Torstein Moe har vært festivalsjef for Rootsfestivalen siden 2004 da Kulturcompagniet tok over arrangementet. Han har også vært daglig leder i Kulturcompagniet etter at organisasjonen ble gjort om til stiftelse i 2013.

Torstein Moe går av

I fjor høst orienterte han imidlertid styret i Kulturcompagniet om at han ønsket å tre av som daglig leder og festivalsjef, fordi han ønsker å bruke mer tid på andre aktiviteter.

- Jeg kom fram til at denne jobben krever mer enn jeg kunne gi framover. Jeg begynte i 20 prosent stilling som daglig leder i Kulturcompagniet og har den siste tiden hatt 70 prosent stilling, men ser at jeg har andre forretningsprosjekter som jeg ønsker å bruke mer tid på, sier Moe.

Per Martin Orvik tar over

Per Martin Orvik (t.h.) får - under tvil - prøve sjefsstolen inne på festivalsjef Torstein Moes kontor. Moe beholder kontoret, der han skal jobbe med andre forretningsaktiviteter, mens Orvik får eget kontor i det tidligere trykkeri- og bowlingbygget bak Shell der Kulturcompagniet holder til.

Styret gikk raskt i gang med å finne en erstatter, og kandidater ble vurdert både eksternt og internt. Per Martin Orvik, som har jobbet for Rootsfestivalen og Kulturcompagniet både som frivillig og engasjert siden oppstarten i 2001, ble forespurt. Han takket ja, og tiltrer som ny daglig leder i Kulturcompagniet - og dermed også som festivalsjef for Rootsfestivalen og Oktoberfesten - 1. april i år.

Orvik er i dag rektor ved voksenopplæringen i Brønnøy kommune, en jobb han nå har sagt opp. Inntil i fjor høst hadde Orvik hatt to og et halvt år permisjon fra sin jobb i kommunen for å jobbe 100 prosent i en prosjektstilling for Kulturcompagniet. Nå blir han daglig leder i 100 prosent stilling. Torstein Moe går helt ut av betalt arbeid for Kulturcompagniet og samtidig inn i styret som ordinært medlem - i Per Martin Orviks sted.

- Dette er ekstremt udramatisk. Jeg har en jobb i kommunen som jeg trives veldig godt i, men samtidig trives jeg også veldig godt med arbeid for festivalen. Jeg har holdt på med Rootsfestivalen i 18 år. Det er et dugnadsarbeid som har blitt en livsstil etter hvert. Å være leder for dette er enormt mye arbeid, men noe jeg ser fram til, sier Orvik.

Får mange oppgaver

Avtroppende daglig leder og påtroppende styremedlem i Kulturcompagniet Torstein Moe (f.v.), styremedlem Tore Warholm, styreleder Terje Knutsen og påtroppende daglig leder og avtroppende styremedlem Per Martin Orvik.

Styreleder Terje Knutsen i Kulturcompagniet er fornøyd med ansettelsen.

- Vi er veldig glade for at Per Martin har takket ja til dette. Det var viktig for oss å få inn noen som har kompetanse og erfaring fra festivalen - en person som vet både hvordan vi har drevet dette før og hvordan vi ønsker at det skal gjøres i fortsettelsen. Det har vi i Per Martin, sier Knutsen.

Moe vil bidra til festivalene også i framtiden, selv om han nå går ut av lederrollen.

- Jeg går inn i styret og håper å bidra med noe kontinuitet der. Jeg vil også være her for å bistå Per Martin når han nå skal overta en del oppgaver han ikke har gjort før, sier Moe.

Jobben som daglig leder og festivalsjef innebærer det administrative ansvaret for de to festivalene Kulturcompagniet arrangerer. I dette ligger blant annet ansvar for alle avtaler som inngås, eksempelvis artistkontrakter. Orvik får også ansvar for festivalens samarbeidspartnere og alle ekstert innleide aktører og det logistiske ansvaret for reise og opphold for artistene.

- Det ligger også i jobben å være kjip, sier Orvik, og ser muntert over på nåværende festivalsjef Torstein Moe.

Moe bekrefter dette med et glis, men antar en mer seriøs mine og utdyper:

- Det er ikke så mange som ser helheten og har oversikten over alt, og som festivalsjef må man ofte være den som holder igjen, sier Moe.

Lover bedre festival

Under selve arrangementene vil de ulike personene som inngår i festivalens ledelsen imidlertid forsøke å holde på ansvarsområdene de har hatt, for sikre at driften i de kritiske dagene når festivalene pågår går så knirkefritt som mulig.

- Er dette en helårsjobb?

- Ja, det er det. Man får dødperioder i en slik stilling i likhet med mange andre jobber, men det er oppgaver som må løses hele året. Vi begynner arbeidet med festivalen i 2019 før festivalen i 2018 er begynt - for å si det slik. Den mest intensive tiden for booking er faktisk på høsten, sier Orvik.

- Vil det merkes på festivalen at det blir ny sjef?

- Nei, overhodet ikke. Festivalen blir som før. Ja, ikke annet enn at det kanskje blir litt bedre, sier Torstein Moe.

- Ja, det blir bedre, slår Per Martin Orvik fast - uten å trekke en mine - til godlynt latter fra sitt nye styre.