Kommunestyret i Sømna vedtok i desember å gå videre med kunstnerisk prosjektleder og kunstner Torill Bertelsens utsmykkingsidé, anbefalt av arbeidsgruppa hun er medlem i og rådmannen. Samtidig vedtok kommunestyret at det skal "sees på muligheten for å få inn flere forslag" til utsmykking av Allbrukshallen. 25. januar i år etterlyste Kyrre Nilsen svar fra kommunen på sitt alternative utsmykkingsforslag.

Stoler på oppfølging

Tre måneder inn i det nye året har Arbeidsgruppen for utsmykking av allbrukshuset på Berg, ikke tatt noen initiativ for å få inn nye utsmykkingsforslag, eller vurdere alternative forslag til utsmykking.

-Tyder dette på at kommunestyrevedtaket følges opp, forslagsstiller Arne Finseth (Frp)?

- Jeg må ha tro på at når vedtaket er gjort, så blir det fulgt opp. De skal rapportere til kommunestyret, så får vi ta en vurdering der om de har gjort det de er bedt om å gjøre. Det vil komme spørsmål om andre forslag, hvis ikke det legges frem for kommunestyret.

- Skal vurdere andre forslag

- Hvordan skal vi forstå ditt forslag som ble vedtatt i kommunestyret i desember angående utsmykking av allbrukshuset: det skal sees på muligheten for å få inn flere forslag"

- Vedtaket skal forstås rett frem. Arbeidsgruppen skal vurdere andre forslag, uten noen videre føringer. Bertelsen må gjerne komme med flere forslag, og det er også spennende at andre kommer med forslag. Hvis arbeidsgruppen mener dette ikke er gjennomførbart må de komme tilbake til kommunestyret. At det er kun etablerte kunstnere som kan få tilskudd til et prosjekt, det skal ikke være noe begrensning for å vurdere andre forslag. Av hva jeg har sett på sosiale medier, er det kommet i hvert fall ett forslag til. Av det jeg kan tyde av reaksjonene på sosiale medier, er dette forslaget veldig godt mottatt. Dette, og eventuelt andre forslag, bør vurderes opp mot forslaget denne arbeidsgruppen har laget, om det er gjennomførbart. Så er det ikke gjort noe vedtak i kommunestyret hvorvidt man skal gjennomføre et eksakt prosjekt. Man skal fortsette å avklare prosess og finansiering. Da må man også, hvis det kommer inn andre forslag vurdere dette på lik linje. Så vil det være forskjellig utgangspunkt i hvor en kan få støtte, og hva kostnaden blir på, sier Finseth.

- Anser du denne arbeidsgruppen -hvor kunstfagligprosjektleder og kunstner Torill Bertelsen mottar honorering for et kunstverk hun har utviklet, som habil til å gjennomføre kommunestyrets vedtak fra desember 2017?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Hva er din kommentar til at rådmannen vil vurdere endringer som følge av habilitetshensyn?

- Jeg synes rådmannen får lov å se på gruppens sammensetning. Jeg har ikke noe kommentar utover det, sier Arne Finseth.

Kommunestyremedlem Arne Finseth (FrP) forventer at alternative forslag til skokunst-prosjektet vurders. - Vedtaket skal forstås rett frem. Arbeidsgruppen skal vurdere andre forslag, uten noen videre føringer, sier han til BA. Foto: Bente Milde