I begynnelsen av møtet var det innledninger fra rektor Kai Myrvang, Kristian Warholm fra Opplæringskontoret på Sør-Helgeland, TTS-direktør Stein Andre Herigstad-Olsen og avdelingsdirektør Jan Tore Nilsen hos Brønnøysundregistrene.

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) tok ordet på vegne av Sør-Helgeland regionråd. Hun var opptatt av kostnaden for én ungdom som faller utenfor arbeidslivet.

Ordfører Andrine Solli Oppegaard i Sømna snakket på vegne av Sør-Helgeland regionråd.

– Politiet i Salten hadde en orientering med oss, én som faller utenfor vil som 45-åring ha kostet samfunnet 44 millioner kroner i snitt. Dessuten har vi de menneskelige kostnadene når noen faller utenfor, slo hun fast.

Hun mente det ikke kler regionen at kreative fag som design og håndverk og medier og kommunikasjon legges ned, og pekte på at TIP særlig ivaretar guttene. Hun var også opptatt av lekkasje sørover.

– På Sør-Helgeland er det kortere vei til Trøndelag og det må fylket ta inn over seg. At næringslivet kommer på banen gjør at vi står mye sterkere enn om vi som ordførere står og roper i avisa, sa hun.

– Har levert høringssvar

Leder Merethe Paulsen Blomstervik i Utdanningsforbundet Brønnøy ble bedt av John Arne Warholm om å si noen ord.

Blomstervik raste mot fylkesrådens «refsing av Kai Myrvang»:

– Det provoserte meg veldig. Mer enn provoserte. Jeg skal ikke si ordet, sa hun.

Leder Merethe Paulsen Blomstervik i Utdanningsforbundet Brønnøy raste mot fylkesråden.

Hun fortalte om prosessen rundt nedleggelsen av design og håndverk, og sa at man da kom til med innspill sent, og fikk beskjeden «nå er høringsfristen gått ut».

– Vel, høringsutkastet vårt ble levert tirsdag, så denne gangen er vi godt innenfor fristen, sa hun med ettertrykk.

Meieriet: Styrk TIP

Kjetil Lund fra TINE i Sømna er avhengig av lærlinger på meieriet.

Kjetil Lund fra TINE fortalte at meieriet i Sømna har rundt tredve ansatte, og de siste årene har hatt åtte lærlinger, hvorav syv kom fra TIP i Brønnøysund.

– Vi er bekymret når vi ser nytten vi har av disse elevene. Før hentet vi folk med kunnskap om mat som vi kunne lære teknikk, men nå må vi i større grad finne teknikere som vi kan lære om mat. Vi ønsker en videreføring eller helst en styrking av TIP, sa Lund.

Så frustrert, så forbanna

Ordfører Johnny Hanssen i Brønnøy gikk i strupen på fylkesården «fra mitt eget parti».

Brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) raste fra talerstolen.

– Jeg er frustrert. Og forbanna. Jeg er glad vi står samlet. Kai var glimrende i sin åpning. Bekymringen til fylket skal vi gjøre til skamme. Hvor kommer bekymringen og faktagrunnlaget fra? spurte han engasjert.

Han rettet et angrep mot fylkesrådet.

– Vi var i møte med fylkesråden for samferdsel i dag. De hadde ikke engang satt seg inn i høringssvarene. Jeg vet vi er et langstrakt fylke. Men vi er vel ikke så langt sør at de ikke skal forstå hva som foregår her. Jeg ser fylkesråden som er fra mitt eget parti (Hild Marit Olsen, red.anm.) bruker hele spaltebredden i avisa til å snakke ned skolen, tordnet han.

– Spør ikke næringen

Ordfører Britt Helstad er opprørt over kuttforslagene.

Han var klar på at næringslivet måtte få beskjed om problemene før det var for sent, og ikke bare brukes som en unnskyldning.

– Jeg har inntrykk av at dette er ment som internt høringsdokument. Men de spør ikke næringen som visstnok ikke bidrar med lærlingplasser. Nei da, vi skal bare gå til skolen og ingen andre, sa han.

Og la til:

– Denne saken skal vi vinne.

Der fikk han støtte fra partikollega og bindalsordfører Britt Helstad.

– At man fatter slike vedtak uten faktagrunnlag det gjør meg opprørt og berørt. Vi må ikke bli for sene, det ble vi sist. Vi må stå på, denne saken skal vi vinne, slo hun fast.

Yrkesfag viktig

Brannsjef Geir Johan Hanssen fortalte at brannvesenet rekrutterer fra yrkesfagene.

Brannsjef Geir Johan Hanssen tok ordet, og snakket om hvordan yrkesfag har bidratt i hans familie.

– Alle mine tre gutter har fagbrev eller er på tur til å ta det. Det har vært en unison god opplevelse. Særlig med TIP. Jeg hører mye om statistikk og tall, og mangel på lærlingplasser. Mange ungdommer vokser til når de kommer på TIP og får praktiske oppgaver.

Han pekte også på at brannvesenet gjerne rekrutterer fra de samme fagene.

– Det store innslaget for oss i brannvesenet er yrkesfag.

Sekretærens makt

Stig Høyvik fra karrieresenteret advarte om at når noe først var satt på papir, så var det vanskelig å endre.

Stig Høyvik fra karrieresenteret har også vært lærer på medier og kommunikasjon. Han satte pris på at mange har engasjert seg på saklig vis, for elever og ungdommer, slik han ordla det.

– Jeg bruker å snakke om sekretærens makt. Er det først skrevet på papir skal det mye til for å få endret det. I fjor var det for sent. Men det er det ikke nå, mente han.

Avhengige av TIP

Raymond Langfjord fra Brønnøy kalk fortalte om egne erfaringer fra TIP i Brønnøysund.

Raymond Langfjord fra Brønnøy kalk fortalte at hans bedrift har fire lærlinger i tillegg til 45 ansatte.

– Vi er helt avhengige av TIP, uten den linja er jeg bekymret for rekrutteringen, sa han.

Han fortalte også om egen erfaring fra linja.

– Som 16-åring var jeg ikke den mest motiverte på å komme på skolen, men jeg begynte på yrkesfag. Vi kom ut og fikk lærlingplass og et fagbrev. Den dagen du kan henge et fagbrev på veggen, det er du stolt av, sa han.

– Ikke vil oss vel

Varaordfører Torstein Moe (V) spurte om det kanskje er noen som ikke vil oss på Sør-Helgeland vel.

Varaordfører Torstein Moe (V) var opprørt.

– Det virker av og til som om det er noen som ikke vil oss vel. Vi må stå opp og kjempe selv, sa han, og viste også til engasjementet etter tosenraset.

Husk også media

Rådgiver Beate Gjessing mente at en innsnevring av linjetilbudet på BVS vil kunne føre til at elever går andre linjer enn de ønsker.

Han var også opptatt av at vi ikke må glemme at dette også rammer medier og kommunikasjon.

– Vi må også ta vare på medier og kommunikasjon. Vi vil ikke miste dem. Vi har kanskje ikke bedrifter som ser det direkte behovet her, men de er viktige, sa Moe.

Rådgiver Beate Gjessing tok opp at en innsnevring av tilbudet vil kunne føre til at elever studerer noe annet enn de egentlig vil.

– Faren er at elevene velger det vi har i Brønnøysund fordi de vil bo hjemme heller enn å studere det de vil. Elever kan bo på hybel med oppfølging. Men studier på steder som Mo gjør at det blir for langt å reise hjem, sa hun.

Rådgiver Trine Engen fra BVS har snakket med elevene på medier og kommunikasjon. 10 av 25 skal ifølge henne ha sagt at de ville byttet etter ett år på studiespesialisering. 20 av dem hadde media som førstevalg.

Rådgiver Trine Engen fra BVS snakket om elever som for eksempel mangler karaktergrunnlag.

– Vi må tørre å si i denne samlingen at en del av disse elevene kommer på TIP. De får til praktiske fag. Jeg får litt gåsehud når jeg ser hvor godt de får det til.

Hun snakket også om at medier og kommunikasjon er studieforberedende nå, og ikke yrkesfaglig.

– Vi har fem avgangsklasser som er kvalifisert for å studere videre, sa hun.

– Ville mistet 10 av 25

Jon Rune Enge var opptatt av at man ikke må glemme media.

Hun har gjennomført en uformell undersøkelse blant de 25 elevene på medier og kommunikasjon.

– 10 av 25 sier de ville gått ett år studiespesialiserende i Brønnøysund, og så søkt seg et annet sted året etter. Altså ville de gått fire år på videregående skole, og det er lite lurt, sa hun.

Ifølge Engen hadde 20 av de 25 elevene media som sitt førstevalg.

– Vi må ikke glemme media oppi dette, sa hun.

Jon Rune Enge pekte på at medier og kommunikasjon gir allsidige kunnskaper som er nyttig i mange yrker. Han viste til at politifolk for eksempel har nytte av å være gode til å skrive, og fotografere.

– Å gå glipp av muligheten til å gå mediefag og ha studiekompetanse, da får vi glipp av mye, mente han.

Rådmann Pål Trælvik oppfordret til samarbeid.

Rådmann i Brønnøy Pål Trælvik snakket om at Rana har fått milliarder til flyplass.

– Vi bor i en del av landet der vi dør så sakte at vi tror at vi lever. Det er mulig å samle seg, så vi kan påvirke dette. Det fotballaget som bare løper etter ballen vinner ikke, sa han.

Han oppfordret også lokale politikere og næringsliv til å være der avgjørelsene tas.

– Vi må være mer til stede i Bodø og i departementet. Det holder ikke med et møte med Nordlandsbenken fordi de bestemmer ikke noe, sa Trælvik.

Befolkningsutvikling var et tema i fylkets høringsutkast. Der brukes dystre prognoser på 16-18-åringer for Helgeland som basis. Ser man på tall for kun Sør-Helgeland er bildet mer balansert. Det vil bli en nedgang neste år, men så holder antallet 16-18-åringer seg relativt stabilt i mange år. Nedgangen på Helgeland er både jevnere og gir mindre prosentmessig utslag. Antallet 16-18-åringer vil for eksempel være cirka 90 prosent av 2016-tallet i 2032 på Sør-Helgeland. På Helgeland vil antallet være redusert til under 85 prosent. erere