Onsdag behandlet kommunestyret i Brønnøy saken om Akvapartners søknad om utvidelse av sin tomt på Gårdsøya. Brønnøysund båtforening, som vil miste noe av tomten de disponerer på Gårdsøya til Akvapartner hvis sistnevnte får gjennomslag hos kommunen, har reagert kraftig på saken og båtforeningens leder Tor Berg truet mandag med søksmål mot kommunen.

Akvapartner får tomt

Kommunestyrets behandling av saken kan oppsummeres slik: Akvapartner får tomteutvidelsen de har bedt om, mot at selskapet inngår en avtale med kommunen som sikrer båtforeningens bruk av nærmeste pir til Akvapartners anlegg. I tillegg - etter en pause og møter mellom de ulike partene - ble det lagt til et nytt punkt i vedtaket som sier at kommunen skal gå i dialog med Brønnøysund båtforening for "å søke å finne en løsning for å etablere parkeringsplasser".

Vedtaket var enstemmig.

Politikerne ville gjøre vedtak om parkering

Gruppeleder Siv Aglen fra Arbeiderpartiet var den første til å ta ordet i saken. Hun mente det var behov for at politikerne sa noe om båtforeningens parkeringsproblemer i vedtaket.

- Her er det to parter som fremmer ulike interesser. Vi synes innstillingen er bra, men ønsker at noen går i dialog med båtforeningen for å finne løsning på parkeringsplasser. Det er et ankepunkt som savnes av båtforeningen, sa Aglen.

Senterpartiet var enige i dette, men mente punktet om båtforeningen og parkeringsplasser burde konkretiseres ytterligere ved at kommunen avgir plass på vestsiden av veien på Gårdsøya til parkering. Gruppeleder Trond Sverre Horn roste både båtforeningen for sin innsats for båtfolket i kommunen og Akvapartner for bedriftens satsing på ny teknologi til oppdrettsbransjen. Han mente imidlertid at saken hadde nådd et konfliktnivå som var unødvendig høyt.

- Mitt inntrykk i saken er at det har vært mangelfull kommunikasjon og dialog. Jeg tror at hvis man hadde snakket i lag og sett på arealet kunne man kommet til omforente løsninger man var tjent med før man skaper store frustrasjoner, aggresjon og trusler om rettssaker. Her har det oppstått en uverdig og unødvendig konfrontasjon. Det er plass til begge to i området, sa Horn, som mente kommunen måtte sørge for at saken nå blir løst.

SV og Liv Solli var også enig i at kommunestyret burde si noe om parkering til båtforeningen. Solli mente imidlertid at vedtaket burde være enda mer konkret enn både Ap og Sp hadde antydet, hun mente man også måtte spesifisere et antall parkeringsplasser. Etter at partiene hadde gått på gangen og diskutert saken ble det imidlertid enighet om ordlyden "søke å finne en løsning".

Båtforeningens leder: - Noe av det vageste jeg har hørt

Tor Berg og Brønnøysund båtforening var ikke fornøyd med kommunestyrets vedtak på onsdag.

Leder i Brønnøysund båtforening Tor Berg var til stede i møtet. Han er ikke fornøyd med kommunestyrets vedtak:

- Det er ingenting som har endret seg for oss. De har brutt brukrettssavtalen med oss, og så kommer de med et tilleggspunkt om at de skal prøve å finne en løsning. Det vil si at de gir vekk området før de har kommet til en løsning. De skyver problemet foran seg, og har ikke lovet parkeringsplasser. Dette er noe av det vageste jeg har hørt, sier Berg til BA.

- Vil dere gå til søksmål?

- Det er klart. Hva annet skal vi gjøre. Vi får jo ikke dra til Gårdsøya og sette bilen vår. Men det er styret og årsmøtet i båtforeningen som må ta endelig beslutning om vi skal innlede rettsprosess. Vi har årsmøte om en uke, sier Berg.

Båtforeningens leder mente også at det var ett moment i kommunestyrets behandling av saken som var totalt fraværende:

- Det er 27 representanter i kommunestyret, men ingen av dem nevner ved et ord kontrakten kommunen har inngått med båtforeningen. De kunne stilt spørsmål til ordfører og rådmann om kontrakten de har inngått. Det gjorde de altså ikke, sier Berg.

Akvapartner-sjefen: - Takker for tilliten

Einar Brattland og Akvapartner får tomteutvidelsen de har søkt kommunen om. Han takker for tilliten og lover full satsing på Gårdsøya framover. Her med en tank selskapet har bygget de siste ukene for Gårdsøya-nabo Egersund Net.

Daglig leder og eier i Akvapartner Einar Brattland sier han er fornøyd med vedtaket.

- Så det er bare å takke for tilliten politikerne har vist oss, og sørge for å dra inn mest mulig skattekroner tilbake. Man føler en plikt når man får slik tillit, så vi skal satse for fullt, sier Brattland.

Det er et stort arbeid som skal gjøres på Gårdsøya for å utvide og videreutvikle bedriftens virksomhet, både av entreprenører og Akvapartner selv - ifølge Brattland. Han mener å sette i gang entreprenører så snart de blir tilgjengelige.

- Vi håper å komme i gang i løpet av våren, og være ferdig i løpet av 2018.

Han understreker at kundene og ordrene selskapet har liggende har førsteprioritet.

- Gir dette vedtaket sikkerheten som trengs for å ansette flere folk?

- Vi vil sannsynligvis begynne å søke etter folk ganske snart. Forhåpentligvis får vi opp testanlegget raskt. Vi er overbooket av arbeid, sier Brattland.