– Det går ikke en sommer uten at jeg griller i hvert fall en gang. I år har jeg grillet tre ganger sammen med familien. Synes det er gøy å overraske dem med nye kombinasjoner, sier han.

Griller når han får tid

Hjemme i Spania brukte han å grille mye sammen med venner og familie.

– Det kunne godt hende at vi grillet en gang i måneden, enten på stranden eller i skogen. Vi brukte også å telte og kose oss skikkelig, sier han.

I Norge blir det ikke like mye tid til grilling som i Spania.

– Her griller jeg når jeg får tid og da blir det som regel sammen med familie og venner, sier han.

  • Se Marios grilltips og oppskrifter lenger nede i saken!

Pleide å grille hel gris

Grilling har altså vært med ham siden han var liten og det har blitt med ham i oppveksten.

– Jeg husker fra da jeg var mindre så grillet vi en hel gris over et bål. Det var tradisjon hos oss. En slakter brukte å få tak i en gris og gjøre den klar til at den skulle veives over et stort bål. Det ble brukt forskjellige krydder og marinader. Man sveivet grisen over flammene i timevis og kjøttet ble skikkelig saftig og skinnet sprøtt, sier han.

– Start dagen i forveien

Når Mario vet at han skal grille, planlegger han og bruker god tid.

– Tid er kilden til et godt resultat, så man skal ikke være redd for å begynne dagen før med forberedelser. Det smaker best når man lager mest mulig hjemmefra, sier han.

Han synes det er best å bruke enten kull eller ved.

– Man får en helt annen smak på kjøttet. Selv bruker jeg gassgrill siden det er enkelt, men jeg foretrekker kvalitetskull eller ved, sier han.

Liker å prøve forskjellig

Han sier at han liker å prøve ut mye forskjellig, og synes det er viktig å prøve seg frem.

– Jeg synes det er spennende å utforske nytt krydder og ulike marineringer på ulike typer kjøtt. Jeg liker å lage alt og prøver meg frem når jeg kan, sier han.

Alt kan grilles

Det beste han lager på grillen er entrecôte eller t-bone. Dette er kjøttsorter med mye marmorering, som forhindrer at kjøttet blir tørt.

– Det slår ikke feil. I Spania grillet vi store kjøttstykker av den typen. Når jeg vet at jeg skal grille til mange personer, passer jeg på at jeg har mye forskjellig å servere. Alt kan grilles, sier han.

Han anbefaler også fisk.

– Sardiner og sild krydret med salt anbefales. Fisk er noe jeg finner mye av oppe i nord, sier han.

– Bruk tid!

Han mener pølser og flintstek noe som ofte går igjen når man skal grille, og føler at folk ikke setter av nok tid.

– For meg er grilling som en kosestund der jeg utforsker nye metoder og forskjellige marinader og krydder på ulike kjøttyper, sier han.

Det er mange metoder og fremgangsmåter han har lyst til å prøve ut, men særlig én metode har festet seg hos Mario.

– Det går ut på at man fester kjøttet over et kors, lener dette mot et bål og snur den ofte slik at kjøttet får en skorpe. Det tar lang tid å steke men man ender opp med et flott resultat, sier han.

Han tar inspirasjonen fra blant annet Marokko, Afrika og Tyrkia.

– De har mange forskjellige krydder og er veldig flinke til å bruke det og opprettholde sine mattradisjoner, sier han.

Marios grilltipsBruk kull eller ved når du skal grille. God kvalitetskull eller ved gir god smak på kjøttet.Vent til kullet eller veden har brent en stund slik at du får større kontroll på temperaturen.Invester i en god grill. Anbefaler Weber sine griller som passer både nybegynnere og profesjonelle.Det er viktig med gode kniver.Del grillen i direkte og indirekte varme. Da kan man beregne hva som må grilles først og bruker lengst tid slik at man slipper å vente.Vask grillristen.Gå over grillristen med en løk og pensle den med olje før du griller. Da forhindrer du at kjøttet klistrer seg fast i rista.Begynn med å grille det du kan best, så kan du prøve deg frem etter hvert som du får mer grillerfaring.La kjøttet hvile etter steking. Kjøttet fortsetter å steke etter at du har tatt det av varmen.Invester i termometer. Ulike typer kjøtt har ulike temperaturer de må steke på.Mange gjør ting forskjellig og det er lurt å lære av andre. Del gjerne dine tips med andre.
Marios grilltips til kylling og svinBruk kyllinglår. Det er det saftigste kjøttstykket du kan bruke på kylling. Mariner den i 24 timer før du skal grille. Etter det skal den rett på grillen, da får du saftig kjøtt.Anbefalt krydder:Marrokkansk krydderRas al handout (det beste krydderet) består av løk, koriander og masse sitron.Fremgangsmåte:La kjøttet marinere i 24 timer.Trekk det på mange grillspyd så kjøttet holder seg åpent og ikke krøller seg.Anbefalt tilbehør:Couscous salat, tzatziki eller raita. Raita er en versjon av tzatziki men med tilsatt spisskummen.
Marios grilltips til fiskHusk å vaske og tørke fisken før marinering.Vask fisken med vann og krydre den med salt.La den ligge i 30–40 minutter med salt før du vasker fisken med vann.Marinerer den, løk, chili, urter, revet sitronskall og en god olivenolje er anbefalt.
Marios brilltips til biff av entrecôteFor å få biffen medium rare må kjøttet ha en kjernetemperatur på 60 – 61 grader. For å få medium biff 62,5 grader.Da er biffen rosa helt igjennom. Husk å la den hvile i noen minutter før du skjærer i den.Med nakkekoteletter kan man porsjonere i biter, marinere og bruke dem til grillspyd. Gjerne bruk flere grillspyd på en bit så biten ikke krøller seg sammen på grillen.Biff er best uten noen marinering. Ikke vær redd for å krydre godt med salt og pepper. Biff tar det krydret den trenger. Etter at du har grillet kjøttet påfør en grillolje som passer til kjøtt med marmorering.
Marios russiske salat2 tunfiskbokser med raps eller olivenolje2 store poteter2 stk. gulrot1 pk. frosne erter3 stk. ferske tomater uten frølitt persillesalt og pepper2 stk. eggnoen sytende paprikaer1 pk. majones1. Tilsett salt i kokevannet og kok det som skal kokes hver for seg2. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper. Legg salaten i en skål og topp med majones.3. Pynt med fisk, revet egg og syltede paprikaPasser til alle grillretter, fra fisk til kjøtt. Passer spesielt godt til biff da dette er en god kombinasjon.
Marios ChimichurriDenne chimichurrien har mange variasjoner og man kan legge til hva som helst, og oppskriften er bare en base.2 deler frisk persille1 del finhakket hvitløk1 del tørket oregano1 del chilipulver3 deler olje1 del rødvinseddik
Marios BBQ-glaze200 g brunt sukker200 g ketchup200 ml eplejuice uten sukker100 ml jack daniels4 ss worscester saus4 ss eddik eller balsamico2 ss sennep2 stk. appelsin (bare juice)litt saltlegg alt dette i en kasserolle og kok opp med høy varme.Senk varmen og la den koke i 10–15 minKan brukes som saus, glaze, dipp til alt generelt.