Under onsdagens kommunestyremøte i Brønnøy var det én sak som på sakskartet var unntatt offentligheten; "Kapitalutvidelse Norsk Havbrukssenter".

Åpnet dørene

Først ble avisens representant sendt ut av salen og dørene lukket slik at kommunestyret kunne diskuterer hvorvidt saken skulle lukkes eller ikke. Det ble enstemmig vedtatt av kommunestyret å holde saken åpen.

Norsk Havbrukssenter på Toft ønsker å gjennomføre en kapitalutvidelse ved at antall aksjer i selskapet utvides med 62.000 fra 129.451 til 191.451 aksjer. Som aksjonær, med en post på 11,82 prosent (15.297 aksjer) har Brønnøy kommune rett til å tegne en lik prosentandel av de nye aksjene. Dette utgjør totalt 7.236 nye aksjer til en kurs på 500 kroner, en totalsum på 3.618.000 kroner.

Kommunestyret vedtok enstemmig, og nesten uten diskusjon til selve saken, å gå for aksjekjøpet.

Kraftpenger

Aksjekjøpet skal finansieres ved bruk av pengene kommunen får fra Helgeland Kraft (2,1 millioner kroner) for 2017 og 1,5 millioner kroner fra overskuddet kommunen fikk i 2017.

Liv Solli fra SV ville vite hvor mye penger totalt kommunen hadde på "kraftkontoen", og kommenterte ellers - med henvisning til at kommunestyret i samme møte hadde vedtatt å støtte rehabilitering og oppgradering av Nordhus stadion med 649.000 kroner fra såkalte udisponerte midler (fjorårets overskudd) - at "Jeg ser at det går fort unna med det vi har av udisponerte midler i løpet av dagen".

Årsak til kapitalutvidelsen oppgis av Norsk Havbrukssenter å være "aksjeinvesteringer i aksjeselskap i samme konsern og i brasnsjen/regionen for til sammen 31 millioner kroner" samt at selskapet har søknader inne på inntil 6 oppdrettstillatelser og at dette kan medføre behov for kapital.

Representant Paul Birger Torgnes fra Høyre er største aksjonær og nestleder i styret i Norsk Havbrukssenter og forholdt seg derfor på gangen med BAs representant under offentlighetsdiskusjonen og var ikke med på behandling av selve saken.