Tirsdag melder Brønnøysunds Avis at Stig Arve Høyvik er sterkt kritisk til planene om fusjon mellom Coop Sør-Helgeland og Coop Nordland.

Ordfører-kritikk

Det skal vise seg at Høyvik ikke er alene om å kritisere planene. Om vi ser bort fra Coop Helgeland, som har kritisert planene tidligere, kaster nå også brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) seg inn i debatten.

– Det er med litt forundring jeg ser at man ønsker å distansere seg fra det å være en lokal aktør med et lokalt styre på Sør-Helgeland til å bli en mer perifer og liten aktør i et Coop Nordland, som mer får sin tilhørighet til Bodø. Lokaldemokratisk ser jeg på fusjonen som et problem. Jeg føler at med de tilbakemeldingene jeg får fra innbyggerne i Brønnøy at denne saken er lite utredet og lite kjent for medlemmene. Jeg er ikke kjent med detaljene på hvordan man har gått ut til medlemmene, men jeg er medlem selv og føler ikke at jeg har fått nok informasjon, og at jeg som en av eierne har fått lov til å ta stilling til denne omorganiseringen som nå skal skje, sier Hanssen.

Hanssen sier han er bekymret både «som ordfører og innbygger», og mener altså det er informert for dårlig.

– Jeg kjenner dette for lite til å forstå meningen bak det. Jeg er en oppegående mann som følger med på ting, og når jeg ikke forstår det, da tror jeg faktisk at det er andre innbyggere og medlemmer som ikke forstår rekkevidden av dette heller, mener han.

– Mister lokal prosess

Han mener at Coop Sør-Helgeland har vært en lokal aktør i regionen som på mange måter har bidratt til å utvikle lokalsamfunnet, ikke minst regionsenteret Brønnøy og Brønnøysund.

– Jeg føler vi på mange måter har vært imøtekommende på de områdene Coop har bedt oss om bistand på, sett opp mot utvikling og lokal tilhørighet, både på mindre plasser og litt større plasser for å få på plass deres behov, sier han.

– Coop nasjonalt har jo presset på for større regioner, skal ikke Coop kunne ta valgene de føler de trenger å ta?

– Det blir jo dette med lokaldemokratiet. Skal vi sitte igjen med ett storting som bestemmer hvordan alt skal gjøres over alt, eller trenger vi kommunestyrer der folk bor? Coop er et stort konsern og en utviklingsktør på mange områder. Da mister vi en del av den lokaldemokratiske prosessen når vi blir færre fra Sør-Helgeland inn i et større styre for Nordland.

Styreleder avviser kritikk

Styreleder Wenche Stuvland Knygh i Coop Sør-Helgeland rister på hodet av kritikken.

– Distanserer Coop seg fra det å være en lokal aktør med denne fusjonen?

– Coop var en lokal aktør på Sømna helt til 2000, og så fusjonerte flere lag til Coop Sør-Helgeland. Det har skjedd fusjoner over tid. Det var lokalt i Sømna, men så ble det større sammenslutning. Det er slik ting skjer, sier hun.

– Dratt ut av proporsjoner

– Har Hanssen rett i at fusjonen er et lokaldemokratisk problem?

– Jeg tror folk drar ting litt langt. Det er tatt litt ut av sine proporsjoner. Det skal være et eget regionstyre på Sør-Helgeland og en del aktiviteter som kundene vil merke. Jeg forstår ikke bakgrunnen for det som blir sagt nå. Jeg skjønner ikke helt, sier hun innledningsvis.

Hun fortsetter:

– Jeg hører at en del av de påstandene som kommer er de samme som Rana Blad har operert med da det ble kjent at vi ønsket en fusjon. Det skjer fusjoner i hele landet, og det har nylig vært en stor fusjon i Midt-Norge. Jeg har ikke hørt at det var mye motstand mot det. Kundene vil ikke merke noe, og når det gjelder demokrati er instansene demokratisk valgt, man kan ikke ha det slik at man i et stort vedtak skal spørre absolutt alle. Man er valgt for å ta hensyn til alle medlemmenes interesser. I vedtektene står det at vi jevnlig er pliktige til å ta opp dette med fusjon. Gjør vi ikke det gjør vi ikke jobben vår, mener hun.

– Lite konkret kritikk

Hun opplever heller ikke at kritikken som rettes mot fusjonen egentlig redegjør for hva man er «redd» for.