1. februar sendte Domstolsadministrasjonen (DA) et brev til tingrettene på Helgeland (Rana, Alstahaug og Brønnøy) der DA i korte trekk ber tingrettene spare 900.000 kroner i året. Tingrettene bes oversende en plan som viser hvordan dette kan gjøres. 26. februar svarer Heine Larsen Nersund, som er administrativ leder for de tre tingrettene på Helgeland. I svarbrevet ligger det ved en oversikt over bemanningsreduserende tiltak og et forslag til en ny bemanningsplan.

Brønnøy-stilling på «lista»

Møyfrid Eggebø er konstituert tingrettsdommer i Brønnøy tingrett. Hun fikk nylig forlenget sin konstituering til 3. januar 2019, men innsparingskrav skaper nå usikkerhet om framtiden til stillingen som tingrettsdommer i Brønnøy.

På listen over bemanningsreduserende tiltak har tingrettene listet opp ansatte som man vet har sagt opp eller av andre årsaker skal slutte. Det er to navn på lista: Geir-Olav Jensen og Møyfrid Eggebø. De er tingrettsdommere i henholdsvis Alstahaug og Brønnøy tingrett. Begge stillinger er konstituerte og har dermed kort varighet. Jensens stilling er ledig fra 1. juli i år mens Eggebøs stilling nylig ble forlenget med ett år og blir ledig fra 3. januar 2019. I tillegg er det listet opp ytterligere én ansatt som en «mulig avgang», men navn og stilling på vedkommende er sladdet i dokumentet avisen har fått innsyn i.

I forslaget til ny bemanningsplan for tingrettene på Helgeland har tingrettene foreslått samme bemanning som i dag ut 2018 og så en reduksjon på én saksbehandlerstilling fra 2019, fra 13,5 til 12,5 saksbehandler-årsverk totalt på Helgeland.

Innhentet av virkeligheten

Sorenskriver Rolf Selfors, som leder tingrettene på Helgeland, er ikke overrasket over kravet fra DA.

—I realiteten betyr dette at domstolene på Helgeland nå opplever det samme som man har opplevd på nasjonalt nivå over lang tid. Dette er et resultat av den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. Denne prosessen har domstolene på Helgeland til en viss grad blitt fredet fra i en periode der vi har holdt på med prosjektet vårt (samling av alle tre tingrettene under felles ledelse under sorenskriveren i Rana, journ.anm.). Nå slår virkeligheten inn over domstolene på Helgeland, og vi må tåle de samme innsparingskravene som de andre domstolene i Norge må tåle, sier Selfors.

Han omtaler kravet som er lagt på tingrettene han styrer som dramatiske. Selfors ser ingen annen mulighet for å komme i mål enn å redusere antall stillinger i tingrettene, fortrinnsvis gjennom naturlig avgang. Han understreker imidlertid at selv om tingrettsdommerstillingene i Brønnøy og Alstahaug står på listen DA har fått, så er det ingen automatikk i at én eller begge stillinger ikke skal forlenges/lyses ut på nytt.

—Vi er bedt om å synliggjøre hvilke stillinger som blir ledige. Det har vi gjort, men det er ikke dermed sagt at disse stillingene ikke blir lyst ut, sier Selfors.

Vil beholde dommere

- Er det DA eller sorenskriveren som bestemmer hvor det skal kuttes?

—Det er DA som fastsetter antall stillinger i en domstol. Jeg er bedt om å legge en plan for hvorledes vi kan spare 900.000 kroner. Planen blir til på en relativt enkel måte – der det forventes å oppstå ledighet i en stilling blir styrende for planen. Hvorvidt planen settes ut i livet, blir mer sammensatt. Selv om det forventes ledighet i de to embetsdommerstillingene i henholdsvis Brønnøy og Alstahaug tingrett, er det veldig gode argumenter for ikke å foreta innsparinger ved å holde disse (sentrale) stillingene ubesatt. Oppsummert: jeg foreslår, DA beslutter, svarer Selfors.

—Hva mener du, trengs det tingrettsdommere i Brønnøy og Alstahaug?

—Det er helt avgjørende at vi har dommere i Brønnøysund og Sandnessjøen. Min plan og min ambisjon er at begge disse stillingene skal bli faste. Innsparingskravene skaper en grad av usikkerhet, men tror at jeg skal greie å få dette til å bli faste stillinger, sier Selfors.

—Hvordan har prøveprosjektet der du leder tre tingretter fungert, slik du ser det?

—Det har fungert veldig bra. Vi har skapt et fellesskap på Helgeland og har lyktes med å få en utjevning av arbeidsbyrden mellom tingrettene og en god fordeling av arbeidet. Vi har knyttet de tre domstolene på Helgeland tettere sammen og har bygget videre på godt naboskap som etter hvert har blitt et fungerende fellesskap. Vi jobber videre med å finne bedre løsninger på hvordan vi skal jobbe sammen for å skape best mulige tjenester for publikum, sier Selfors

Vil lyse ut Alstahaug-stilling

– Hva gjøres med stillingen i Sandnessjøen, som går ut om noen måneder?

—Jeg jobber for å få utlyst stillingen der. Tingrettsdommer Geir-Olav Jensen har meddelt at han har sagt opp og at han går fra den stillingen. Jeg håper å få gjennomslag for en utlysning der, sier Selfors.

—Er det mulig å hente 900.000 på annet enn stillinger?

—Vi har et driftsbudsjett som tilsier at vi ikke kan hente 900.000 kroner andre steder. Vårt budsjett er bundet opp mot husleie og lønn, så det vil være snakk om stillinger.

Selfors opplyser i dag at det er fire dommerstillinger på Mo, tre i Sandnessjøen og to i Brønnøysund – i tillegg til at Selfors selv jobber som sorenskriver i alle tre tingretter.

—I brevet er det oppført to tingrettsdommere med sluttdato i løpet av det neste året, i Brønnøy og Alstahaug. Er det ingen andre dommere eller dommerfullmektiger hvis kontrakter opphører i løpet av de neste 1–3 årene?

—Det er ingen andre stillinger som per dags dato har kjent sluttdato, svarer Selfors.

Avviser nedleggingsplaner

–I ny bemanningsplan er det foreslått å kutte ett årsverk på saksbehandlere. Kommer man i mål med kravet da, og hvor skal det fjernes en stilling?

—Man kommer ikke i mål med kravet om innsparing på 900.000 ved å redusere antallet ansatte med en saksbehandlerstilling. Lokaliseringen av det foreslåtte kuttet er så langt unntatt offentlighet som følge av personvernhensyn.

—Brønnøyordføreren tolker dette som et ledd i en nedleggingsprosess for å fjerne de to minste tingrettene på Helgeland. Er det noe i dette?

—Det er ingenting ved det som nå skjer som peker i retning av nedlegging. Tvert om har vårt prosjekt (felles ledelse) skapt argumenter for opprettholdelse av dagens struktur. Vi (Brønnøy, Alstahaug og Rana tingretter) opplever bare nå det som andre domstoler allerede har vært gjennom. Mange andre domstoler har mistet stillinger, som følge av ABE-reformen (Regjeringens avbyråkratiserings- og effektivitetsreform. Red.anm.). Jeg oppfordrer lokale politikere til å kjempe for økte ressurser til domstolene, og er glad for deres engasjement. Til syvende og sist er det Stortinget – og derved politikerne – som tar beslutninger om endring i struktur, sier sorenskriveren.

Krever freding

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) mener kravet fra Domstolsadministrasjonen er et ledd i en nedleggingsprosess mot Brønnøy tingrett og lover krig om tingretten i hans kommune.

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) i Brønnøy sier han vil stille seg svært kritisk til enhver form for nedbemanning eller reduksjon i tilbudet ved Brønnøy tingrett. Han lover krig hvis Domstolsadministrasjonen eller sorenskriveren vil fjerne dommerstillinger. Hanssen mener kravet om innsparing er ledd nummer to i en nedleggingsplan for tingrettene i Alstahaug og Brønnøy, der felles ledelse var ledd én. Han viser til at dommerstillingene i Alstahaug og Brønnøy kun er konstituerte, ikke faste, stillinger.

—Fjerner de disse stillingene, så sparker de beina unna distriktene. Når sorenskriveren blir bedt om å spare så peker han direkte på Brønnøysund og Sandnessjøen der det er to stillinger som kan fjernes. Selv er jeg spent på hvordan reiseregnskapet for Sør-Helgeland vil se ut hvis alle som skal i retten herfra må reise til Mo i Rana. Her er Brønnøy i en særstilling, som alle kjenner til, når det gjelder kommunikasjonsmuligheter med omverdenen. Det er ikke enkelt å ta en dagstur til Mo for oss, sier Hanssen.

Hanssen vil derfor kreve at Brønnøy tingrett må få beholde ressursene som er lagt dit i dag.

—Det er et minimum. Tingretten må få være i fred. Jeg føler nå at jeg har fått veldig rett i det jeg sa da det ble innført felles ledelse (at dette var et ledd i en nedleggelse, journ.anm.), men jeg tror heller ikke at vi står alene i vår mening om dette. Foreslår de nedbemanninger og/eller nedleggelser så tror jeg store deler av Helgeland kommer til å slå ring om de tingrettene vi har, sier brønnøyordføreren.

—Vil ramme skjevt

Regionrådsleder og ordfører i Sømna Andrine Solli Oppegaard er sterkt imot en svekkelse av tingretten i Brønnøy og lover motstand fra regionrådet hvis dette blir foreslått.

Regionrådsleder og ordfører i Sømna Andrine Solli Oppegaard sier det vil være «svært, svært uheldig for rettssikkerheten til folk på Sør-Helgeland» hvis tingretten i Brønnøy blir svekket eller fjernet.

—Det vil gjøre det vanskeligere for folk å få gjennomført sine saker. Vi vet, og det er bebudet, at regjeringen vil at det skal brukes mindre penger på det offentlige. De har gitt de rikeste i landet en skattereduksjon og trenger nå å finne penger til å finansiere dette. Dette vil ramme veldig skjevt og innsparingene på tingretter er bare enda et punkt på lista over tiltak som utarmer Distrikts-Norge, mener Oppegaard, som blant annet henviser til nærpolitireformen og skattekontor-nedleggelser som andre eksempler.

Hun mener tingretten i Brønnøysund er svært viktig for hele Sør-Helgeland og er kritisk til ethvert tiltak som hever terskelen for å få behandlet en sak i rettsapparatet.

—Oppsummert så vil dette i sum bety at vi blir annenrangs borgere. Det er forstemmende å oppleve at det er rikelig byråkrati lenger opp, mens de som skal gjøre jobben ute i kommunene – altså fotfolkene – må strekke seg lengre og lengre for å få gjort jobbene sine. Dette vil vi ikke akseptere, sier Oppegaard, som vil ta saken opp på neste regionrådsmøte.