Kommunestyret i Sømna stiller seg positiv til å få brønnøybygda Trælnes innlemmet i kommunen.  Men brønnøyordfører Johnny Hanssens kritiske uttalelser i saken har ikke gått upåaktet hen.

Brønnøyordføreren sa i siste formannskapsmøte i Brønnøy følgende om selve «Træxit»-temaet:

– Jeg har ikke vært i tvil om, og har vært tydelig utad, på hva jeg mener er best for Sør-Helgeland: Det å stykke opp fremmer ikke bedre relasjoner for et regionen i framtiden, sa Hanssen, som altså henviser til sine tidligere uttalelser om at han ønsker kommunesammenslåing på Sør-Helgeland.

La frem forslag Vi ble nervøs etter å ha lest brønnøyordførerens kommentarer om kommunesammenslåing. Sømna skal uansett bestå som egen kommune, fastslo Dahle

Sømna skal uansett bestå

Under Sømna kommunestyres behandling av Træxit-søknaden onsdag ville leder for Sømna Senterparti Roy H. Dahle ha med et fjerde tilleggspunkt. Det holdt ikke bare å si at Sømna stiller seg positiv til Trælnes vels foreslåtte grensejustering, at et flertall av innbyggerne på Trælnes må ville dette og at saken må utredes grundig.

- Vi  går for innstillingen men vil ha et punkt fire. Vi ble nervøse etter å ha lest brønnøyordførerens kommentarer om kommunesammenslåing. Sømna skal uansett bestå som egen kommune, fastslo Dahle. Han la frem følgende forslag:

"Kommunestyret presiserer at Sømna kommune uansett utfall i denne saken skal bestå som egen kommune" .

Måtte ha gruppemøte Ap og Tverrpolitisk gruppe drøfter Sp-utspillet på gangen.

Gikk på gangen

Sp-utspillet medførte et behov for gruppemøte mellom samarbeidspartiene Ap og Tverrpolitisk liste.

Konklusjonen ble støtte for Senterpartiets forslag, men ikke med stor begeistring. Varaordfører Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) gjorde det klart at de måtte støtte Sps ekstra forslag fordi det lå på bordet. Samtidig advarer Strømberg mot at Sømna kan ende opp i en sammenslåing, fordi saken i seg selv setter fokus på kommunen. (Se video over)

Glad for støtte

Men Sp-gruppeleder Leif Edvardsen mener faren for dette er liten.

- Jeg er veldig glad for at vi fikk støtte for vårt forslag, sier Edvardsen etter møtet.

- Vi har ikke levd i en anonym verden tidligere, og jeg kan ikke se at denne saken skal ødelegge for oss.  Jeg synes det er trist de beskyldninger som er rettet mot Trælnes vel, og synes man som ordfører burde holde seg for god til å komme med slikt. Vi i Sømna Sp har også fått henvendelser fra brønnøypolitikere om ikke å ta opp denne saken til kommunestyrebehandling i dag. Men søknaden fra Trælnes vel om grensejustering er ikke noe vi har stått for, og vi skal ikke gi Trælnes vel svar, men vi skal svare fylkesmannen. Vi har respekt for fylkesmannsembetet, konstaterer Edvardsen.

Under kommunestyrebehandlingen ga han uttrykk for at formannskapets innstilling kunne ha vært mer hjertelig overfor trælnesværingene.

- Ordføreren sier saken slik den ligger er balansert. Jeg synes vel den er litt svak i forhold til vårt ønske om å få med trælnesværingene. Vi i Sømna Sp ønsker dem i hvert fall hjertelig velkommen. Vi blir glad for å høre at det kommer flyttende en familie på fire. Her kommer det minst 150 mennesker med egne arbeidsplasser og hus, og allerede har de plass i barnehager og skoler og alt.  Hjertelig velkommen skal trælnesværingene være,  og vi skal være egen kommune også i fremtiden, konsterte han i møtet.

Spurte etter samarbeidsrelasjoner

Dahle viste også til uttalelse fra Per Martin Orvik (V) i formannskapet i Brønnøy angående 52 samarbeidsrelasjoner mellom kommunene.

- Da er det ikke lurt å fraksjonere mer. Det er min oppfatning, uttalte Orvik.

- Hvor mange arbeidsplasser har Sømna av disse, ville Dahle vite i kommunestyret i Sømna.

Sømnarådmann Øystein Johannessen svarte at rådmennene i regionen nå kartlegger relasjonene mellom kommunene.

- Jeg har ikke oversikt over alle arbeidsplassene knyttet til de relativt store interkommunale  relasjonene vi har. Når det gjelder den referansen som ble sitert i avisa, så driver vi nå og kartlegger alle regionale samarbeidstiltak. Totalt har vi passert 50 slike relasjoner. Vi ser på økonomi og kvalitet i relasjonene. Det er ikke bare telle opp,  men også å se om de er bra og kosteffektive. Samt å se om det er områder vi ikke har samarbeidsrelasjon hvor vi burde og bør utvikle det. Vi står i en kartleggingsfase hvor vi samtidig står i  en jevn strøm fra statlige myndigheter om hva vi skal ha - for eksempel psykologstilling. Det er settingen for denne saken. Vi driver nå å krysser av for hva vi deltar i. Sømna er  ikke inne i alle  52 relasjonene - men inne i mange av dem, sa han.