Sport Torghatten ILs (STIL) prosjekt er en miniversjon av Sømna stadion. Anlegget består av en kunstgressbane for fotball på 60 x 40 meter i midten, med to løpebaner på i overkant av 200 meter rundt hele banen, og fire sprintbaner på den ene langsiden.

Det blir lengdegrop og plass for høyde- og stavsprang. Sektorer for kastøvelser er planlagt sør for banen. Bak målene kommer det volleyball- og basketballbane.

Skisse for nye Nordhus stadion Foto: Bygg Tech

Drøyt syv millioner

Budsjettet er på 7,27 millioner kroner og fordeler seg på disse postene:

  • Spillemidler 2.910.000

  • Kommunalt tilskudd 649.000

  • Egenkapital STIL 347.000

  • Dugnad STIL 520.000

  • Tilskudd næringsliv 1.500.000

  • Momskompensasjon 1.351.000

STIL skal altså bidra med til sammen 867.000 kroner, òg har forpliktet seg til å innhente 1,5 millioner i støtte fra næringslivet.

Kommunestyret gjorde nødvendig vedtak for at prosjektet skal kunne startes opp da saken ble behandlet onsdag før vinterferien.

Da nyheten ble kjent i skolegården mandag brøt jubelen løs.

– Dette blir kjempebra, sier to jenter i fjerdeklasse.

Jublende elever feiret nyheten om nystadion med snøsprint i langfri mandag. Foto: Jøran Horn

I praksis er det slik at prosjektet trenger et kommunalt bidrag for at søknaden om spillemidler skal bli godkjent. Kommunestyret må også forskuttere spillemidlene hvis prosjektet skal kunne startes opp i løpet av det neste året.

Saksbehandler Magnar Solbakk, som var inhabil i kommunestyrets behandling av saken, orienterte:

– Det trengs et vedtak for de 649.000 kronene fra kommunen for å realisere prosjektet. Fylkeskommunen etterlyser også en konkret dokumentasjon på de 1,5 millionene fra næringslivet. De anser ikke et tilbud om lån som godt nok. Ellers ligger alt til rette i det vedtaket kommunestyret gjorde i april 2016. Prosjektet er godkjent, så nå trengs det kun garanti for midler. Det springende punkt er finansieringen av prosjektet, og spesielt kommunens del, sa Solbakk.

Omforent forslag

Det ble mye diskusjon om saken, men ikke om kommunestyret skulle bidra med de nødvendige midlene som prosjektet trenger for å starte opp. Diskusjonen sto om hvorvidt Brønnøy kommune skulle overta prosjektet og få det i havn, eller om Sport Torghatten skulle stå som ansvarlig og byggherre for prosjektet.

Argumentasjonen fra Høyre var at kommunen ville kunne få momskompensasjon enklere for nødvendige utgifter i prosjektet enn et idrettslag.

Det ble gjennomført gruppemøter, og møter mellom partiene, for å finne fram til et omforent forslag. Høyres gruppeleder Synnøve Egeness Lilleli la deretter fram følgende forslag på vegne av Høyre, Ap og Venstre:

«Kommunestyret forskutterer spillemidler på 2.9 millioner mot at Sport Torghatten dekker de faktiske kapitalkostnadene inntil spillemidler er utbetalt. Kommunalt bidrag på 649 000 tas fra udisponerte finansieringsmidler. Kommunen bidrar i arbeid med å sikre momskompensasjon og regnskapsføring.»

Roser STIL

Forslaget ble enstemmig vedtatt. Varaordfører Torstein Moe (V) oppsummerte:

– Ros til Sport Torghatten som tar et slikt løft. Vi har en god tradisjon for at idrettslag i Brønnøy kommune løfter fram anleggene sine. Jeg synes det er helt naturlig at Brønnøy kommune stiller seg bak og er med på gjennomføringen. Jeg er lite grann skeptisk til at Brønnøy kommune skal overta prosjektet. Det er alltid en risiko å sitte på anlegg, fordi det er alltid fare for overskridelser – og hvem tar disse? Min erfaring er at idrettslagene selv er de beste til å eventuelt ta inn slikt ved dugnad. Regnskapene kan kjøres gjennom kommunen, slik at man sørger for å få momskompensasjonen, og så gir kommunen et bidrag på 650.000 kroner i direkte støtte og så forskutterer man tippemidlene, sa Moe.

STIL gir full gass

Vedtaket ble mottatt med jubel i STIL.

– Vi er veldig glad for kommunestyrets vedtak. Nå setter vi full fart med å få på plass vår del av sluttfinansieringen. Går alt etter planen håper vi anlegget er ferdig i løpet av neste år, sier leder i STIL Tonje Johansen.

Mandag kom det første bidraget fra næringslivet. Arnfinn Torgnes hadde mandag med seg 300.000 fra Torgnes-selskapene.

– Jeg oppfordrer andre bedrifter til å støtte opp om det som vil bli et flott kompaktanlegg. Dette vil gi friidretten et sårt tiltrengt anlegg som vil komme hele Brønnøy til gode, sier Torgnes.

– Tusen takk. Det er en flott start på «kronerullingen», sier Johansen.

Nå gir STIL full gass videre.

– Styret har jobbet fram spillemiddelsøknaden. Nå blir det nedsatt en arbeidsgruppe som skal lede prosjektet videre, sier Tonje Johansen.