I brevet skriver brannsjef i Brønnøy og Vevelstad Geir Johan Hanssen at under store arrangement i byen fylles gjestehavna opp med båter uten noen fastsatte planer for hvordan brannsikkerhet skal følges.

- Vi har erfart at Brønnøy Havn ikke følger opp egen utarbeidet beredskapsplan for gjestehavna, særlig i forbindelse med store arrangement som tiltrekker mange båter til området, sier Hanssen.

- Med tanke på vakthold og organisering av båter som legger til kai, er det for dårlig. Er det fullt så må båter avvises eller vises til alternative havner, mener han.

Branntilløp

Hanssen sier at det kan få fatale konsekvenser hvis en fritidsbåt på 30 - 40 fot tar fyr. I fjor var det branntilløp i en båt under Roots-lørdagen.

- Det som skjedde var en kortslutning i det elektriske anlegget på båten hvor det utviklet seg til røykdannelse. Men eieren av båten håndterte dette selv. Brannvesenet ble også kontaktet og rykket ut til stedet, sier havnesjef Sølvi Kristoffersen.

-  En slik brann er mye mer intensiv og utvikler seg mye raskere enn en husbrann. Hvis det hadde utviklet seg brann, hadde hele området blitt evakuert. Samtidig er det er feststemte mennesker, hvor alkohol er ofte involvert. Det sier seg selv at det ville blitt en utfordring, understreker Geir J. Hanssen.

Han har erfart at den kan forekomme opp til 400 - 500 mennesker i en havn.

- Hvis en brann skulle forekomme, har det ikke vært mulig å redde båtene som ligger innerst slik det har vært. Sprer brannen seg fra startbrannsbåten blir intensiteten så sterk at vi ville få utfordringer med å komme til og slukket brannen, sier han.

Havnevakt Hans Petter Pedersen påpeker at båter er lettantennelige.

- De inneholder blant annet glassfiber og plast, så hvis det tar fyr så går det veldig fort, sier han.

Førstemann til mølla

Havnesjef Sølvi Kristoffersen mener at plassmangel fort kan forekomme under store arrangement.

- Det som er vanlig er førstemann til mølla-prinsippet, og båtene legger seg til der det er plass, sier hun.

Spesielt under Rootsen er det mange som skal ha plass. Kristoffersen sier at på det meste har havna hatt opptil 80 båter. Så mange har de egentlig ikke plass til. Derfor må alternative løsninger til.

- Vi regner med at det kommer til å bli en del folk i år også, og alle har vi ikke plass til i gjestehavna. Så vi setter stor pris på hvis noen har en brygge i nærheten som kan lånes ut under festivalen, sier hun.

Nye regler

Tidligere år har det ligget opptil fire båter i bredden. Nytt i år er at båtene kan ligge maksimalt to og to i bredden, som er betraktelig tryggere hvis en farlig situasjon skal oppstå.

- Med tanke på brann så må vi få båten ut i åpent farvann så fort så mulig for å unngå spredning til andre båter, sier Kristoffersen.

I år som i fjor kommer Brønnøy havns ansatte til å være synlige for gjestene.

- Vår havnevakt Hans Petter Pedersen er en av vaktene som kommer til å være fast tilgjengelig, sier hun.

Tiltak

Kristoffersen sier det har blitt gjort en rekke tiltak som skal heve sikkerheten under store arrangement før de fikk brevet.

- Brannvesenet har lagt ut brannslange som er enkel å koble til og klar til å brukes om det skulle være nødvending, sier hun.

Sammen med Rootsfestivalen vil Brønnøy Havn ordne vakthold rundt havna, hvor Sør-Helgeland vaktselskap har utført tjenesten.

- Vi har også laget info om hvordan man skal være sikker i sine egne båter, sier hun.

Brannvesenet skal også være synlige i nærområdet.

- Vi er det for å kutte ned på forspenningstiden ved en hendelse, samtidig som at vårt bidrag virker forebyggende. Det er Brønnøy Havn sitt ansvar for sikkerheten i båthavna og den skal følges, sier han.