Onsdagens møte i kommunestyret i Brønnøy hadde bare fem saker på sakskartet, og én orientering. Det var imidlertid en diskusjonssak som ikke stod på sakskartet som tok lengst tid.

Dette gjaldt en orientering om status for forhandlingene mellom Søren Nielsen AS og Brønnøy Havn om tomtene i midthavna som førstnevnte selskap trenger for å realisere sitt planlagte nybygg for Brønnøysundregistrene.

Lite informasjon å få fra havnestyret

Styreleder i Brønnøy Havn Jørn Georg Johansen (Ap) orienterte kommunestyret om de pågående forhandlingene med Søren Nielsen. Han deltok deretter i voteringen kommunestyret gjorde om hvorvidt kommunestyret skal godkjenne avtalen eller ikke - i likhet med styremedlem Kristoffer Aakerøy Moe (Sp). Da det ble stilt spørsmål vedrørende habiliteten til de to havnestyremedlemmene var svaret fra ordfører og administrasjon at dette var sjekket ut som ok siden havna er et kommunalt eid foretak.

Styreleder i Brønnøy Havn og kommunestyrerepresentant Jørn Georg Johansen (Ap) orienterte om status i forhandlingene. Det var imidlertid ikke mye informasjon han kunne gi sine kolleger i kommunestyret:

- Timingen er elendig. Dette møtet kommer på feil tid. Jeg ber om forståelse for at det er veldig lite jeg kan si. Tirsdag 6. februar hadde vi forhandlingsmøte med Søren Nielsen AS som har vunnet anbudet. Havnestyret har opprettet et forhandlingsutvalg som består av nestleder i styret Kristian Warholm, havnesjef Sølvi Kristoffersen, ordfører og undertegnede. Vi er nå blitt enige om en ramme for en avtale som skal legges fram for havnestyret torsdag, sa Johansen.

Ifølge havnas styreleder ble advokatene som er hyret inn for å bistå i forhandlingene flyttet fra Oslo til Brønnøysund denne uken for å jobbe med forhandlingsutvalget fram mot torsdagens styremøte.

- Detaljene skal være unntatt offentlighet inntil avtale er signert, dette har vi gått med på. Forhandlingene preges av et sterkt ønske om å få dette til, at det skal bli en avtale. Vi har mange krav på oss blant annet fra lovverket. Hurtigruten skal være i sentrum, det er vi omforent om. Jeg er optimist, dette skal vi få til, sa Johansen.

Etter dette ble det en lengre diskusjon i kommunestyret om saken, og flere pauser der ulike lover og regler ble sjekket og det ble forhandlet mellom partiene. Stridens kjerne var den samme som i formannskapet forrige onsdag: Må en eventuell avtale mellom Brønnøy Havn og Søren Nielsen AS godkjennes av kommunestyret - som er generalforsamling og eier av havna?

Høyre og Paul Birger Torgnes ønsket kommunestyrebehandling av kontrakten, og det samme gjorde Senterpartiet. De øvrige representantene i salen fra Arbeiderpartiet, Venstre og SV mente at havnestyret har både makt og myndighet til å foreta både forhandlinger og kontraktssignering uten at kommunestyret behandler saken først. Vedtektene i Brønnøy Havn slår fast at havnestyret har myndighet til selv å ta alle beslutninger som gjelder havna og havnekapitalen med unntak av å oppløse Brønnøy Havn.

Høyre krever behandling av havnas tomteavtale

Paul Birger Torgnes (H) mente størrelsen på kontrakten havna nå forhandler om med Søren Nielsen er så stor at det formelt sett ville være korrekt om kommunestyret som generalforsamling godkjente den. Flertallet i kommunestyret var imidlertid uenig med ham.

Torgnes oppsummerte sitt ståsted slik:

- Det er generalforsamlingen - kommunestyret - som behandler budsjettet til Brønnøy Havn. Budsjettet er på 4,6 millioner kroner i år. Kommunestyret vedtar også investeringsplanen for havna hvert år. Hvis det er det minste avvik fra budsjettet eller inveseringsplanen så skal dette behandles i kommunestyret. Generalforsamlingen er med på dette helt ned til dette detaljnivået. Nå har vi en sak som tilsvarer 7 til 10  års budsjetter, og nå skal havnestyret si at dette trenger ikke kommunestyret å behandle? Det finner jeg ikke logikken i, og står det ikke i vedtektene så mener jeg det bare er sunt folkevett at dette skal til generalforsamlingen for endelig vedtak, sa Høyre-representanten.

Senterpartiets Trond Sverre Horn var enig:

- Jeg støtter dette, og gleder meg til å se hvordan fasadene blir på havneløsninger og parkering og annet. Det er en litt prinsipiell diskusjon. Men det handler om innsyn i en sak som gjelder infrastruktur i Brønnøy som blir forandret for all framtid. Derfor er denne saken så viktig, sier Horn.

Magnar Solbakk (Ap) gikk deretter på talerstolen og uttalte at Horns uttalelser gjaldt elementer som vil komme som reguleringssak til kommunestyret, og at dette ikke vedrørte avtalen havna nå forhandler om med Søren Nielsen. Gruppeleder Siv Aglen fra Arbeiderpartiet oppfattet uttalelsene fra Paul Birger Torgnes som et forslag det skulle voteres over, hun ba derfor om et gruppemøte. Ordføreren mente det på bakgrunn av uttalelsene som var kommet var grunn til å gi havnestyret et signal fra kommunestyret, og ga deretter partiene en pause for å diskutere saken bak lukkede dører. Etter pausen gikk Aglen på talerstolen:

- Slik forstår det, så ønsker man å ha kontrakten til behandling i kommunestyret før man forplikter seg. Vi har sett på vedtektene, og der står det at styret kan gjøre alle beslutninger. Vi føler at havna har et styre som er kompetent, og har ansvaret i forhold til havne- og farvannsloven. Vi kommer ikke til å stemme for et eventuelt forslag om at dette skal til kommunestyret for godkjenning, sa Aglen.

Havna får bestemme selv

Ordfører Johnny Hanssen og flertallet i kommunestyret signaliserte til havnestyret at de selv må avgjøre om de ønsker at generalforsamlingen i havna (kommunestyret) skal godkjenne avtalen med Søren Nielsen.

Dette utløste flere innlegg fra opposisjonen. Til slutt ba ordføreren om en votering for å få en oversikt over hvor mange av representantene som ønsket en kommunestyrebehandling av kontrakten mellom havna og Søren Nielsen. Åtte representanter fra Høyre og Senterpartiet stemte for dette, mens de resterende 16 representantene stemte imot.

Paul Birger Torgnes fra Høyre minnet ordføreren på at én tredjedel av representantene kunne kreve innkalling til et kommunestyremøte. Ordføreren kontret med at det var usikkert om den samme tredjedelen kunne kreve en sak behandlet, og viste også til at to tredjedeler av kommunestyret var imot forslaget uansett. Saken endte med et signal fra flertallet i kommunestyret om at havnestyret selv kan vurdere om de ønsker at generalforsamlingen godkjenner avtalen med Søren Nielsen. Ordføreren fikk samtidig bekreftelse fra kommunestyrerepresentantene på at de kunne møte til ekstraordinært møte fredag denne uken hvis havnestyret ønsket en behandling av saken i generalforsamlingen. Havna har solid representasjon fra kommunestyret i sitt styre. Styreleder Jørn Georg Johansen (Ap), nestleder i styret Kristian Warholm (V), styremedlem Kristoffer Aakerøy Moe (Sp), styremedlem Line Krogstadnes (V) og styremedlem Isabelle Johansen (V) er alle enten representanter eller vara til kommunestyret for sine partier.