Det gamle gjestgiveriet på Terråk er på eiendommen med gnr. 44 bnr. 39. Denne eiendommen var opprinnelig drevet som gjestgiveri, men ble senere ombygt til leiligheter og hybler, og det er dette det fungerer som i dag.

Coop Sør-Helgeland

Ifølge sakspapirene er eiendommen lagt ut for salg av Coop Sør-Helgeland for høystbydende 400.000 kroner, men det er inngått en avtale mellom Coop og Bindal kommune om at kommunen skal få gjennomføre politisk behandling før eiendommen selges til andre.

Kommunen kan bygge omsorgsboliger på tomten, og bygningsmassen er ikke av interesse. Rådmannen viser i saksfremlegget til kommunens boligsosiale handlingsplan fra desember 2017, der det er satt av 25 millioner til omsorgsboliger på Terråk for 2019.

Søknad til Husbanken om støtte krever beliggenhet, og da vektlegges sentrumsnærhet til handel, kultur, kafeer, infrastruktur og offentlige kontorer.

– Sentrumsnære tomter vil i de fleste tilfeller være attraktive. Situasjonen i Terråk sentrum er mangel på tomteareal til boligbygging og det er derfor viktig at kommunen er offensiv i forhold til å sikre seg attraktivt areal, samt tilrettelegge for oppgradering og fortetting i sentrum, i tillegg til å regulere for boligbygging i felt, mener rådmann Knut Toresen og plan- og utviklingssjef Kjell Andersen i Bindal kommune i saksfremlegget.

– En bonus

Videre argumenteres det med at denne tenkte investeringen må ses i sammenheng med pågående prosjekter i Terråk sentrum, med ombygging og oppgradering av tidligere Coop-bygg og planer om private utbyggingsprosjekter.

– Det vil i denne sammenheng være en bonus å få erstattet eksisterende «gjestgiveri» som ligger sentralt til i denne sammenheng, med moderne bygningsmasse. Ut ifra en helhetsvurdering mener rådmannen det er riktig å legge inn et bud på kr 400.000, konkluderes det i saksfremlegget.

Saken skal vurderes av kommunestyret i Bindal 1. mars.

Vil selge for 100.000

I samme møte skal kommunestyret også ta stilling til salg av en nabotomt, deler av gnr. 44 bnr. 116 og 60.

I desember 2016 kjøpte Bindal kommune det gamle Coop-bygget på Terråk. Kjøpesummen var da 950.000 kroner, og det fantes en takst fra 2010 som antydet en markedsverdi på tre millioner kroner. Det er imidlertid bare delen av eiendommen på andre siden av veien fra det gamle Coop-bygget som foreslås solgt.

«Endringen innebærer at både bnr 116 og bnr 60 berøres. Bnr 60 er festetomt og det framlegges egen sak for innløsning av denne. Nytt areal er beregnet til cirka 1060 m

2

», heter det i saksfremlegget.

Tomten Bindal kommune vurderer å selge er tomt 44/116, ringet inn i rødt på kartet. 44/60, til høyre på kartet, er gamle Coop Terråk. Foto: Saksfremlegget

Vil bygge leiligheter

Den foreslåtte kjøperen er Talgø MøreTre AS, som vil bygge fire leiligheter der. Rådmannen argumenterer med at boligmarkedet på Terråk er presset, og at det har vært for stor økonomisk risiko knyttet til boligbygging for utbyggerne.

– Det er derfor gledelig at det nå kommer forespørsel knyttet til det private utbyggingsmarkedet. Bindal kommune bør derfor strekke seg langt for å tilrettelegge for privat utbygging. I denne konkrete saken legger kommunen opp til at det reguleres til omsøkt formål og at grunnlagsinvesteringene holdes nede ved at tomteprisen holdes på et rimelig nivå. Det vil være av stor viktighet utad at det kan vises til at det er marked for igangsettelse av nye boligprosjekt. Dette spesielt med tanke på bankenes rolle i forbindelse med finansiering, samt at det vil ha en smitteeffekt på potensielle kjøpere av leiligheter. Rådmannen tilrår på grunnlag av ovennevnte at Talgø MøretreAS får tilsagn på kjøp av tomt med formål leilighetsbygging, men at det settes vilkår for tilsagnet, skriver rådmannen og plansjef Andersen.

Kan tilby kommunen å kjøpe seg inn

Talgø MøreTre AS har ikke satt noe krav om kommunal deltagelse i prosjektet, da de på bakgrunn av etterspørsel mener det er marked for å selge fire boenheter privat. Talgø MøreTre AS vil imidlertid, hvis ønskelig, kunne tilby Bindal kommune å kjøpe seg inn i prosjektet, dette med bakgrunn i vedtatte boligsosiale handlingsplan som viser kommunens boligbehov framover.

Det må i så fall følge lov om offentlige innkjøp, og kommunens boligbehov må lyses ut på Doffin.