Formannskapet i Sømna behandlet onsdag høringsuttalelse på Helgelandssykehusets planprogram.  Sømnarådmann Øystein Johannessen har i likhet med brønnøyrådmann Pål Trælvik laget et forslag til høringsuttalelse. Men  Johannessen har sitt fokus på transportmuligheter for å komme til sykehus, og konkluderer ut fra dette at det er behov for ett sykehus samt et distriktmedisinsk senter i Brønnøy.

Valgt å ikke mene noe om Mo

- Jeg har valgt å ikke mene noe om Mo versus andre lokalisjoner slik jeg ser at andre har gjort,  med den blest det har medført. Jeg synes det er for tidlig i prosessen å gjøre en slik utpeking av sted, sa Johannessen som likevel understreket at det er tid for å få ned antallet lokaliseringsalternativer.  Rådmannen fikk støtteerklæringer fra formannskapet på sitt valg. Samtidig gjorde sømnapolitikerne det klart at de har riset bak speilet klart, hvis det de anser å være den pågående nord-fokusering vedvarer.  Kommunestyremedlem og vara til formannskapet i Sømna, Wenche Stuvland Knygh (TvPl) sa det slik;

- Jeg setter pris på at rådmannen ikke direkte har pekt på plassering. Det var heller ikke meningen nå. Denne prosessen med ny sykehusmodell for Helgeland  startet for fem år siden, og skal vare i 12-13 år før den anses  ferdig. Jeg synes tidsperspektivet er helt horribelt. Det som skjer er at vi får nye fronter hele tiden. Det skaper ikke samhold på Helgeland denne sykehussaken.  Jeg kan nevne også flyplass som og brukes som argument. Jeg ser i alle prosesser som bruker for lang tid. Det skaper kun stridigheter og ugreie forhold.  Fra Sømna har vi uttalt oss flere ganger om sykehusstruktur, og det for flere år siden faktisk. Vi har pekt på plassering, og at dersom avstanden blir for langt nordover,  så vil vi orientere oss sørover. Det vil på et tidspunkt være aktuelt for oss å komme med uttalelse igjen angående lokalisering. Det er alt for mange alternativ nå . Det er heller ikke heldig med betydelige investeringsvedtak ved sykehuset  på Mo i Rana nå.

Senterpartiets Roy Helge Dahle gjorde det klart at sykehuset må ligge sør for Korgfjellet.

Stiller spørsmål ved transport

Sømnarådmannen Øystein Johannessen mener det kan være  grunn til å stille spørsmål ved noe av kunnskapsgrunnlaget som er hentet inn og anvendt i rapporten som anbefaler utredningsalternativer, jf. vedlegg nr 4.

"Noen reisetidsberegninger fremstår som noe overfladiske. Demografiske endringer synes ikke å være trukket inn. Et økende antall eldre vil ventelig i stor grad benytte offentlig transport. Offentlig transport mellom Sør-Helgeland og et stort sykehus sentralt i regionen tar lang tid. Særlig vinterstid er dette svært sårbart, og reiser innenfor samme dag kan være krevende. Det kan også pekes på at Widerøes rutetilbud er svekket i form av færre avganger, og disse avgangene går til Bodø og Trondheim. Sandnessjøen og Mo i Rana, to aktuelle lokasjoner for et fremtidig Helgelandssykehus, har ikke flyforbindelse til Brønnøysund. Dette resulterer i at flyreise fra Brønnøysund til en fremtidig sykehuslokasjon vil kreve flybytter, med de kostnader det medfører. For eldre og mennesker med nedsatt funksjonsdyktighet er dette et betydelig hinder".

Formannskapet i Sømna peker på at de tidligere har uttalt seg om lokalisering, men at det i denne runde ikke var stilt spørsmål om dette.