I en offisiell uttalelse til Brønnøysunds Avis kommenterer nå Berg velforening rettstvisten vedrørende rettighetene til Ulving-eiendommen på Sømnesøya.

Ble ikke anket

«I dom avsagt av Brønnøy tingrett den 25.05.2017 ble Berg velforening frifunnet for krav om tilbakeføring av den omstridte eiendommen på Sømnesøya. Dommen ble anket til Hålogaland lagmannsrett, hvor lagmannsretten avsa dom i ankesaken den 28.12.17. Lagmannsretten forkastet anken, hvilket innebærer at Berg velforening vant frem også i ankesaken. Styret i Berg velforening kan bekrefte at dommen fra lagmannsretten ikke ble anket, og at dommen nå er rettskraftig», heter det i uttalelsen fra styret signert styreleder Johannes Osmundsen. De bekrefter samtidig at velforeningen nå vil jobbe videre med fremdrift av prosjektet i forhold til restaureringen.

– Det gjenstår et betydelig arbeid på den innvendige del av hovedhuset, så vel som hele kårhuset, konstaterer de. BAnett har tidligere i januar henvendt seg til partene i saken for kommentar til dommen. Berg velforening ønsket ikke på det tidspunkt å gi kommentar.

Viser til dom

I den offisielle uttalelsen de nå har avgitt, så viser Berg velforening til at ingen av dommene inneholder noe kritikk av Berg velforenings opptreden i saken.

– Det har i perioden 2016-2017 fremkommet innlegg både i lokalavisen og sosiale medier med grunnløse påstander og beskyldninger om straffbare forhold mot både Berg velforening og enkeltpersoner. Disse påstandene har ingen forankring i sakens faktum, og de mangler dokumentasjon. Det har vært et bevisst valg fra styrets side å ikke kommentere eller delta i de svært useriøse innleggene fra motpartens representant, og da spesielt i perioden saken har vært under rettslig behandling i domstolene. Styret understreker at de fremsatte påstander og beskyldninger ikke gjenfinnes i domstolenes behandling av saken. Ingen av dommene inneholder noen som helst form for kritikk av Berg velforenings opptreden i forbindelse med avtaleinngåelsen, og heller ikke før eller etter denne, skriver Osmundsen i den offisielle kommentaren til avisa.

Levin bekrefter

Overfor BAnett bekrefter Mikael Levin og Line Tjønnøy Levin at saken ikke ankes til Høyesterett. Levin har representert enke og saksøker Haldis Kvitting, som krevde eiendommen tilbake. Hun døde 19. januar i år, rett etter sin 94-års dag.

«Haldis er den som har gått til sak og som også anket til lagmannsretten. Hun ønsket også å anke til Høyesterett, da hun sa: «Dette godtar jeg ikke, løgn skal ikke seire. Hvis vi hadde ønsket å selge eller gi bort noe, da hadde vi selvsagt solgt/gitt bort det til noen vi kjente. Ikke til noen uvedkommende». Det var et veldig hardt slag for henne at retten trodde at hun var en løgner. Dette har ikke blitt anket til Høyesterett, da Haldis er den eneste som kunne anke og hun er nå død. Vi har, som vi hele tiden har sagt: Kun hjulpet Haldis, (...)fostersønnen red.anm. og hans døtre som har vært deres ønske. Vi har personlig brukt mye penger, 2-3000 timer, kun for å hjelpe henne/dem i denne saken. Da vi visste at hun og Johan aldri hadde gått med på dette, og at de ikke visste noe vedrørende det som har skjedd», skriver Levin i mail til BAnett.

Var bekymret

Enken uttrykte sorg over å ha tapt saken, samt bekymring over ileggelsen av saksomkostninger, da BAnett møtte henne for kommentar i januar.

Enkens fostersønn, som også har avgitt signatur på at Levin representerer ham, uttalte rett etter lagmannsrettens domsavsigelse at han støtter alt Levin har gjort i saken.

– Dommen fra lagmannsretten kom bare etter et par arbeidsdager. Det er uforståelig at de kunne behandle dette så raskt. Vi støtter alt Levin har gjort i saken, men beklager at han ikke fikk representere oss i retten også. Angående saksomkostningene så vil de bli dekket av oppsparte midler. Men det er klart; vi står ruinert tilbake, sa fostersønnen til BAnett i januar.

Politiet har undersøkt

I juni 2016 politianmeldte enken «dokumentforfalskning med gjerningssted Sømnesøya». Anmeldelsen førte ikke frem. I januar 2017 ba førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland politiet vurdere om det var grunnlag for gjenåpning av saken, etter påtrykk fra Levin.

Politiadvokat Jonas Nerdal sier til BAnett i januar i år at politiet har gjort undersøkelser i saken.

– Men vi kan ikke kommentere dem fordi vi er underlagt taushetsplikt, sier han.

Sømna kommune tar dommen til orientering

– Angående domsavsigelse i lagmannsretten i sak mellom Kvitting og Berg Vel tar kommunen dommen til orientering, ingen kommentarer utover det. Kommunen har ikke mottatt noen henvendelse fra politi/påtalemyndighet om saken per nå, uttalte sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard til BAnett i midten av januar.