Namdalingen møtte i Brønnøy tingrett 1. februar for å svare for en lengre tiltale som inneholdt vold og grov munnbruk mot politi og frivillige vakter under fjorårets Rootsfestival.

Nektet inngang

Det hele begynte med at mannen ble nektet å komme inn på festivalområdet igjen fordi han var for full. Namdalingen fant de frivillige vaktenes avgjørelse for lett, og skjelte dem ut.  Han dro så til et utested i Brønnøysund og drakk øl og konjakk, før han returnerte og fortsatt ikke fikk komme inn. Da kom han igjen med skjellsord.

– Retten har i vurderingen vektlagt at tiltalte holdt på i noe tid, at han også har sagt andre «stygge» ord som var ment negativt mot vaktene, at han fremstod som sint, at han gjentatte ganger fremsatte disse ordene, at ordene ble fremsatt mot frivillige vakter på festival, at flere andre mennesker fikk med seg episoden, at han sperret inngangspartiet ved sin atferd, og at han gjentatte ganger kom tilbake og utviste samme atferd overfor vaktene selv om han var vist bort, skriver dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy i dommen.

Slo til frivillig vakt

Da to politibetjenter tok kontakt med ham kom han med ukvemsord mot dem, ifølge dommen. Politifolkene forklarte i retten at han hadde kalte dem «de mest inkompetente politifolkene som fantes i byen». Han forlot etter hvert stedet, men kom tilbake.

Da slo han en av vaktene med knyttet neve, ifølge flere vitner. Vakten forklarte i retten at han hadde ført tiltalte bort fra hovedinngangen til festivalen, og hadde sin hånd på hans hånd mens tiltalte holdt seg fast i et gjerde. Da slo han vakten i ansiktet med knyttet neve mot kinnet eller kjevepartiet. Det skal ikke ha påført særlig smerte. Tiltalte hevdet at han bare puffet ham bort i skulderen, siden han holdt på armen hans. Et annet vitne så imidlertid slaget, og namdalingen skal ha erkjent slaget overfor en politimann.

Da ble tiltalte påsatt håndjern av politiet skal han ha vært sint, og gitt politibetjentene kallenavn. De ene politibetjenten skal han også ha truet med å brekke nakken på. Han ble også plassert på en båt, med pålegg om å bli der, før han endte opp på glattcelle. Denne muligheten benyttet han seg altså ikke av.

Vold mot vakt skjerpende

I sin straffeutmåling mener retten at det er skjerpende at det er snakk om et knyttneveslag mot hodet i beruset tilstand, som har betydelig skaderisiko. Retten mener det er tilfeldigheter for fører til at det ikke ble mer alvorlig skade.

– Det tillegges også vekt i skjerpende retning at volden skjedde uprovosert på et utested mot frivillige vakter på et festivalområde, legger dommerfullmektig Sandøy til.

Retten mener riktig straff for voldsbruken normalt ville være 25 dager ubetinget fengsel, men legger til de andre forholdene som straffskjerpende, og setter fengselsstraffen til 35 dager ubetinget fengsel. Mannen må også betale saksomkostninger på 3.000 kroner.

Har tatt betenkningstid

Mannens forsvarer, advokat Tore Walle-Jensen, sier det ennå ikke avklart om han anker dommen.

– Tiltalte har tatt betenkningstid, det er ikke endelig avklart om det ankes, opplyser advokaten på SMS til BAnett tirsdag.