bedragerier av et slikt omfang kommer til pådømmelse», skriver tingrettsdommer Anders Nesheim i dommen.

Retten legger også vekt på at mannen i oktober 2016 ble dømt for 21 tilsvarende bedrageri i Larvik tingrett.

Det er ikke kjent om dommen er anket.

Ukjent for Rootsen

Rootsfestivalen kjenner ikke til bedrageriene. Det er heller ikke festivalen som utsettes for et bedrageri i slike saker, men kjøperen.

Festivalsjef Torstein Moe syns det er synd.

– På generelt grunnlag er det jo ikke hyggelig at vi blir brukt, men det er vanskelig for oss å gardere mot det.

Ikke et problem for festivalen

Denne typen svindel skiller seg fra svindel med falske billetter på det viset at disse billettene ikke bare er falske, men fiktive.

Rootsfestivalen bruker Ticketmaster, som lar kunden skrive ut billetten selv, eller ha den med som PDF-fil på mobiltelefonen. Så skannes den når man kommer til innslippet på festivalen. Systemet fungerer slik at om det er skrevet ut mer enn én versjon av billetten, så fungerer den bare første gang den skannes, og andre gang vil den ikke bli godtatt.

– Teoretisk sett kan de billettene skrives ut i det uendelige, men i det øyeblikket den er skannet én gang vil den bli avvist neste gang av skannerne. Om jeg selger en til deg og en annen, så vil den som kommer først kunne bruke den, sier Moe.

Har skjedd to ganger

Det er faktisk så sjeldent at det har skjedd to ganger - altså med to billetter.

– Det var en kunde som hadde kjøpt fire billetter, men hadde skrevet ut to av hver. Så hadde de ved en feil brukt to like billetter to ganger. Det ordnet seg. Vi har brukt denne løsningen i fem-seks år, men har aldri opplevd at noen har prøvd å svindle noen andre.

– Har festivalen noen oppfordring til kjøpere av andrehåndsbilletter?

– Oppfordringen fra oss er å være trygg på den du kjøper fra. Vi anmoder folk som både kjøper og selger om å handle til «face value» (opprinnelig pris, red.anm.). Vi liker ikke svartebørs, sier han.