Trælnes Krets Vel har tatt initiativ til å overføre grendene Trælnes og Reinfjord Lille fra Brønnøy til Sømna kommune. Grensejusteringen er omsøkt til Fylkesmannen i Nordland, og fylkesmannen har i den anledning bedt om en uttalelse fra begge kommuner.

Sømna kommune har allerede behandlet saken og der var både politikere og administrasjon positive til å få Trælnes og Reinfjord Lille inn i kommunen.

Onsdag skal formannskapet i Brønnøy gjøre samme øvelse, men her er innstillingen fra rådmannen stikk motsatt av i Sømna. Faktisk går administrasjonen i Brønnøy så langt som at rådmannen i sin innstilling både anbefaler at man stiller seg negativ til overføring av de to grendene og at Brønnøy kommune i stedet inviterer Sømna kommune inn til «reelle samtaler om sammenslåing av de to kommunene».

Nei til grensejustering - vil heller invitere Sømna til sammenslåing

Det er kulturkonsulent i Brønnøy Magnar Solbakk som er saksbehandler for Brønnøy kommune i saken og som dermed har ført saksframlegget i pennen. I rådmannens innstilling, som er på fem punkter, foreslås følgende vedtak til politikerne:

1. Brønnøy kommune og Sømna kommune tilhører en felles bo-, arbeids-, og serviceregion. Når kommuner som Brønnøy utfordres av myndighetene – på å bli større og mer «robust»; så er det ikke ønskelig med avskalling for å bli enda mer «ufrivillig liten».

2. Underskriftsaksjonen viser at det ikke er entydig og overveldende tilslutning til skifte av kommune. Befolkningen i Trælnes krets er delt i synet på kommunetilhørighet.

3. Det er ikke grunnlag for å gjennomføre en grenseendring eller å iverksette ytterligere utredning om overflytting av befolkning, fra Brønnøy til Sømna. En blir ikke flere folk i regionen ved å flytte innbyrdes grense.

4. Trælnesområdet må forbli en del av Brønnøy kommune. Betydelige kommunale ressurser, areal og bygninger, berøres av en eventuell overføring. En endring av grense vil også medføre betydelige byråkratiske overføringskostnader.

5. Brønnøy kommune inviterer Sømna kommune til reelle samtaler om sammenslåing av de to kommunene – dette også i henhold til Fylkesmannens anbefaling i saken om kommunereform på Sør-Helgeland.

Mener trælnesværingene er delt i synet

Til punkt to forklarer rådmannen sitt synspunkt om at det ikke virker å være et entydig og overveldende flertall på Trælnes for en grensejustering.

- Trælnes Krets Vel hevder i brev til Sømna kommune (07.04.17): «Underskrifter fra 86 innbyggere ligger ved søknaden til Fylkesmannen. Det utgjør litt over 2/3 flertall av innbyggerne på Trælnes som er over 18 år, og som ønsker å forandre kommunetilhørighet.» Alle med bosted Trælnes blir berørt av en grenseendring. Derfor bør flertallet være betydelig og grunnlaget tydelig. Ved gjennomgang av underskriftsliste er det fem personer vi ikke finner i manntallet for Trælnes krets, våren 2017. Ifølge kommunens tall og valg.no var det 153 stemmeberettigede i Trælnes krets under stortingsvalget 2017. Med utgangspunkt i antall underskrifter – så er befolkningen i Trælnes krets delt i synet på eventuell overgang til Sømna. Dette kommer enda sterkere fram ved at skolekretsen Trælnes ønskes splittet, ved at nabobygda Rodal blir i Brønnøy, mens Trælnes og Reinfjord Lille ønskes over til Sømna, står det i rådmannens saksframlegg.

Vil overføre 14 millioner i gjeld til Sømna

I punkt fire, økonomi, utdyper rådmannens saksframlegg og gir noen anslag på kostnadene som er involvert i en eventuell grensejustering.

- Ser at Sømna kommune forventer økonomisk fortjeneste, mens Brønnøys tilnærming er at det over tid er et ”nullsumsspill”. For Brønnøy kommune kan eventuelt det å miste innbyggere til Sømna bety en økonomisk endring på rundt 10 millioner kroner, står det i saksframlegget.

Noen engangssummer blir imidlertid fordelt. Blant annet forventer Brønnøy kommune at rundt 14 millioner kroner i lån overføres til Sømna, en sum som utgjør den prosentvise andelen av Brønnøys lånebyrde til befolkningen på Trælnes. Det pekes også på at Brønnøy vil også miste overføringer fra staten og cirka 500.000 kroner per år i eiendomsskatt samt at "rimelige boliger på Reinfjord Lille vanskelig kan brukes i kommunens boligsosiale handlingsplan".

Rådmannen kommer også med anslag på byråkratisk merarbeid knyttet til grenseendringen. Det anslås et engangsbeløp på 2 millioner kroner som Brønnøy kommune forutsetter at følger innbyggerne, altså at Sømna tar regningen. En videre prosess med informasjon, folkemøter, høring og folkeavstemning anslås i tillegg å koste cirka 1 million kroner, en sum Brønnøy forutsetter at fylkesmannen eller departementet tar regningen for.

- En eventuell overføring av Trælnesområdet til Sømna vil bety en overføring av betydelige menneskelige og økonomiske ressurser. At den ene kommunen blir litt mindre og den andre blir litt størrelse bedrer ikke den totale økonomien. Under forutsetning av at inntektssystemet er rimelig rett og at folk i Trælnesområdet er som folk flest i Brønnøy, så skal det ellers ikke ha store konsekvenser for økonomien. Men, en endring av grense vil medføre betydelige byråkratiske overføringskostnader, er brønnøyrådmannens konklusjon på punktet om økonomi.

Sømnaordføreren: - Vil behandle invitasjon fra Brønnøy seriøst

Ordfører Andrine Solli Oppegaard i Sømna sier hun tar rådmannen i Brønnøys innstilling til orientering.

- Det er hyggelig at de ønsker oss velkommen til sammenslåingsdiskusjoner. Det har vi for så vidt vært klar over fra før, men vårt kommunestyre og folkeavstemningen her har gitt tydelige signaler på at Sømna ønsker å stå alene. Det er mitt mandat, sier Oppegaard.

- Hvordan vil Sømna ta imot en eventuell henvendelse fra Brønnøy hvis kommunestyret i Brønnøy vedtar dette?

- Hvis politikerne i Brønnøy gjør et slikt vedtak så skal vi behandle det seriøst. Men før jeg kan si noe om hvordan Sømna vil forholde seg til dette så må jeg ha et mandat fra kommunestyret. Hvis kommunestyret i sømna ønsker at vi skal se på hva en sammenslåing innebærer for oss, så er det min jobb å gjøre det, sier Oppegaard, som nettopp har deltatt på kommunekonferansen i Trondheim nå BAnett når henne på telefon fredag.

- Der har den nye kommunalministeren Monica Mæland vært veldig tydelig på at reformpresset skal fortsette og at departementet ønsker større og mer robuste kommuner, sier sømnaordføreren.