Matheus Thrana er utdannet muskelterapeut, har kurs i "dry needling" og er nå i gang med tredjeåret på osteopat-utdanningen i hovedstaden. For ett år siden begynte han å tilby muskelterapibehandling de gangene han var hjemme på ferie.

- I starten hadde jeg en benk stående på låven hjemme på Jarholmen. Etter hvert ble etterspørselen fra pasienter så stor at jeg begynte å pendle hjem oftere, forteller 26-åringen.

Nå har han flyttet pendlerpraksisen til Brønnøysund.

- Jeg har leid et rom i Hauverslevgården, midt i Storgata. Det blir enklest for pasientene, begrunner han.

Massasje, tøying og "dry needling"

Forskjellen på en fysioterapeut og en muskelterapeut forklarer han slik:

- En fysioterapeut driver hovedsakelig med rehabilitering og opptrening, mens en muskelterapeut driver med ren behandling ved hjelp av ulike teknikker. Typiske plager pasientene mine har er hodepine, stiv nakke og skuldre, stråling på bakside av lår - såkalt falsk isjias og hoftesmerter. Slike plager oppstår blant annet som følge av stress, inaktivitet, traume eller overbelastning over tid.

- Blant teknikkene jeg bruker er massasje, tøying av bindevev og muskulatur, inhibisjon og "dry needling" med akupunkturnåler for å deaktivere triggerpunkter i muskulaturen, forteller Thrana.

Når han først er hjemme jobber han fra tidlig morgen til sent på kveld.

- Jeg er hjemme fire-fem dager i måneden og har veldig stor pågang, forteller han.

Charlotte Reiersen får behandling for en vond skulder, og er strålende fornøyd.

- Jeg hørte mye skryt fra andre og kan bekrefte at han så absolutt lever opp til ryktet. I tillegg er han en veldig likandes og utadvendt kar, sier hun.

Karrieren som terapeut startet på Sømna fysiotrim.

- Der tilbød jeg massasje og jobbet som personlig trener i ett år. Så studerte jeg kostholdsveiledning og tok personlig trener-kurs, forteller han.

Studier og jobb

I Oslo kombineres studier med jobb på flere fronter.

- Jeg tar imot pasienter hjemme på Ekeberg og jobber som personlig trener på Evo Nordstrand, forteller Thrana.

Han er også tilgjengelig digitalt.

- Som "online coach" legger jeg opp treningsprogram og følger opp treningskunder over internett. Flere brønnøyværinger kombinerer behandling med et skreddersydd treningsopplegg, forteller han.

Mandag var siste behandlingsdag i Brønnøysund for denne gang.

- Jeg ser for meg å fortsette å pendle mens jeg gjør ferdig osteopat-utdanningen. Det tar to år til. Jeg er i ferd med å fullføre bacheloren og skal ta et tilleggsår, slik at jeg får tittelen osteopat DO MNOF, forteller han.