Det er en brønnøykvinne som har etterspurt støyskjerming langs Sømnaveien ved en eiendom i Salhus alle. I et svar fra Statens vegvesen ved rådgiver Ivar Heggli i region nord, uttrykker rådgiveren forståelse for støyproblemer.

– Vi har stor forståelse for at det innebærer noen klare ulemper med å ha vegen som nær nabo. Med økende trafikk er støy et økende problem for flere og flere, skriver han.

Slik fungerer desibelskalaen

I desibelskalaen dobles lydeffekten hver gang man øker med cirka 10dB på skalaen. 40dB er derfor om lag dobbelt så høylydt som 30dB, og 20dB halvparten så høylytt. 50dB er cirka fire ganger så høylydt som 30dB, 60db er åtte ganger så høylydt.

Når Statens vegvesen vurderer støy er det forurensingsforskriften som legger grunnlaget, og Vegvesenet er pålagt å gjøre tiltak langs veien om innendørs «døgnekvavilent» støynivå er høyere enn 42 dB. Det er vanskelig å si helt konkret hvor mye støy 42 dB er, men ifølge flere lister som sammenligner slikt, tilsvarer 40 dB bakgrunnsstøy på et bibliotek eller hummingen fra et kjøleskap eller - uten sammenligning forøvrig - snorking, mens 44 dB tilsvarer fuglesang. 42dB er ifølge rådgiver Heggli langt over kravene til støynivå i moderne nybygde boliger.

Slik beregner de

Når Vegvesenet beregner støynivå i bolig uten å måle konkret, gjøres dette ut fra en tabell, og da regner man med at veggen demper støy med cirka 28-30 dB. Altså er kravet et støynivå utenfor boligen på 70-72 dB. 40dB er 1/8 så høyt som 70dB.

«Det finnes tabeller som viser beregnet støy i desibel ut fra årsdøgntrafikk (ÅDT) og avstand fra veien. Ut fra grovmålinger fra vegbilder ser det ut til at huset ditt ligger rundt 23 meter fra midten av fylkesveg 76. Fartsgrensen på stedet er 40 km/t, og i Nasjonal vegdatabank er strekningen registrert med en ÅDT (gjennomsnittlig antall kjøretøypasseringer pr. døgn iløpet av ett år) på 3950. Tungbilandelen er på 10», skrives det om metodikken.

Vegvesenet har på denne måten kommet til at støynivået er lavere enn det som kreves.

«Et konservativt anslag av støyen ved din husvegg, basert på ovenstående opplysninger, gir et støynivå på maksimalt 62 dB. Det er ikke til å legge skjul på at dette er en betydelig mengde støy, men det er likevel en del under 70dB, som i henhold til forurensningsforskriften er innslagspunktet for at vi kan gå inn med avbøtende tiltak.»

Har ikke økonomi

På bakgrunn av dette mener Vegvesenet at støynivået i boligen er lavere enn 42dB, og om man trekker fra 28dB fra 62, kommer man til 34dB. Dette er altså 8dB lavere enn kravet.

Det er nok godt mulig å la seg plage av dette nivået, men det er altså lavere enn kravet i forskriften.

«I henhold til kravene i forurensingsforskriften, kan ikke Statens vegvesen pålegges å gjøre støytiltak på denne eiendommen. Vi har dessverre heller ikke økonomiske rammer for å gjøre tiltak på eiendommer med innendørs støynivå under 42 dBA», skriver Heggli.

Kan skjerme selv

Han tar videre opp muligheter for å gjøre støyskjerming selv.

«Man kan for eksempel vurdere å sette opp en støyskjerm på egen hånd. I og med at tomta deres ligger i et regulert område, må dere i så fall søke Brønnøy kommune om tillatelse til å bygge støyskjerm. Vi vil, som vegeier, ha uttalelsesrett i saken.»