1. februar ble rutene på Forvik-Tjøtta-sambandet endret. Vevelstad kommunestyre er kritisk til at Nordland fylkeskommune ikke har involvert dem i prosessen.

Krever flere endringer

I et brev til fylkeskommuen krever kommunestyret nå følgende endringer:

  • Direkterute (definert som suppleringsfartøy i henhold til kontraktsgrunnlag) må fortsatt kunne gå til Stokkasjøen på tur fra Forvik 16.30, da dette har bidratt til en smidigere trafikkavvikling i sambandet, særlig for hovedfartøyet.

  • Én av ferjene som går fra Tjøtta 15.30 eller 15.35, må anløpe Stokkasjøen ved behov.

  • Behovsanløp til Stokkasjøen må innføres like hyppig som til mellomstedene Mindland, Tro og Vågsodden.

  • Avgang fra Forvik 09.35 (hovedfartøy) må anløpe Mindland både lørdager og søndager.

  • Hovedfartøy må anløpe alle mellomsteder, for å muliggjøre særlig landbrukstransport for eksempel mellom Mindland og Vågsodden/Stokkasjøen. Vi ser mørkt på nedbyggingen av tilbudet til mellomstedene i dette sambandet, særlig med tanke på framtidig ressursutnyttelse i området, satsing på næringsutvikling innen landbruk, reiseliv og bærekraftig havbruk, samt fylkeskommunens prioritering av FV 17.

Utbedring av ferjeleiet på Vågsodden

Uttalelsen tar også opp flere tidligere henvendelser på nytt.

– Vi minner samtidig om tidligere henvendelser vedrørende nødvendige oppgraderinger av Vågsodden ferjeleie, der det er bedt om beregning av anleggskostnader ved utbedring, mulige samfunnsøkonomiske besparelser, ferjeavløsningsmidler og framtidige behov, satt opp mot kostnader ved etablering av bruforbindelse.

«Berørte kommuner er ikke orientert i forkant av endringene. Vi har de senere år jevnlig bedt om orientering med mulighet for innspill ved planlagte endringer, for å unngå slike henvendelser i ettertid. Vevelstad kommune, med tre av seks anløpssteder i dette sambandet, har også gjentatte ganger kommet med begrunnede innspill til ruteoppsettet for sambandet, for å oppnå et samferdselstilbud alle er tjent med.», framgår det også av brevet som er signert av ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

To tilleggspunkter

Kommunetsyret vedtok forslaget til uttalelse og ba om at det blir tatt med to tilleggspunkter som gjelder 1) oppstartstid for sommerrute og 2) dårlig korrespondanse med mye venting for reisende til og fra mellomstedene.

– Punktene er under utarbeidelse, og uttalelsen vil bli sendt fylkeskommunen, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Kommunestyrerepresentant Hilde Elise Pedersen (f.v.), ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen og kommunestyrerepresentant Unn Helen Nergård. Foto: Jøran Horn