Bindal Venstre tror det vil bli enklere å finansiere og produsere gode tjenester der folk bor gjennom samordning. De mener derfor at kommunesammenslåing dermed ikke er noe mål, men et middel.

Ønsker storkommune

Partilaget har laget et eget flygeblad i forbindelse med folkeavstemningen om Bindals framtid. Her skriver partiet at de tror at Bindal uansett vil bli sammenslått i fremtiden, enten av fri vilje, eller fordi kommunereformen vil forsette. De påpeker at Vikna og Nærøy forhandler nå om strukturen på rådhusene og de mener det er viktig at Bindal deltar i denne diskusjonen for å sikre aktivitet på rådhuset på Terråk.

– Bindal Venstre og til dels Venstre-lagene i Ytre Namdal har jobbet lenge med denne saken. Vi har også invitert H og SV i Bindal til samarbeid om Bindals utfordringer i fremtiden. Ap har rent flertall i Bindal, og sammen med Sp har de vedtatt en fireårig økonomiplan med underskudd i fire år på til sammen 36 millioner kroner, der underskuddet er inndekket med å bruke opp nesten alle sparepengene. En bombe utløses i 2022. Hva som skal skje da får vi ikke svar på, skriver Magnar Bøkestad, leder av Bindal Venstre i en e-post.

De mener skepsis og skremsler til dels har preget debatten, med sentralisering og nedleggelser som argumenter. Derfor har de laget en egen presentasjon om kommunereformen som de vil legge frem under folkemøtene som avvikles denne uka.

Må være forsiktig

Rådmann Knut Toresen minner om at økonomiplanen som Venstre viser til, ble laget ut fra den virkeligheten som var gjeldende høsten 2017 da Stortinget hadde vedtatt tvangssammenslåing med tre andre kommuner. Dersom Bindal skal være egen kommune, må det lages ny økonomiplan. Foto: Hildegunn Nielsen

Da arbeidet med budsjett for 2018 og økonomiplan for 2018–2021 startet, hadde Stortinget vedtatt at Bindal kommune skulle tvangssammenslås med Vikna, Nærøy og Leka. Derfor var dette tvangsvedtaket utgangspunktet da rådmannen og hans stab utarbeidet forslag til budsjett og økonomiplan. En uke før budsjett og økonomiplan skulle vedtas i kommunestyret, ble tvangsvedtaket oppløst. Da var det for seint å utarbeide et nytt forslag og politikerne vedtok budsjett og økonomiplan i tråd med rådmannens forslag med noen små endringer. Det ble også vedtatt at rådmannen skal legge frem et nytt forslag til økonomiplan og et revidert budsjett våren 2018 der det tas utgangspunkt i at Bindal består som egen kommune.

– Vi må være forsiktig med å gjøre slik Venstre gjør når det gjelder økonomiplanen. Denne økonomiplanen baserer seg på en annen virkelighet og jeg ville ikke lagt frem en slik økonomiplan om vi skulle bestå som egen kommune, sier Toresen.

Annen virkelighet

– Venstre spør hva som vil skje etter 2020 når sparepengene er brukt opp?

– Økonomiplanen ble laget ut fra en annen virkelighet. Det er startet en ny prosess med å lage en levelig økonomiplan som blant annet vil avklare hva vi har av nye inntekter. Dette skal skje nå i vinter, sier rådmannen.

Dersom politikerne etter folkeavstemningen velger å si ja til en sammenslåing med Vikna og Nærøy kommuner, vil status være tilbake til økonomiplanen som ble vedtatt før jul. Rådmannen ser frem til å orientere om dette tema under folkemøtene i Sør-Horsfjord, på Terråk og Bindalseidet denne uka. Så langt har 80 personer gitt sin forhåndsstemme til folkeavstemningen 26. februar, en person har levert brevstemme.

– Jeg har vært rådmann i snart 20 år og det blir verre og verre å få budsjettene til å gå sammen. Kravene øker. Det er ikke bare pengene det står på, men også kravene til økt kompetanse. Det er veldig mange momenter i en slik sak. Hvordan kravene og inntektene er om ti år, er det ingen som vet, påpeker Knut Toresen.