Dekanen ved Handelshøgskolen ved Nord universitet presenterte årets Horisont Helgeland, Helgeland Sparebanks magasin og temperaturmåler på næringslivet i regionen.

Og næringslivet på Helgeland går bra: God utvikling i metallindustrien og transportnæringen og høye laksepriser har gitt en vekst på 12,1 prosent de siste to årene. I 2017 forventes  en rekordhøy samlet omsetning på 49 milliarder kroner. Det store lokomotivet er havbruksnæringen, med 40 prosent omsetningsøkning de to siste årene.

De samme to årene har Nordlands næringsliv vokst med 8,3 prosent, mens tallet for Norge under ett er 0,5 prosent.

- Vi er inne i et bra fase. Etter et kort finanskrise-tilbakeslag har vi i Nordland vært uten alvorlige tilbakeslag helt siden høsten 2010. Teoretisk sett bør vi få en korreksjon neste høst, advarte Bullvåg med glimt i øyet.

Lav befolkningsvekst

Næringslivet på Helgeland har ifølge ham aldri vært større. Og investeringer på E6, i Røssvåga kraftverk, i storflyplass og nytt registerbygg bidrar til at veksten fortsetter.

Størst vekst på Helgeland har Brønnøysundregionen, noe Bullvåg tilskriver ringvirkninger fra Torghatten ASA og oppdrettsnæringen.

Helgelands gode økonomi gir likevel ingen stor effekt på folketallet. Helgeland har nå 78.604 innbyggere. Det er tolv flere enn for to år siden.

- Det er ikke så verst i gruppen 20 - 40 år, der har tilveksten vært 455 innbyggere. Blant de under 20 er det verre, sier Bullvåg.

Det er blitt 557 færre helgelendinger under 20 år de siste to årene. Det skyldes i stor grad at mange søker seg sørover etter vidergående. Ifølge Bullvåg er det avgjørende å ha utdanningstilbud i fylket.

- Dersom vi utdanner hundre helgelendinger i Nordland, så vil rundt 72 av dem flytte hjem igjen. Av hundre helgelendinger utdannet i storbyer sørpå vil rundt fem komme hjem igjen.

Nytt rømningsproblem

Men Helgeland har nå, i likhet med store deler av landet, et nytt "rømningsproblem". Flere i aldersgruppen 35-45 år flytter ut. Dette har sin parallell i statistikken for hele Norge, hvor det blir færre 25-45-åringer i nesten hele landet, med unntak av hovedstadsregionen og deler av Vestlandet.

Bullvåg mener det skyldes at denne aldersgruppen stagnerer på karrierestigen - de får ikke mer lønn og nye, interessante oppgaver. Det skyldes blant annet at det ikke skapes mange nye jobber.

- Ser vi på de to siste årene, så går næringslivet bra og det har vært en liten befolkningsøkning. Men det er ti færre jobber på Helgeland. Med andre ord er utviklingen helt flat.

Bullvåg ga derfor næringlivslederne på lunsjen tre råd: Sats på kompetanse, på digitalisering og ha fokus på 35-45-åringene.

- Ha fokus på karriereutvikling. Gi dem deres karriere nummer to, så de ikke headhuntes sørover, sier han.

Muligheter i bergverk

Helgeland Sparebank-direktør Hanne J. Nordgaard innledet med en gjennomgang over hvor forberedt Helgelands næringsliv er på framtiden. Hun framhevet blant annet oppdrettsnæringen og Akvafutures lukket merd-teknologi, men også bergverksværingen.

- Vi har for lite bergverk. Det er et paradoks: I vår teknologiske framtid må vi tilbake til "steinalderen". De som lager mobiltelefoner og annen teknologi trenger mineraler og metaller som vi har masser av, men ikke utvinner.

Industri 4.0, den fjerde industrielle revolusjon, er i gang på Helgeland, ifølge Nordgaard.

- Det handler om robotisering. Slik kan vi hente industriarbeidsplasser hjem fra lavkostnadsland.