Clemens eies av Opplysningsvesenet Fond mens Ferd Eiendom eies av Andresen-familien.

Per Magnus Haugen Presthammer som har vært prosjektleder for Clemens/Ferd opplyser til BAnett torsdag at de er ute av anbudsprosessen.

- Tilbudet fra Clemens Eiendom og Ferd Eiendom er avvist. Vi og slakteritomta er ute av dansen, sier Presthammer til BAnett.

Ifølge Presthammer ble tilbudet avvist 1. september. Dette ble påklaget overfor Brønnøysundregistrene 3. september. Clemens og Ferd fikk deretter tilbakemelding 8. september om at avvisningen ble opprettholdt.

Mener Registrene tar feil

De to eiendomsselskapene skriver følgende i en pressemelding:

"Clemens Eiendom og Ferd Eiendom, i fellesskap, har følgende kommentar til at vårt tilbud nå har blitt avvist av Brønnøysundregistrene:

1. Vi er meddelt at vårt tilbud for nytt registerbygg på "Slakteritomta" er avvist basert med en etter vår mening litt søkt juridisk begrunnelse knyttet til små forbehold som det var lagt opp til å avklares i forhandlingsprosessen i tråd med konkurransegrunnlaget. For oss fremstår dette som misforstått formalisme.

2. Avvisningsvedtaket antyder klart at de ikke ønsket vårt prosjekt med videre i konkurransen uten at vi vet noe om hva registrene mente om prosjektet, og hvorfor de ikke ville ha oss med videre. Registrene hevder at de i tillegg til rett til å avvise tilbudet også har plikt til å avvise. Våre juridiske vurderinger er helt klare på at det overhodet ikke finnes noe plikt til å avvise oss, og hadde tatt oss med videre i forhandlingene om det var ønske om det.

3. Vi registrerer for øvrig at konkurransen ble endret underveis på flere punkter, åpenbart for å legge til rette for andre konkurrenter. Blant annet ble fundamentale forutsetninger knyttet til parkeringsløsningen, som er et vesentlig element i prosjektet, endret på siste dag (!) for spørsmålsstilling, og således helt på slutten for innlevering av tilbudet.

4. Vi synes det er svært leit at vi ikke fikk anledning til å konkurrere videre om nytt registerbygg. Vi mener vi tilbudte et godt fremtidsrettet bygg som møtte alle Brønnøysundregistrene sine beskrevne behov på en god måte. Prosjektet inkludert stor tomt og hadde stor fleksibilitet til å videreutvikle ved eventuelle endrede behov hos registrene over tid. En plassering av registerbygget på Slakteritomta ville også kunne blitt en viktig driver for videre stedsutvikling mellom sentrum og flyplassen. Med sin nærhet til friluftsområder, sjøen, skole, idrettsanlegg lå det til rette for god stedsutvikling.

Vi synes det er svært beklagelig at vi ikke ble tatt med videre i prosessen, da vi mener at vårt prosjekt har et godt utgangspunkt for å huse Brønnøysundregistrene og samtidig bidra til god stedsutvikling for Brønnøy kommune."

Clemens/Ferd har også sendt skisser til Brønnøysunds Avis som viser hvordan deres forslag ville sett ut.

Clemens/Ferd: - Vil ikke prosedere i media

BAnett har bedt Clemens utdype hvorfor de ble avvist.

- Her er det flere juridiske spørsmål som det ikke er formålstjenlig å prosedere via media, svarer Presthammer.

- Hva gjør dere videre i saken, vil dere klage på avvisningen? Hvordan er prosessen videre der?

- Vi har allerede klaget på avgjørelsen, som ble opprettholdt. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til eventuelle ytterligere skritt, svarer prosjektlederen.

- Hva ble endret i parkerings-forutsetningene (altså hva var kravet, og hva ble det endret til)? Hvorfor mener dere dette var fordelaktig for konkurrentene og ikke Clemens/Ferd?

- Dette berører potensielt også noen sikkerhetsmessige aspekter som i tilfelle oppdragsgiver må svare på, svarer Presthammer.

Registrene: - Vår plikt å avvise

Kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo har følgende kommentar til uttalelsen fra Clemens og Ferd:

"Vårt utgangspunkt i anskaffelsesprosessen om nye kontorlokaler for Brønnøysundregistrene har vært å få en best mulig konkurranse for å tilfredsstille våre behov. Vi har mottatt tre gode tilbud på leie av kontorlokaler. Dessverre hadde tilbudet fra Clemens vesentlige forbehold og avvik fra konkurransegrunnlaget. Vi synes selvsagt det er svært beklagelig.

Vår beslutning om å avvise tilbudet fra Clemens er gjort etter en grundig vurdering og klare råd fra juridisk ekspertise på området. Med bakgrunn i anskaffelsesregelverket er det vår plikt å avvise tilbudet.

Det er ikke riktig at vi har endret kravene mot slutten av konkurransen, slik Clemens hevder. Alle tilleggsopplysninger i anskaffelsesprosessen, har blitt gitt samtidig til tilbyderne innenfor gjeldende frister. Ingen av de andre tilbyderne har tilsvarende forbehold og avvik.", skriver Brønmo i en epost til BAnett.

Ingen klage til Kofa

Midlertidig nestleder i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) Jonn Sannes Ramsvik sier på spørsmål fra BAnett at Kofa ikke har mottatt noen klage fra Clemens/Ferd.

- Kan dere behandle en eventuell klage på dette stadiet i anbudet?

- Med forbehold om at jeg ikke kjenner de faktiske forhold, er det ingen ting i veien for at saken klages inn til oss nå. Med unntak for saker om ulovlige direkte anskaffelser, er klagenemndas avgjørelser rådgivende, og avgjørelser fra nemnda har derfor ikke noen direkte konsekvenser for de involverte parter. Avgjørelsene følges likevel normalt opp av partene. Det vil også være opp til oppdragsgiver å bestemme hvorvidt man ønsker å avvente kontraktsinngåelse i påvente av klagenemndas behandling. Dersom kontraktsinngåelse avventes vil saken behandles som en prioritert sak av oss, og vil normalt avgjøres i løpet av to måneder, sier Ramsvik.

Ifølge Ramsvik har Clemens og Ferd flere muligheter på dette tidspunktet.

- Det er mulig å gå rettens vei for å omgjøre en avvisningsbeslutning, stanse en kontraktsinngåelse eller kreve erstatning. Både før og etter at saken eventuelt er avgjort i Kofa, sier Ramsvik.