Skatteetaten har gitt Brønnøy kommune tilbakemelding i saken hvor etaten og kommunen er uenige om Brønnøy kommunes rett til momskompensasjon for boliger bygget for psykisk syke og rusavhengige. Skatteetaten mener Brønnøy har krevd mer momskompensasjon enn kommunen var berettiget til og har pålagt kommunen å sende inn opplysninger om kommunale utleieboliger som det er krevd momskompensasjon for.

Krever dokumentasjon

Det har Brønnøy kommune gjort, og det siste brevet fra Skatteetaten omhandler ytterligere opplysninger sendt inn 4. oktober. I sitt brev gjentar Skatteetaten at momskompensasjon ytes for anskaffelser av av boliger med helseformål eller sosial fomål.

"Boligene må for det første være særskilt tilrettelagt for helse- eller sosiale fomål. Videre er det en forutsetning at boligen skal brukes til helse- eller sosiale formål. Dvs. at det er den særskilte tilretteleggingen som gjør at en beboer er innvilget boligen. Det er nødvendig at de har en slik bolig i stedet for en vanlig bolig.", heter det i brevet.

"Dokumentasjon i form av vedtak på tildeling av særskilt tilrettelagt bolig må inneholde en begrunnelse for tildeling, eventuelt at dette framkommer i et separat beslutningsgrunnlag."

Etaten legger til at kompensasjon også kan innvilges der alder eller funksjonshemming gjør at man har behov for en bolig som har nærhet til hjelpebase. Da vil begrunnelsen i tildelingen av hjemmehjelpstjeneste være sentral.

- Ikke for vanskeligstilte

Ifølge Skatteetatens brev omfattes boliger for vanskeligstilte som ikke kan skaffe seg egen bolig ikke av momskompensasjonsordningen.

"Dersom kommunen driver med utleie av 'psykiatriboliger' eller 'boliger for rusmisbrukere' så omfattes heller ikke dette av kompensasjonsordningen.", skriver etaten og viser til Merverdihåndboken av 2014 side 996.

Fortsatt uenighet

Skatteetaten har nå gjennomgått de siste opplysningene Brønnøy sendte inn, og etaten skriver at det er "..flere enheter dere ikke kan kreve kompensasjon for, samt at noen av disse vil dere ha kompensasjonsrett for, og 3 stykker må vi ha en nærmere redegjørelse for hvilke tjenester dere utfører overfor brukerne."

Etaten har sendt med et regneark med oversikt over utleieenhetene og ber om tilbakemelding innen 30. november.

Kan ikke oppgi omfang

Brønnøysund Avis har bedt Brønnøy kommune om merinnsyn (innsyn med personopplysninger fjernet) i regnearket for å få en oversikt over omfanget av kompensasjon kommunen kan gå glipp av.

Eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre svarer at det vil ta flere uker å gi innsyn i regnearket, siden arbeidsmengden er stor for tiden. Han kan onsdag formiddag heller ikke oppgi hvor mange utleieenheter det er enighet om, uenighet om eller gjenstår å se på.

- Vi har stor saksmengde. Jeg kan først gi svar når jeg har sett på dette, sier Sæthre.

Eiendomssjef Arnt-Ståle Sæthre har onsdag formiddag ikke satt seg inn i Skatteetatens vedlegg og kan derfor ikke oppgi hvor mange utleieboliger det er uenighet om. Foto: Matti Riesto