Det er Dinside som onsdag omtaler praksisen med å ta betalt for blant annet bestilling av time på SMS.

Koster 12 kroner for to SMS

Ifølge Brønnøysund legesenters egne nettsider koster det penger å bestille time per SMS. Det samme fremgår av nettsidene til legekontoret i Sømna.

Tjenesten koster 6 kroner per mottatt melding, og ifølge legesenteret får man normalt to meldinger, en bekreftelse og en timeavtale. Det vil si at det normalt vil koste minst 12 kroner å bestille time per SMS.

Ulovlig praksis

Det er ifølge Helsedirektoratet ulovlig.

​«Helsedirektoratet har vurdert fastlegers og avtalespesialisters praksis med å ta gebyr for tilleggstjenester utover den finansieringen de får fra det offentlige. Dette gjelder for eksempel gebyr for timebestilling per sms [...] Helsedirektoratets vurdering er at det ikke er lov å kreve inn denne typen ekstra egenbetaling fra pasientene», skriver direktoratet i en uttalelse på egne nettsider.

Dette skal pasienter betale

Direktoratet understreker at denne regelen gjelder både for eksisterende tjenester som foregår over internett eller SMS, men også for eventuelle nye tjenester som ikke ennå er påtenkt.

– Dette er ulovlig og i strid med reglene om pasientbetaling, som sier at pasientene ikke skal betale noe annet enn fastsatte egenbetalinger når de skal til lege eller andre behandlere i den offentlige helsetjenesten, sier fagdirektør for helse- og offentlige tjenester Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til Dinside.

– Kan ikke fortsette om ulovlig

Brønnøy-rådmann Pål Trælvik kjenner ikke detaljene i løsningen til legesenteret, men på spørsmål om man kan ta betalt for SMS-tjenester om det er ulovlig svarer han:

– Hvis Helsedirektoratet mener det er ulovlig kan vi ikke ta betalt for det.

Han legger til:

– Det er sikkert teknologien som er valgt som har de forutsetningene, men om de sier man ikke kan ta betalt for det vil vi naturligvis ikke ta betalt for det, slår han fast.

Sømna-rådmann Øystein Johannessen opplyser til BAnett at han skal se nærmere på saken.