Planutvalget ga tidligere denne måneden Algea AS dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene på Biskopholmen slik at de kan bygge et nytt fabrikkbygg på 1.000 kvadratmeter med en mønehøyde på 14 meter. Da politikerne behandlet saken kom det flere positive kommentarer fra planutvalgets medlemmer.

– Vi har i mange år ventet på en sak fra Algea. Det er svært gledelig at de ser muligheter for å få reetablert og organisert seg på en måte slik at de kan møte framtidens krav til tekniske løsninger og være gode på området de driver i. Jeg er veldig glad for at denne saken kommer. Vi har over flere planperioder vært på befaring for å se på løsninger for å komme dem i møte. Det er en viktig, og kanskje en av de eldste arbeidsplassene vi har igjen i Brønnøysund. De må ansette flere folk og ser for seg å satse på Brønnøy. Dette er en god sak, sa ordfører Johnny Hanssen, før planutvalget enstemmig ga Algea dispensasjonen de trenger for å gjennomføre sitt utvidelsesprosjekt på Biskopholmen.

Henvendelse om støy

Det kom imidlertid fram at beboere i Masterberggata, like over sundet fra Algeas fabrikk, har sendt en henvendelse til kommunen som går på støy fra fabrikken. Plansjef Gunvald Eilertsen oppsummerte henvendelsen slik for politikerne:

– Virksomheten genererer støy i dag, det er døgnkontinuerlig drift. Støy på natten er mer kritisk enn på dagtid. Det er beboere i Masterberggata som har henvendt seg til kommunen ved flere anledniger. Det siste er at det er kommet et skriv datert 4. februar som peker på dette med støy og usikkerhet rundt planene om nye tiltak. Dette blir med i saken når den skal politisk behandles i neste omgang. Algea har i går kommet med en tilbakemelding på dette, og bekrefter at de som en del av utviklingsplanene skal rydde på plass utslippstillatelser og skal innrette seg etter regelverket på alle måter i denne prosessen, sa Eilertsen.

Henvendelsen han sikter til er sendt fra familien Strøm Hansen i Masterberggata. I brevet til kommunen som er datert 4. februar opplyser naboene til Algea at de tidligere har sendt brev om temaet til plansjefen i oktober og til kommuneoverlegen i Brønnøy i november. Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland er også kopiert inn, og fylkesmannen bekrefter at familien Strøm Hansen kontaktet dem om støy fra Biskopholmen første gang i oktober. I brevet hevder familien at Algea har et støyutslipp som er over terskelverdiene i retningslinjer fra Miljødirektoratet, og at bedriften per dags dato ikke har utslippstillatelse for støy. Strøm-Hansen-familien ber politikerne i Brønnøy kreve en slik tillatelse fra Algea i behandlingen av utvidelsesprosjektet, samt at det gjøres et vedtak som forteller hvordan eventuelle vilkår for tillatelsen skal følges opp av kommunen.

Ber planutvalget stille krav

Kjell-Arne Strøm Hansen, som har signert sin epost-adresse på brevet, understreker at han mener det er særdeles viktig med næringsutvikling og arbeidsplasser i Brønnøy.

– Men, som naboer til Algea AS på Biskopholmen ønsker vi også å påpeke at det å godkjenne en byggetillatelse til å utvide både produksjonsprosessen og bygningsmassen, bør/må kreve en godkjent miljøutslippskonsesjon. En slik konsesjon bør sette krav til alle typer av utslipp fra produksjonsfasilitetene, og at konsesjonen må etterleve nasjonalt og internasjonalt regelverk, retningslinjer og anbefalinger, skriver Strøm Hansen i en epost til BA.

Familien har gjennomført støymålinger ved sin bolig i Masterberggata og har også engsjert bedriftshelsetjenesten til å gjøre målinger Kjell-Arne Strøm Hansen setter i lys av dette spørsmålstegn ved om Algea er innenfor anbefalte retningslinjer for boligbebyggelsen i området.

– Støynivået oppleves for oss som plagsomt, spesielt i forhold til at produksjonen er basert på 24/7-drift, skriver han til BA.

Fylket visste ikke om Algea

Senioringeniør Sten Bruaas hos Fylkesmannen i Nordlands miljøvernavdeling opplyser at støyproblematikken fra Algeas virksomhet i Brønnøysund først ble kjent for fylkesmannen i mai 2017. Da tok bedriften selv kontakt med fylkesmannen for å få veiledning til sitt planlagte utbyggingsprosjekt på Biskopholmen. Ifølge Bruaas ble det da oppdaget at fylkesmannen, som er forurensningsmyndighet, ikke visste om bedriften - og at det dermed ikke var gitt tillatelser eller stilt noen krav til verken støy eller andre former for utslipp fra bedriften.

– Dette er faktisk noe som kan skje noen ganger. De har hatt en aktivitet historisk sett som gjør at de ikke har vært behandlet. Vi er avhengig av meldinger om at det er noe. Blir det klager så starter vi en prosess, men får vi ingen meldinger så kan altså dette skje. Da det ble innledet kontakt med oss fikk vi uansett en orientering om bedriftens planer og aktiviteter. Vi har bedt dem sende en søknad om utslippstillatelse - noe de er i gang med nå, sier Bruaas.

Etter dette, i oktober 2017, ble fylkesmannen kontaktet av familien Strøm-Hansen som bor i et nybygd bolighus i Masterberggata. Det aktuelle huset er blant de nærmeste i luftlinje til Algeas virksomhet, og familien opplyste at de var plaget av støy. Det ble blant annet vist til støymålinger familien selv har gjort og som bedriftshelsetjenesten har gjort på deres vegne, som viste støynivåer opp mot 55-60 desibel.

– Det er vanskelig å ta stilling til disse målingene, da det er noe uklart hva det er som er målt - og hvordan. Så er det også slik at Algea har bestilt en støyutredning fra støyfaglige konsulenter. Vi vil avvente denne, som vil legges til grunn for den videre gangen i saken. Søknaden fra Algea skal etter planen være klar på vårparten og vil da legges ut på høring slik at alle som ønsker det kan komme med innspill, sier Bruaas, som likevel registrerer at naboene her føler seg plaget av støyen.

– Det er alvorlig i seg selv, og noe vi vil se på. Det er viktig å få verifisert støynivåene gjennom en støyfaglig utredning, sier Bruaas.

Må søke om lukt-tillatelse

I en eventuell utslippstillatelse vil det både settes grenserverdier for støy og også stilles krav til bedriften. Ifølge Bruaas innebærer Algeas utvidelsesplaner også at bedriften må søke om utslippstillatelse for lukt – noe det også er mulig å gjøre målinger på. Fylkesmannen bekrefter også at Algea må søke om utslippstillatelse uansett om de går videre med sine utvidelsesplaner eller ikke. Støy er imidlertid ikke veldig strengt regulert i Norge, ifølge Bruaas.

– Man har ikke støykrav som tilsier at ingen skal plages av støy. Støy er forurensningen som rammer klart flest mennesker i Norge, og der er veitrafikk er den aller største årsaken.

Hvis det skulle vise seg at målingene Strøm-Hansen-familien har gjort stemmer og at støyen ligger på 60 db utenfor husveggene, er det for mye?– 60 desibel er veldig høyt, det er for høyt. Men igjen blir spørsmålet; hva er målt? Det må gjøres en måling av den reelle gjennomsnittsstøyen i tidsperiodene som reguleres før vi kan ta stilling til dette, sier Bruaas.

Algea går videre med utvidelse

Når det gjelder den planlagte utvidelsen så går Algea nå, i kjølvannet av dispensasjonen fra planutvalget, videre til neste steg. Planleggingsarbeidet går nå over i en mer konkret fase, noe selskapet ikke ønsket å bruke ressurser på før en dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene var på plass.

– Nå går vi i gang med å designe den nye fabrikken vi vil bygge. Her vil vi bruke det absolutt beste og nyeste av teknologi. Mens vi gjør dette skal vi samtidig jobbe med alt dette berører, både når det gjelder produksjonen, miljø og deri også støy. Dette arbeidet vil ta noen måneder fram mot sommeren, og når det er klart så skal vi sende alt av informasjon og dokumentasjon til myndighetene og søke om de nødvendige tillatelser. Alt skal foregå i henhold til lover og regler, sier administrerende direktør Ottorino Biondi i Algea AS til BA.

Algeas italienske sjef sier til BA at selskapet tar slike henvendelser på alvor.

– Vi vil være positive og aksepterte i lokalsamfunnet. Vi vil ikke skape misnøye hos noen, det er ikke det vil ønsker. Vi er alltid åpne for synspunkter på vår virksomhet. Får vi slike henvendelser så gjør vi alltid en intern vurdering med en intensjon om forbedre oss. Vår intensjon er alltid å gjøre ting bedre og å redusere vår påvirkning på lokalmiljøet så mye som mulig, sier Biondi.

Lover mindre støy fra ny fabrikk

Ifølge Algea-sjefen er det allerede de to siste årene gjort betydelige investeringer for å fornye den eksisterende fabrikken på Biskopholmen, og at dette arbeidet fortsetter. Dette vil ifølge Biondi også gi et positivt utslag på fabrikkens fotavtrykk på miljøet.

– Blir det mindre støy fra den nye fabrikken?

– Vi mener ikke det er mye støy i dag, men selvfølgelig vil det bli mindre støy. Vi skal bruke det beste som finnes av teknologi. Vi vil lage et design som overholder de strengste reglene som finnes, slik at vi kan produsere et produkt som er outstanding og som kan selges over hele verden, sier Biondi.

Utvidelsen vil ifølge Algea-direktøren medføre behov for en utvidelse av antall ansatte, samt at selskapet må kjøpe mer tjenester fra lokalt næringsliv.

– For oss er dette en utvidelse som kommer i tillegg til fabrikken vi har i dag. Det betyr at vi trenger flere ansatte når prosjektet er ferdig. Vi vil også trenge flere støttespillere fra næringslivet lokalt både til vedlikehold, logisitkk, tekniske fag, vask og alt annet, sier Algeas direktør.