Stortingsrepresentanten fra Nordlandsbenken var fredag på Vega, der hun besøkte svineprodusenter. Vega er Nord-Norges største kommune hva svineproduksjon angår, og hos Helene Skjelbred og Ove Mortensen som driver med smågris og melk var hun på fredagskaffe. Totalt møtte hun syv lokale bønder.

Svineprodusenter på Vega møtte Siv Mossleth. F.v.: Per Fredrik Bang, Bente Børsheim og Helene Skjelbred. Foto: Siv Mossleth

Rånesæd må komme i tide for purka

BAnett snakker med Mossleth på kaia i Brønnøysund, etter at hun har kommet tilbake med hurtigbåten fra Vega. Hun har tidligere poengtert overfor BAnett at Senterpartiet ikke bare er opptatt av landbruk, men hun ser en klar sammenheng mellom postombærings-forslaget og akkurat den typen landbruk som drives på Vega.

– En viktig og dagsaktuell sak var postens tjenester i framtida. De er svært avhengige av å få purken drektige til rett tid. 12.000 smågriser fødes årlig på Vega, fordelt på tre gårder. Dosene med rånesæd sendes med posten når purkene kommer i brunst, poengterer hun.

– Logistikk er viktig for bøndene på Vega og mange andre steder i nord. Rånesæd og maskindeler skal inn i drifta til rett tid. Slaktedyr og melk skal ut fra øya. Det er viktig for dem at posten leverer raskt over hele landet, og at fergene går til rette tider.

– Hvordan påvirker posten dem?

– Dette er sammensatt, og handler også om flyrutene. Før kom sæden til Bodø tidlig på morgenen, og så ned hit med melkeruta. De er veldig avhengige av å få sæden frem i tide, og blir det dyrere eller mer arbeidskrevende kan mye rakne. Allerede nå er de veldig avhengige av særlig innsats for folk som leverer sæden til Vega utenom vanlig postombæring.

Tror poste vil redusere mer

Hun kjøper ikke at Posten vil nøye seg med den foreslåtte reduksjonen til 2-3 dager i uken. Hun tror de på sikt vil redusere til én dag i uken.

– Jeg tror de ønsker seg ned i en dag i uka etterhvert. Men som stortingspolitiker fra Nordland vil jeg vektlegge at folk i Nordland får tjenester som gjør det mulig å drive næring. Smågrisprodusentene fortjener ikke vanskeligere forhold ved inseminering, sier hun.

Stortingsrepresentanten er av den oppfatning at det finnes en dominoeffekt, og sier at svineproduksjonen på Vega er svært viktig for å drifte slakteriet på Bjerka, som ett eksempel.

– Men, Mossleth, i høringsbrevet er det jo ikke tatt til orde for noen reduksjon til én gang i uka?

– Signalene jeg har fått er at Posten ønsker det én dag i uka. Deres oppdrag er å drive lønnsomt, og de er fullt ut konkurranseutsatt. Posten selv er derfor opptatt av å levere lønnsomhet, svarer hun.

Departementet avviste å skille by/land

– Nå skal posten frem dårligere i grisgrendte strøk på sikt. Regjeringen snakker om færre brev, men vi må se på tjenestene som helhet. Det gjelder også levering av lokalaviser, som er viktige for lokaldemokratiet, og ikke bare i byene men også i distriktene.

– Men i høringsbrevet har man jo godt og vel avvist en løsning der det differensieres mellom by og land?

– Posten sier allerede i dag at de tilbyr bedriftspakke som er fremme på dagen i nesten hele Norge. Da legger du som premiss at det er en forskjell. Det er ikke kjent hvor det er pakkene ikke kommer frem over natta. I forrige uke nøtte jeg en maskinentreprenør. Han sa at om de blir stående stille mens de ventet på deler i flere dager, så koster det mye, sier Mossleth.

Hvor mye kan det koste?

Årsaken til at man foreslår en endring i antall dager med postombæring er at det etter alt å dømme vil koste staten stadig mer å levere ut post fem dager i uka i årene som kommer.

– Hvor mye kan det koste, hva er smertegrensen for Senterpartiet?

– Jeg har ikke svaret her og nå, men Senterpartiet la frem mer penger til Posten i vårt alternative statsbudsjett. Når du konkurranseutsettes sånn må folk likevel betale; ikke gjennom skatteseddelen, men gjennom egen lommebok. Og da blir det vanskeligere utenfor store byer, mener hun.

Mossleth har også skrevet et leserinnlegg om dette på BAnett. Dette kan du lese her: